Förflytta dig till innehållet

”Svenskspråkig vård inom barnpsykiatrin är ett problem – men det är inte stort”

Arkiv/Mats Havia

Arkiv/Mats Havia

ÅU-foto


Barnpsykiatrin vid Åbo universitetscentralsjukhus får kritik för utebliven svensk service. Ett klagomål gällande poliklinikens bristande kunskaper i svenska riktades till Justitiekanslern i somras och den klagande kräver att JK ingriper i sjukhusets förfarande.
Enligt klagomålet har två barn under skolåldern fått remiss från Åbo stads svenskspråkiga barnrådgivning till barnpsykiatriska polikliniken för undersökningar redan i vintras, men ännu inte undersökts.
Enligt klagomålet är orsaken till att undersökningarna dröjt att det inte finns svenskspråkig personal som kan utföra undersökningarna.

ÅU berättade om klagomålet i juli i år : Klagomål till JK om barnpsykiatriska kliniken i Åbo: Svenskspråkiga barn behandlas ojämlikt

Taina Juvén, områdeschef och överläkare vid den barnpsykiatriska arbetsgruppen vid polikliniken vid ÅUCS säger att hon inte kan kommentera det aktuella fallet och vad orsaken till de uteblivna eller fördröjda undersökningarna är men påpekar att en remiss till en undersökning inte automatiskt betyder att en individuell psykologisk undersökning utförs. Det beslutet fattas av specialistläkaren vid barnpsykiatriska polikliniken.
Juvén medger ändå att tillgången till tvåspråkig personal är ett problem.
-Visst är det ett problem, men det är inte ett övermäktigt problem, förklarar Juvén.

Bara en handfull barnpatienter med psykiska problem vårdas på avdelning. De allra flesta vårdas inom den öppna vården, vilket underlättar anlitandet av den tvåspråkiga arbetsgruppen i Pargas.  ÅU-foto


Andelen svenskspråkiga patienter inom barnpsykiatrin rör sig kring högst 100 per år. Hittills i år har barnpsykiatrin haft drygt 2000 patienter totalt.
Bara en handfull patienter vårdas på avdelning och de allra flesta inom den öppna vården.
På själva barnpsykiatriska avdelningen vid Åbo universitetscentralsjukhus, där det finns 10 patientplatser, finns 20-30 anställda. Av dem är 1 person helt tvåspråkig.
För undersökningar eller vård på svenska anlitar  barnpsykiatriska polikliniken den tvåspråkiga barn- och ungdomspsykiatriska arbetsgrupp som finns i Pargas.
I den arbetsgruppen ingår en specialistläkare, en läkare som håller på att specialisera sig, två sjukskötare och en psykolog. Alla i arbetsgruppen talar svenska.
Arbetsgruppen kommer i höst att få förstärkning av ytterligare en psykolog eller socialarbetare. Rekryteringen inleddes redan i början av sommaren och ett kriterium för anställning är att personen i fråga talar svenska.
-Men det är mycket svårt att hitta svenskspråkig personal inom psykiatrin, säger Juvén.
På frågan varför det är så kan hon inte svara.
Områdeschef Juvén och barnpoliklinikens överläkare Hanna Manninen kommer att redogöra för den svenskspråkiga servicen vid nämnden för den språkliga minoriteten vid ÅUCS, nämndens möte på tisdagen.

Niklas Guseff, medlem i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts styrelse reagerade på klagomålet till JK. Läs hans insändare från den 26 juli här: Bristen på personal på svenskspråkig personal på barnpsykiatriska avdelningen på ÅUCS

 
 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter