”Svenskan ska vara levande och synlig i vardagen” – Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har uppdaterad sitt språkprogram

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts språkprogram har uppdaterats. Det uppdaterade programmet gäller för åren 2021–2022, med en klausul till år 2025.
Till skillnad från det förra programmet har man nu gjort upp ett handlingsprogram för hur svenskan ska förbättras på olika håll inom sjukvårdsdistriktet.
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt vill profilera sig som ett tvåspråkigt universitetssjukhus, sjukvårdsdistrikt och i framtiden möjligtvis välfärdsområde, skriver distriktet i ett pressmeddelande.
Programmets syfte är att stöda personalen att betjäna kunderna på deras eget modersmål, finska eller svenska, så att båda språken lever sida vid sida i alla funktioner.
I handlingsprogrammet i har man gjort upp konkreta mål och handlingar, samt mätare och ansvarspersoner för dem. Programmets förverkligande ska värderas varje år.
– Målet är att göra det svenska språket levande och synligt i vardagen, säger Wiveka Kauppila, sjukvårdsdistriktets tvåspråkiga koordinator och överskötare i pressmeddelandet.
– Vi möter kunden på hens modersmål och säger god dag. Ifall man inte kan tala svenska hjälper man kunden att komma i kontakt med en som behärskar språket. Det är tillåtet att göra fel men det är inte tillåtet att bli missförstådd, säger Kauppila.
”Vi borde inte behöva ett språkprogram”
– Egentligen borde vi inte behöva ett språkprogram för det är självklart att vi är ett tvåspråkigt sjukvårdsdistrikt. Så har det alltid varit och så bör det vara också i fortsättningen, säger sjukvårdsdistriktets direktör Matti Bergendahl.
Han vill undvika att språkprogrammet görs till en språkpolitisk fråga. Oberoende om det är fråga om patienter, personal eller det offentliga, bör sjukvårdsdistriktet vara tvåspråkigt, säger Bergendahl.
– Man ska vara modig, avslappnad och man ska våga tala svenska.
Första kontakten med sjukhuset sker i hemmet
Ofta tänker man att den första kontakten som patienten har på sjukhuset definierar upplevelsen av besöket. Men enligt Bergendahl inleds den första kontakten redan i soffan i patientens hem.
Bergendahl talar hellre om kunder än patienter.
– Det är där som hen får den första kontakten, vare sig det är via ett textmeddelande eller ett telefonsamtal. Kundupplevelsen baseras på hela kedjan, hurdan betjäning personen får från början till slut och att den sker på kundens modersmål.
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts styrelse godkände språkprogrammet den 27 april.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.