Sveriges kanaler kan försvinna i februari – dödläge i branschtvist

Flera utländska tv-kanaler kan sluta sändas i kabel-TV och IPTV i februari.
Orsaken är meningsskiljaktigheter mellan Centralförbundet för telekommunikation och informationsteknik, Ficom och organisationen Kopiosto, som förmedlar upphovsrättsersättningarna vidare till upphovsmän och förläggare inom kreativa branscher.
Under hösten har Kopiosto sagt upp det avtal som gjorts mellan organisationen och de operatörer som ansvarar för vidaresändningarna av kanaler från tolv länder, däribland Sverige, Norge, Danmark och Tyskland.
Deadlinen för förhandlingarna var fram till måndagen satta till nyår, och det hade inneburit svarta teverutor i traktens hushåll på nyårsdagen. Men i går kom parterna överens om att förlänga tidsfristen till månadsskiftet januari-februari.
Kopiosto vill ha mer kontroll över priserna
Orsaken till tvisten är att Kopiosto har sagt upp de gamla avtal som gäller sändningsrättigheterna och vill förnya dem, något som Ficom inte har gått med på – trots att förhandlingarna har pågått hela hösten.
Det som man är oense om är inte prissättningarna, utan hur förhandlingarna kommer att se ut i framtiden.
Tidigare har man förhandlat om priserna en gång per år, men nu vill Kopiosto styra prissättningen hårdare.
– Operatörerna som ansvarar för vidaresändning av kanalerna har under hösten försökt nå ett förhandlingsresultat med upphovsrättsorganisationerna i enlighet med lagen om kollektiv förvaltning av upphovsrätt. Tyvärr har Kopiosto och Teosto trots detta sagt upp avtalet och vägrat förhandla vidare och därmed är det inte enligt dem möjligt för operatörerna att fortsätta vidaresändning av kanalerna utan giltigt avtal, säger Elina Ussa, vd för Ficom, i ett pressmeddelande.
Fakta om avtalet
Avtalet som förhandlingarna gäller berör totalt 114 kanaler från tolv länder. Alla kanaler erbjuds inte i Åbotrakten.
Länderna vars kanaler berörs är Argentina, Danmark, Estland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Polen, Slovenien, Spanien, Sverige, Tyskland och Ungern.
De svenska kanaler som berörs är Barnkanalen/SVT24, Kunskapskanalen, SVT1, SVT2, TV3, TV4, TV6, TV8 och TV10.
I Egentliga Finland har åtminstone DNA, Telia, Maxivision, Partel och Kimito telefon meddelat att de berörs av förhandlingarna.
Från Kopiostos sida dementerar man det påståendet, och säger att man inte alls vägrar förhandla, utan handlar enligt medlemsorganisationernas önskemål.
– Vårt mål är inte att förhindra distribution av kanaler. Tvärtom ligger distributionen av kanalerna också i de upphovsmäns intresse som vi representerar, så länge de får ersättning för användningen av deras verk, skriver organisationen i ett eget pressmeddelande.
Förhandlingarna fortsätter efter nyår
Kopiosto säger också att de meddelade om hur situationen skulle förändras redan i juni och att operatörerna borde ha haft god tid på sig att förbereda sig.
– Distributionslicensen vi föreslagit för kabel- och iptv-distribution på utländska kanaler är lika omfattande och har samma pris som 2020. Dessutom är vi redo att förhandla om de nya tjänster som operatörerna önskar vid ett senare tillfälle. Vissa operatörer vill att licensiering av nya tjänster ska ingå i det redan föreslagna avtalet. Kopiosto har dock inte fullmakt från rättsinnehavarna att ingå alla dessa tjänster, varför de inte kan inkluderas i tillståndet från och med början av 2021.
Nu får ändå parterna ytterligare en månad på sig att komma överens, något som gläder Ussa.
– Vi är naturligtvis nöjda över att upphovsorganisationerna gick med på att fortsätta förhandlingarna , så att våra medlemmar kan fortsätta distribuera kanalerna efter att nuvarande avtal tar slut vid årsskiftet, säger hon i ett pressmeddelande.
Måst nog fixas på något sätt finsk tv bara sopor ända man ser på nyheter o två nyheter kämpa för det att hållas kvar
Än en gång sätter upphovsrätten och giriga upphovsrättsmaffian krokben för betalande kunder. Nå bara SVTPlay fungerar som tidigare så är det en tröst, eller skall den tjänsten också geoblockas? Då när det började talas om DigiTV så var det tal om MER kanaler och MER tjänster, men efter att alla mediabolag har skapat sina egna tjänster mot en månadsavgift så tas det bort från traditionell TV. Nu finns det så många betaltjänster med exklusivt utbud att det påminner om gamla kabel-TV med kanalpaket man måste betala skilt för att få vissa kanaler och till högre pris som höjs nu och då, eller så tas en serie/film bort pga. upphovstättstvist.
Finns alternativet att sluta med prenumerationer eller använda gråa tjänster som protest.
Mediamaffian har inte ännu heller fattat vad uttrycken ”sharing is caring” och ”Internet/Information wants to be free”. Detta gäller också tidningshusen som vill ha ensamrätt på textbaserade artiklar som inte tål konkurrens.