Sydvästra Finlands maritima kluster växer — omsätter 3,3 miljarder euro


Arbetet med att utrusta kryssningsfartyget Costa Smeralda pågår för fullt vid varvet. Fartyget levereras till beställaren Costa Cruises i höst. Foto: J-O Edberg
Den sammanlagda omsättningen för det maritima klustret i Sydvästra Finland, det vill säga Egentliga Finland och Satakunta, ökade till cirka 3,3 miljarder euro år 2017. Det motsvarar en fjärdedel av omsättningen för hela den finländska maritima branschen. Här ingår både sjöfart, varvsindustrin och hamnar.
Den maritima branschen sysselsätter sammanlagt 11 400 personer i Sydvästra Finland, vilket också motsvarar runt en fjärdedel av antalet anställda inom det maritima området i hela landet. I den här regionen finns det cirka 600 företag som verkar inom klustret.
Sydvästra Finlands maritima kluster är mångsidigt och alla huvudbranscher samt den offentliga sektorn är representerade. Fokus ligger på varvsindustrin, vars största koncentration finns i detta område.
Varvsindustrin störst
I Åbo och Raumo finns stora varv och Finlands största reparationsvarv finns i Nådendal. I området finns också andra varv och flera företag som hör till den maritima industrin. År 2017 var omsättning för varvsindustrin och annan maritim industri 2,3 miljarder euro och den sysselsatte 7 900 personer i Sydvästra Finland.
– Det maritima klustret utgör i all sin mångfald en av de starkaste hörnstenarna i Sydvästra Finlands näringsliv och fortsätter att växa kraftigt. Vi måste säkerställa att det finns tillräckligt med kompetent arbetskraft i framtiden, säger Niko Kyynäräinen, vd för Turku Science Park i ett pressmeddelande.
Port för handel och passagerartrafik
Sydvästra Finland är ett insatsområde för passagerarfärjetrafiken och sjötransporterna mellan Finland och Sverige. I området finns fem stora hamnar genom vilka cirka 21 ton varor fraktas årligen. Detta motsvarar 20 procent av alla sjötransporter mellan Finland och utlandet. Åbo hamn är den största hamnen för sjöfartstrafiken mellan Finland och Sverige. Cirka 2,6 miljoner passagerare inom utrikestrafiken passerade hamnen 2017.
– Av utrikes godstrafiken fraktas 70 procent av importen och 90 procent av exporten genom hamnar. Ur logistikens synvinkel är Finland alltså praktiskt taget en ö. Alla trafikformer är viktiga, men med tanke på miljön och utsläppen är transporter som sker med fartyg till havs det överlägset miljövänligaste alternativet, mätt i utsläppsenheter per ton/km, säger Jaakko Nirhamo, tf. vd för Åbo hamn, i pressmeddelandet.
Hamnarna i Åboregionen fungerar som den skandinaviska trafikens huvudled.
Utredningen om det maritima klustret i Sydvästra Finland har gjorts vid Brahea-centret vid Åbo universitet. Forskaren Tapio Karvonen säger att utsikterna för det maritima klustret ser mycket lovande ut.
– Den goda situationen återspeglas som indirekta multiplikatoreffekter också inom andra områden. Varven har en god orderstock och omsättningen fortsätter att öka, säger han.
Karvonen betonar vikten av att satsa på utbildning på alla nivåer för att möta behovet av arbetskraft till den växande maritima industrin.
Enligt Jyrki Heinimaa, vd för Rauma Marine Constructions, har bolaget som mål att utbilda en helt ny generation av skeppsbyggare.
– Under året har vi fått två betydande beställningar på passagerarfärjor. Vårt mål är att vara den ledande byggaren av passagerarfärjor såväl i Finland som i Europa. Detta kräver naturligtvis kompetent arbetskraft, och därför spelar utbildning en viktig roll för att det ska finnas tillräckligt med experter i Raumo även i framtiden, påminner Heinimaa.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.