Svenska dagen och vardagen vid stranden

I dag hålls det svenskadagenfester, svenskadagental och det sjungs Modersmålets sång. När festtalen är hållna och sångerna är framförda börjar det viktiga. Hur konkretiseras innehållet i svenskadagentalen?
Svenska dagen firas bland finlandssvenskarna den 6 november, samtidigt som man i Sverige firar Gustav Adolfsdagen. Svenska dagen instiftades av Svenska folkpartiet och firades första gången år 1908. År 1908 var Finland ett storfurstendöme och en del av Ryssland.
Ett område som styrs av en storfurste eller en storfurstinna kallas storfurstendöme. I det svenska kungahuset var Johan III, år 1581, den förste att införa ”storfurste av Finland” i kungatiteln. Därefter ingick titeln storfurste av Finland i svenska kungatiteln. Efter det finska kriget, även kallat 1808-1809 års krig, blev Finland åren 1809-1917 ett storfurstendöme under den ryske kejsaren.
Hur ser svenska dagen och vardagen på svenska ut i den självständiga och tvåspråkiga republiken år 2021?
Svenska dagen har sedan 1979 varit en vedertagen flaggdag och dagen har varit införd i kalendern sedan år 1980. Svenska dagens huvudfest ordnas numera av Svenska Finlands folkting. Tyngdpunkten i firandet av svenska dagen har under åren allt mera flyttats mot arrangerande av fester med olika kulturinslag och utdelning av medaljer.
Firandet av svenska dagen är en viktig markering att Finland har två nationalspråk. Avgörande för att Finland även framöver har två nationalspråk är inte svenska dagen, utan alla 364 övriga dagar av året. Svenska språkets ställning i olika sammanhang har kontinuerligt försvagats.
Vardagen på svenska präglas av vilken strand man lever vid.
I Åboland (Egentliga Finland) är 16 422 av totalt 245 508 hushåll svensk- eller tvåspråkiga. Dessa hushåll finns närmast i Åbo, Pargas, Kimitoön och S:t Karins (754). Egentliga Finland, där Åboland ingår, är med alla mått mätt, det klart minsta och mest sårbara tvåspråkiga landskapet. Ju mindre efterfrågan på svenskspråkiga tjänster är, desto svårare blir det att upprätthålla ett utbud på svenska
I Nyland finns 75 469 svensk- och tvåspråkiga hushåll, medan siffran i Österbotten är 42 222 hushåll. När det antalsmässigt finns flera som behöver service och tjänster på svenska, är också utbudet större.
Begreppet Svenskfinland är ett problematiskt begrepp. Livet vid stränderna i Bottniska viken är helt annorlunda än livet vid stränderna i Finska viken. När man ännu lägger till Skärgårdshavet, med sin splittrade geografi, inser man snabbt att innehållet i konstellationen Svenskfinland är svårt att definiera. Vilka är de gemensamma nämnarna bortsett språket?
Det som är viktigast för det svenska språkets framtid är gemensamt vid alla stränder. Det behövs svenskspråkig utbildning och medier på svenska. De här två är de viktigaste grundpelarna för att kunna leva på svenska i Finland. Utöver utbildning och media, finns det många andra saker som är viktiga, men de är inte lika ödesdigra som de två grundpelarna.
Trots många mörka moln i horisonten vid de finlandssvenska stränderna finns det också ljusglimtar.
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt står för en ljusglimt. Sjukvårdsdistriktet firar svenska veckan med att uppmärksamma patientens eller kundens rätt till att få betjäning på sitt modersmål. Det behövs god vilja, men utan konkreta åtgärder, förverkligas inte ens den bästa viljan.
De mörka molnen har kommit och kommer från de kontinuerliga statliga förvaltningsreformerna. Ju större enheter det grundas, desto mindre blir svenskan. Vårdreformen, som förverkligas om cirka ett år, kommer att försvaga svenskans ställning i de traditionellt starka svenskspråkiga områdena och sammanhangen i Åboland. Det går sannolikt att med speciallösningar trygga vård på svenska, men det går inte att undvika det faktum att Pargas och Kimitoön kommer att tappa ytterligare arbetsplatser. Färre arbetsplatser betyder att befolkningen på sikt ytterligare minskar i skärgården.
Bevarandet av det svenska språket som ett levande språk i Finland kräver att man varje dag kommer ihåg att leva vardagen på svenska. De svenskspråkiga i Finland väljer själva hur framtiden för svenskan i Finland ser ut. Utvecklingen för det svenska språket har varit bekymmersam.
I år firas svenska dagen och alla helgons dag samma dag. Allhelgonahelgen är en helg att minnas de döda. Var och en kan göra sitt, för att undvika att alla helgons dag i framtiden också firas till minnet av det svenska språket i Finland.
Om svenska ska ljuda högt och fritt från strand till strand och från tidevarv till tidevarv, i tusen sjöars land, måste alla som vill tala svenska se till att skärpa sitt sinnes stål. Finlands äldsta tidning önskar alla en glad svenska dagen!
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.