Förflytta dig till innehållet

Svenska bildningschefen i Åbo: Alla svenska daghem kommer inte att kunna vara öppna

Daghemsgrind.

Oklart vilka daghem som under undantagsperioden är öppna. Strävan är att alla enheter hålls öppna. I praktiken kan det ändå vara svårt. Foto: Monica Forssell


Det är lugnt på Braheskolans parkeringsplats på tisdagsmorgonen när personalen anländer till jobbet och några föräldrar droppar av barn som ska till skolan och följer yngre barn till daghemmet.
Enligt regeringens direktiv ska daghem och förskolor hållas öppna under undtagsperioden, men föräldrar uppmanas att i mån av möjlighet sköta sina barn hemma.
De småbarnsföräldrar som ÅU träffar på tisdagsmorgonen är åtminstone delvis beredda att sköta sina barn hemma, också om det innebär mycket extra jobb.
mamma med utebyxor i handen.

Med tre små assistenter hemma kan det bli en stor utmaning att få det egna jobbet skött, tror Sara Gambier. Foto: Monica Forssell


Sara Gambier har tre söner i åldern 4, 9 och 11 år. Eftersom de äldre bröderna kommer att gå i skola hemifrån, kommer Gambier att försöka ordna så att också 4-åringen kan vara hemma.
— Men nog är det lite knepigt för jag borde också kunna jobba hemifrån. Och jag antar att skolgången också kräver lite stöd för dem som ska göra något slag av skoluppgifter. Det är nog en utmaning.
Gambier jobbar med it inom ett större företag och måste sitta på olika möten en stor del av arbetsdagen.
Pappa med en liten ryggsäck i handen.

Man får helt enkelt turas om med underhållningen där hemma, resonerar Juhani Haahti.


Juhani Haahti, som driver företaget Turun kahvipaahtimo, ska droppa av sin 5-åriga son Emil på dagis. Haahtis är beredda att låta sonen vara hemma.
Ingendera jobbar inom en för samhällets funktioner kritisk bransch.
— Nej, fast nog vill ju folk ha kaffe förstås. Om kaffet tar slut blir det nog en verklig kris, säger Haahti med glimten i ögat och fortsätter med allvarlig min:
— Visst är det här skrämmande. Både med tanke på hälsan och ekonomin.
Far och dotter utanför skolbyggnad.

Jonathan Rehnberg hoppas att Victoria Rehnbergs lillasyster kan fortsätta på dagis så att hemundervisningn och distansjobb kan skötas. Foto: Monica Forssell


Jonathan Rehnberg som hämtar dottern Victoria till skolan den här morgonen håller med om att situationen är, minst sagt, udda.
— Det här är nog den hittills underligaste situationen i mitt liv.
Han och partnern hoppas att Victorias lillasyster ska få kunna fortsätta på dagis. Rehnberg jobbar som exportchef och hustrun som marknadsföringschef.
— Våra arbeten anses antagligen inte höra till de för samhället kritiska branscherna. Det går att jobba på distans i våra jobb och eftersom exporten är ganska stagnerad just nu så finns det inte något som hindrar mig från att vara hemma.
— Men om bara dagiset är öppet så kommer vi nog att föra dottern till dagis. Det underlättar vårt distansjobbande och också undervisandet av storasyster.
Man utanför skolbyggnad.

Sebastian Mäkinen jobbar inom byggbranschen och partern inom vårdbranschen. De hoppas att familjens tre barn kan gå i skola och dagis under undantagsperioden.


Sebastian Mäkinen hoppas också liksom Rehnberg kunna fortsätta föra sina barn till dagis och skola. Han har tre barn i åldern 2, 5 och 7.
— Så länge vi kan för vi nog barnen till dagis och skola.
Mäkinen jobbar inom byggbranschen och partnern inom vårdbranschen.

Liliane Kjellman: Kommer inte att vara möjligt att hålla alla daghem öppna

Genom att inte stänga daghem och förskolor vill man garantera att personer som jobbar inom branscher som är avgörande för samhällets funktioner kan fortsätta jobba.
Liliane Kjellman, chef för svenska fostran och undervisningen i Åbo, säger att man strävar efter att hålla alla de svenska daghemmen, förskolorna och årskurserna 1-3 i Sirkkala skola och Cygnaeus skola  samt Sirkkalabacken öppna för de barn som under undantagsperioden har rätt till närundervisning och småbarnsfostran.
— Vi har för tillfället direktiv om att inte koncentrera vården, men i praktiken kommer det ändå att bli svårt att ordna verksamhet på alla enheter.
Hur det ser ut på finska sidan kan Kjellman inte säga, men åtminstone på den svenska sidan står det klart att tillexempel verksamheten i serviceboendet Hemmet flyttar. Också andra enheter ses över, beroende på hur det ser ut med personal och barn.

Information till föräldrarna i dag

Information om vilka barn som får komma till dagis och skola under den kommande undantagsperioden går ut till föräldrarna via Wilma i dag.
Enheterna kommer under veckan att kartlägga behovet av vård för att kunna planera verksamheten och veta hur mycket mat det behövs.
I det här skedet finns det inte uppgifter om hur stort behovet är. Inte heller vilka enheter som kommer att ta emot barn.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter