Svenska skolan i S:t Karins ser ut att slippa barackerna — ny lösning i sikte


Den svenska skolan är placerad i baracker och den finska skolan i baracker, höghus och idrottshallen i Littois. Foto: Monica Forssell
Stadsstyrelsen i S:t Karins samlades i dag på onsdagen till ett extra möte för att ta ställning till om staden borde gå in för att ersätta barackerna på Hovirinta skolgård med robustare hus.
Ett förslag är att staden fortsätter att hyra modulhus men också köper ett eget flyttbart hus eller ett hus som byggs från grunden på Hovirinta skolgård.
Tanken är att huset först ska fungera som evakueringslokal för eleverna i bland annat svenska skolan i S:t Karins och sedan för eleverna i Piispanlähteen koulu och att huset sedan görs om till ett daghem.
Förslaget går nu vidare till S:t Karins stadsfullmäktige som samlas till möte på måndag.
Dagvården behöver mera utrymme
Hovirinta skolan och svenska skolan i S:t Karins arbetar sedan hösten 2017 i baracker på skolgården. Orsaken är att skolans inneluft konstaterats vara så dålig att personal och elever inte kan arbeta i skolhuset. I sommar börjar man riva det gamla skolhuset som så småningom ska ersättas med ett nytt hus som ska stå färdigt i januari 2022.
Hyresavtalet för de baracker som nu står på skolgården går ut vid årsskiftet och utan en ny upphandling går det inte att fortsätta hyra husen.
Just de hus som nu står på gården vill man ändå inte fortsätta hyra eftersom husen visat sig vara dåliga inte ämnade för bruk som varar flera år.
Dessutom finns det inom dagvården i S:t Karins ett stort behov av nya utrymmen. Och därför överväger man nu att köpa, och inte hyra, ett modulhus som först skulle tjäna som evakueringslokal och sedan som daghem i staden.
Också matsal?
Förslaget att köpa ett modulhus behandlades i tisdags i både bildningsnämnden och tekniska nämnden.
Bildningsnämnden vill att modulhuset från början också får ett utdelningskök och en matsal. Det här skulle lösa problemet med att eleverna nu tvingas äta skollunchen från engångskärl vid sina skolbänkar. Tekniska nämnden vill att frågan om matserveringen utreds.

Barackerna är bara ämnade för tillfälligt bruk. Foto: Monica Forssell
Huruvida modulhuset också för matsal och kök beror antagligen på hur mycket det kostar, men det har man inte ännu hunnit räkna ut.
Bara modulhuset skulle kosta staden cirka 4 miljoner euro och utöver det cirka 300 000 euro för rördragningar och andra tekniska lösningar som behövs för att få huset på plats.
Ska gå att förverkliga snabbt
Enligt stadens tekniska chef Jyrki Haapasaari kan det bli billigare för staden att låta bygga ett hus som det inte går att flytta på och därför hoppas Haapasaari att politikerna inte låser sig vid något alternativ utan begär in anbud på en byggnad som går att förverkliga snabbt och som går att förvandla från skola till daghem.
Gamla skolan rivs i etapper
Diskussionen om barackernas öde och ett nytt daghemshus fortsätter på måndagen i S:t Karins stadsfullmäktige.
En fråga som med största sannolikhet dyker upp i samband med diskussionen då är huruvida den gamla Hovirinta skolan kunde jämnas med marken med en gång, i fall det nya huset får utdelningskök och matsal.
Nu används det gamla skolhusets kök för uppvärmning av skolmaten.
Tekniska nämnden har nyligen fattat beslut om att det gamla skolhuset rivs i etapper, så att hälften blir kvar tills det nya skolhuset är klart. En orsak är skolköket, en annan att gymnastiksalen i det gamla skolhuset används flitigt av olika föreningar i staden.
Svenska folkpartiets Åsa Gustafsson hör till de politiker som inte alls förstår sig på lösningen att riva i etapper.
— Det skulle bli billigare att riva alltsammans på en gång, hävdar Gustafsson. Dessutom förstår jag inte hur det kan vara hälsosamt att vistas i gymnastiksalen på kvällarna om det inte är hälsosamt att visats i salen på dagarna? Staden ansvarar ju för fastigheten och som beslutsfattare kan åtminstone inte jag garantera att alla användare har informerats om salens skick.
I vilket skick gymnastiksalen är finns det olika uppgifter om. En del hävdar att det inte finns problem med inneluften i gymnastiksalen medan andra hävdar att det finns det.
Skolorna använder inte gymnastiksalen alls längre utan vistas antingen utomhus under gymnastiklektionerna eller i utrymmen på andra håll i staden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.