Förflytta dig till innehållet

Sverker Engström ångrar inte sina solpaneler – nu kartläggs Nagubornas åsikter om renare energilösningar

Tuuli Meriläinen
Man
Sverker Engström är nöjd med sin övergång till solpaneler.

De höga energipriserna och det instabila läget i Europa har lett till att fastighetsägare i allt högre grad vill ta i bruk nya system för att själv kunna producera energi.

Också intresset att producera utsläppsfri energi växer i takt med oron för miljön.

En av dem om redan investerat i en modern energilösning är Sverker Engström.

I oktober 2017 investerade han i 66 stycken 270 watts solpaneler. Hela det stora uthustaket på Sellmo Westergård i Nagu är fullt med paneler från kant till kant.

Det var en investering som Engström inte ångrar.

Tuuli Meriläinen
Sverker Engströms 66 solpaneler på Sellmo Westergård i Nagu har hittills i år producerat sammanlagt över 1500 kWh.

– Hittills har de producerat sammanlagt över 75 000 kWh sedan starten. Och det är utsläppsfri energi, berättar Engström.

På grund av de allt högre energipriserna räknar han med att investeringen på 18 000 euro betalar sig tillbaka snabbare än de 10 år han räknade med vid starten.

Panelerna har inte heller under denna tid krävt något större underhåll. Engström sköljer bara av pollen och annan smuts några gånger om året. Överskottet av el säljer han till energibolaget Helen Ab.

Han är så nöjd med systemet att han kommer att installera paneler också på sitt hus i Pargas, men han är också intresserad av små vertikala vindkraftverk som kan producera energi under hela året.

– November till februari är produktionen från panelerna mycket låg, konstaterar han.

Nagubornas intresse kartläggs

Nu ska man som en del av Pro Nagus plan för övergång till ren energi (Clean energy transition plan) kartlägga Nagubornas intresse och visioner för framtida energilösningar.

Det EU-finansierade projektet har under vintern inletts med en enkät riktad till fastighetsägarna för att bland annat få information om hur man i nuläget värmer upp sina hus, och hur mycket el som förbrukas.

Av de 64 svar som lämnades in kom 80 procent av personer som är fast bosatta på Nagu. Enkätens svar fungerar som underlag för den diskussion som arrangeras på Kommunalstugan i Nagu på torsdag kväll.

– Målet är att få höra Nagubornas åsikter om hur de ser på framtida lokala energilösningar, säger Åsa Hedman från projektutvecklingsbolaget Flexens som leder kvällens diskussion.

Öppen diskussion på torsdag

  • Diskussionen om övergång till ren energi förs torsdag kväll 17.3 klockan 17-19 i Kommunalstugan i Nagu.
  • Arrangörer är Pro Nagu och Pargas stad.
  • I evenemanget deltar också de lokala energientreprenörerna Skärgårdens brunnsborrning Ab och Al-Tec.
  • Diskussionen leds av företaget Flexens.
  • Evenemanget är en del av Pro Nagus ”Clean Energy Transition Plan” som finansieras av NESOI (New Energy Solutions Optimized for Islands, www.nesoi.eu).

Hedman vill nu få klarhet i vad som är för avgörande för viljan och möjligheterna att investera i ny teknik. Är det ett behov av att vara mer självförsörjande och oberoende av energibranschens marknadsjättar, är det viktigt med ren energi som inte belastar miljön eller är det priset som avgör?

Samarbete lönar sig

Hedman påpekar att samarbete alltid lönar sig. Det gäller både fastighetsspecifika system och större lösningar gemensamma för hela byar. Då kan man till exempel konkurrensutsätta inköpet av solpaneler för tiotals hushåll på en gång och spara pengar.

Enkäten visar att det i Nagu finns markägare som kunde tänka sig att upplåta mark för till exempel en gemensam solpanelspark eller småskalig vindkraft. Investeringar i lokala energilagringslösningar kan också bli aktuella om andelen väderberoende förnybar energiproduktion ökar märkbart.

– Före sommaren sammanställer vi all information vi har fått av Naguborna till en plan med visioner, men också med förslag till konkreta åtgärder, säger Hedman.

Man med solpanelerTuuli Meriläinen
Sverker Engström ångrar inte sin investering.

Skärgården har stora resurser

En av ledarna för projektet är Pro Nagu-representanten Annastina Sarlin. Hon tror att vi i framtiden är tvungna att komplettera våra system för att trygga energitillgången.

– I tillägg till teknik som tar till vara jordvärme, solenergi och vindkraft anser jag att skärgården har stora resurser som borde kunna utnyttjas lokalt för produktion av biogas eller biokol. Här finns till exempel slam från reningsverk, vass samt rester från hyggen och fiskodlingar. Energibehovet kommer bara att öka, och det är naivt att tro att vi kommer att klara oss om vi inte kompletterar våra nuvarande energikällor.

Miljöchef: Intresset är stort

Miljövårdschef Carl-Sture Österman som är Pargas stads kontaktperson för projektet bekräftar att intresset för nya lösningar för energiproduktion är stort.

– Om intresse finns kan vi ordna fler diskussionstillfällen under våren för att det ska bli lättare också för fritidsbosatta att delta, lovar Österman.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Sverker Engström ångrar inte sina solpaneler – nu kartläggs Nagubornas åsikter om renare energilösningar

  1. Paul Lindberg skrev

    ”Boomern” har tillsvidare inte träffat någon, som ångrat beslutet att skaffa solpaneler…

  2. Markku Auer skrev

    Bra projekti. Vi har också i Mattnäs, Nagu solpaneler på vårt tak. Funger bra. Har även tänkt öka med paneler på andra byggnader. Liten vindkraftmölla är även av intresse. Såväl ren energi, självförsörjning och klimatfrågor har store betydelse.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter