Svenskan tog en delseger i nya vårdstyrelsen – en chef ska koordinera den svenska servicen

De tre medlemmarna med svenska som modersmål i välfärdsområdets styrelse verkar nöjda efter fredagens styrelsemöte.
På förslag av SFP:s Niklas Guseff har styrelsen efter omröstning godkänt att det ska finnas en chef som specifikt har ansvaret för vården på svenska.
Ursprungligen var tanken att den svenska vården ska vara en bland många andra chefsuppgifter.
– Det var bara Sannfinländarna som röstade emot förslaget om en svensk chef. Deras representant tyckte inte att en sådan chef behövs och att det inte ska finnas onödiga chefer, som kostar, säger han.

Också med i ledningsgruppen
En seger för svenskan är också att den här chefen ska få sitta med i välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainens ledningsgrupp.
Guseff säger att ledningsgruppen är ett bollplank för den högsta chefen i välfärdsområdet.
– Att den person som ska ansvara för den svenska vården är med i ledningsgruppen kan tillföra gruppen viktiga insikter.
Pappren måste alltid lusläsas
VF:s styrelsemedlem Nina Söderlund säger att det här är en typisk fråga där de som har svenska som modersmål får lusläsa alla papper och se vad som fattas med tanke på vad de svensk- och tvåspråkiga behöver.
– När det gäller svenskan är det vi som måste vara pådrivande också i välfärdsområdet. Ingen är egentligen emot svenskan heller, men det är lätt att glömma bort den, när det är så mycket annat som också är oklart och under uppbyggnad i hela den nya organisationen. Det är otroligt mycket som sker samtidigt nu.

Hon säger att det är viktigt att man på det här sättet får in både språkkunskapen och förståelsen för svenskan i välfärdsområdets högsta ledning.
– De nya chefer som vi nu beslöt att ska tillsättas kommer inte nödvändigtvis heller att kunna svenska. Därför är beslutet viktigt.
Lundo fick inte sin vilja igenom
De grönas Janina Andersson säger att det också blev omröstning i styrelsen om vart Lundo ska höra, då vårdadministrationen i välfärdsområdet ska delas upp på åtta vårdcenter.
– Med en rösts marginal blev beslutet att Lundo ska höra till den vårdförvaltning dit också Loimaa hör, trots att Lundo hellre hade velat höra till samma administrativa center som S:t Karins. Motiveringen är att Loimaa annars inte hade blivit ett tillräckligt stort område med ett tillräckligt stort befolkningsunderlag.
Hon röstade för att välfärdsområdet borde beakta Lundos önskemål.

Enligt förslaget ska Kimitoön, Pargas och det svenska Åbo bilda ett administrativt vårdcenter (ÅU 4.5 och 10.5.2022).
Vårdcentren blev ”områden” för att undvika missförstånd
Styrelsen beslöt förresten att man i fortsättningen inte ska tala om vårdcenter, eller sotekeskus på finska, eftersom namnet är missvisande.
Nu talar man i stället om att det är åtta olika områden som ska ansvara för vårdförvaltningen i välfärdsområdet.
Styrelsen beslöt också att åtminstone fyra tjänster som resultatområdeschefer ska ledigförklaras.
Den nya chefen som ska koordinera den svenska vården hör inte till dem, trots att hen ska sitta med i ledningsgruppen, utan till följande steg av chefer, där tjänsterna ledigförklaras närmare hösten.
Den chef som ska koordinera den svenska vården blir föredragande för nämnden för svenskspråkig service.
”Bra att få träffa alla andra på riktigt”
Vårdstyrelsen höll i fredags seminarium om den framtida vårdstrategin, ett dokument som ska styra hela verksamheten.
– Vanligtvis när ett företag eller en kommun gör upp en strategi, så vet man hur organisationen ser ut. Men nu ska vi skapa en strategi för något som inte ännu finns. Vi börjar från tomt bord, säger VF:s Nina Söderlund.
Hon konstaterar att det å andra sidan ger många möjligheter.
Juni blev september
Meningen var att välfärdsområdets fullmäktige redan i juni skulle godkänna den nya strategin. Men nu beslöt styrelsen att den ska godkännas först i september.
På det sättet vill man ge de nya nämnderna, som knappt har kommit i gång med sitt arbete alls ännu, en möjlighet att också arbeta med strategin, ett dokument som trots allt ska styra verksamheten för många år framåt.
Också den nya välfärdsområdesdirektören Tarmo Martikainen som börjar arbeta senare i sommar ska få säga sitt om strategin.
Bland annat vårdprincipen, det vill säga var, när och på vilket sätt man ska få vård i fortsättningen är en viktig del av strategin.
Samma rätt att nå vården
Söderlund säger att en riktlinje är att människor ska ha samma rätt i hela landskapet att nå vården, så att man inte kommer fram snabbare eller långsammare beroende på var man bor.
– Här kommer digitala lösningar att ha en viktig roll, säger Söderlund.
En stor behållning av strategiseminariet var att styrelsen för första gången kunde träffas på riktigt och prata mer fritt och lära känna varandra, säger också styrelsemedlemmarna Niklas Guseff, SFP, och De grönas Janina Andersson.
– Något som verkar vara viktigt för alla är att personalen ska trivas och må bra. Där verkar vi alla ha ganska klara gemensamma mål. Vi har också talat mycket om att vikten av bemöta både klienter och anställda, och varann, på ett vänligt sätt, säger Andersson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.