Svenska skiftesdagvården flyttar till Sirkkala och får dubbelt fler platser – behovet av skiftesvård stort i Åbo, också på svenska


Kärt återseende. Jenna Parkkinen jobbar på restaurang och behöver med jämna mellanrum kvällsvård åt sin dotter Bianca.
I Braheskolans daghem är det tyst och stilla och Bianca, 1 år, ligger och snusar i en av sängarna i sovsalen.
I kväll är hon det enda barnet som behöver kvällsvård men ibland är det flera sängar som är upptagna.
Klockan har hunnit bli 21.30 när mamma Jenna Parkkinen kommer för att hämta sin dotter. Tyst smyger mamma in i sovsalen och flyttar över Bianca i en varm sovsäck. Från dagis ska duon promenera till busshållplatsen och hoppa på en buss till Björkas.
Parkkinen jobbar på restaurang i Reso. Biancas pappa är svetsare och båda är skiftesarbetare med oregelbundna arbetstider. Parkkinen tycker det är bra att Åbo stad också satsar på den svenskspråkiga skiftesdagvården.
– Jag blev nog väldigt förvånad då jag märkte att utbudet är så litet, säger Parkkinen om vad hon tänkte när hon försökte hitta en lämplig dagisplats åt Bianca.
Själv är hon övertygad om att det finns många familjer som behöver skiftesdagvård.
Att behovet av dagvård för barn på kvällar, nätter och veckoslut ökar, det tror också Hanna Karlsson, chef för småbarnspedagogik på svenska i Åbo. Enligt henne har förfrågningarna på svenskt håll ökat så mycket att något nu måste göras.
-Som det ser ut just nu, både nationellt och i Åboland, ökar behovet av skiftesdagvård enormt mycket. Vi ser det ju på finskt håll också – platserna räcker inte överhuvudtaget till, säger Karlsson.
I dag är det bara Braheskolans daghem som vid behov erbjuder vård under kvällstid åt svenskspråkiga barn i Åbo.
Platserna är sju till antalet och kan utnyttjas så att barn som egentligen vårdas på ett annat daghem under dagen, hämtas till Braheskolan till kvällen.
Vård under veckoslut kan barn för tillfället inte alls få på svenska i Åbo.
-Vi har barn som också behöver vård under veckoslut och det måste vi kunna erbjuda också på svenska, slår Karlsson fast.

Sirkkala daghem kommer att ta hand om skiftesdagvården på svenska.
Från och med hösten flyttas skiftesdagvården till dagvårdsenheten i Sirkkala på Observatoriegatan och förutom kvällsvård kommer dagiset också att kunna erbjuda vård på lördagar och söndagar.
Flytten just till Observatoriegatan motiveras med att utrymmena där är tillräckligt stora och att ett större antal barngrupper bidrar till större flexibilitet.
-Från och med hösten kommer förskolan att flytta till äldreboendet Hemmets vind och daghemsgrupperna ökar från fem till sex. Två barnskötare kommer att vikas för kvälls- och veckoslutsvården och daghemsbiträdet kommer också att delvis jobba under kvällar och veckoslut, förklarar Karlsson.
Sirkkala daghem kommer att ha totalt fjorton platser för skiftesvård.
Dygnet runt vård blir det ändå inte fråga om ännu från hösten. I framtiden är det däremot möjligt att också det alternativet blir aktuellt. För närvarande är det bara det finskspråkiga daghemmet på Kaskisgatan som erbjuder vård dygnet runt för barn.
– Vi har ju barn vars föräldrar jobbar på sjön och som vi vet att vårdas på finska skiftesdaghem. Då handlar det om en veckas vistelse åt gången, konstaterar Karlsson.
Orsaken till den ökade efterfrågan är de förändringar som sker inom arbetslivet.
Affärer och restauranger har allt längre öppethållningstider och det här påverkar förstås också anställda med små barn.
Många föräldrar har också oregelbundna arbetstider och det här gör att behovet av skiftesdagvård inte är konstant
– Det är inte på samma sätt stabilt som det var förr i tiden. Ena dagen ser det ut på ett sätt och en annan dag på ett annat sätt, säger Karlsson.
Om det i framtiden blir fråga om att ytterligare utvidga skiftesdagvården på svenska hoppas Karlsson att beslutsfattarna förstår att beakta behovet av ändamålsenliga utrymmen.
Ett barn som bor till exempel en hel vecka åt gången på daghem måste få bo i så hemlika utrymmen som möjligt. Dygnet runt vård kräver också mera personalresurser.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.