Förflytta dig till innehållet

Svenska Odd Fellow-logen i Åbo centrum ordnar öppet hus – ”Ett sätt att verkligen koppla av”

Lucas Ekblad
Arne Lundkvist (t.v.), Eivor Huldén och Johan Landor önskar flera skulle få uppleva samhörigheten inom Odd Fellow-verksamheten.

Svenska Odd Fellow-logen i Åbo centrum håller öppet hus den 24 april klockan 18.

Tidigare verkade logen i Svenska Gården men finns numera på Slottsgatan 21.

Nu vill verksamheten nå ut till en bredare publik och samtidigt berätta om vad det egentligen handlar om.

Under kvällen har besökare möjlighet att bekanta sig med logeverksamhet och träffa medlemmar. Det bjuds också på mjöd och munkar, samt kaffe.

Eivor Huldén har varit en aktiv medlem sedan 2015. Arne Lundkvist har sedan tidigt tvåtusental varit aktiv medlem och Johan Landor, logens övermästare, har varit med sedan 1988. Alla tre är överens om att samhörigheten inom logeverksamheten är otroligt viktig och något de uppskattar.

Idélära, välgörenhet och personlig utveckling utgör grundpelarna i Odd Fellow-verksamheten.

Två träffar per månad

Både bröder och systrar träffas regelbundet. Bröderna träffas varannan tisdag, två gånger i månaden. Det samma gäller för systrarna, vars träffar är på egna dagar.

Träffarna brukar börja med ett logemöte och avslutas med en måltid.

– För mig själv och för flera andra bröder är träffarna ett sätt att verkligen koppla av och umgås med goda vänner, säger Lundkvist.

För andra kan det kännas viktigt att träffa människor och bilda nya vänskaper. Det handlar om en individuell upplevelse.

En salLucas Ekblad
I det här rummet hålls logemötet. Än i denna dag är många av mötets ritualer hemliga.

I Finland har Odd Fellow-verksamheten inte gjort ett stort nummer av sig. Nu vill man i Åbo ändra på det här.

Landor hoppas så många som möjligt hittar till Slottsgatan den 24 april. Han menar att det är en ypperlig chans för de som hört eller sett något om verksamheten, men man också är välkommen fast man inte alls känner till Odd Fellow-verksamheten.

Vidare nätverk

Som medlem träffar du inte enbart bröder och systrar inom den egna logen. Till verksamheten hör samarbete över språkgränserna och samarbete med loger i andra städer och till och med länder.

– Rebeckorna samarbetar mycket tätt med logen i Pargas. Dessutom träffar vi och umgås med en loge i Stockholm, säger Huldén.

Lundqvist menar att verksamheten oftast leder till någonting mera. Att medlemmar stiftar bekantskap med varandra för att på eget initiativ träffas med varandra på fritiden.

Den svenska brödralogen i Åbo centrum bildades 1931. Några årtionden senare, 1976, bildades den svenska Rebeckalogen i Åbo centrum. Den manliga grenen har cirka 70 medlemmar i Åbo centrum medan den kvinnliga har 75 aktiva systrar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter