Svensk trädgårdskändis lärde sig odla i Houtskär – nu tipsar hon om nya vintertrenden för alla hobbyodlare

Idén om det enkla livet på landet är en ihållande trend.
Svenska medieprofilen, trädgårdsmästaren Victoria Skoglund, 53, har levt det på riktigt.
Det var under barndomens somrar i Järvis på Houtskär. Nästan så långt från studiosoffan i TV 4 och de 225 000 följarna på Instagram som man kan komma.
Nostalgins skimmer har lagt sig över de somrarna. Minnen av potatis och abborre, farmor som torkade skorpor i ugnen, en sparsam livsstil där alla inköp gjordes med omsorg.
– Jag längtar nästan alltid tillbaka till Houtskär. Och gläder mig åt att ha den uppväxten i bagaget, säger Skoglund.
Testar vintersådd
ÅU träffar Victoria på Teams och det går bara att skymta lite grann av det vackra hemmet som hon frikostigt visar upp på sociala medier, sin blogg och i otaliga tidningsreportage.

Det är en kylslagen dag och temperaturen har krupit ned till – 7 grader på sjötomten i utkanten av Stockholm. Dock alldeles perfekta förhållanden för en nyaste odlingstrenden: vintersådd. Hur man sår på vintern har Victoria och journalisten och programledaren Jenny Strömstedt ingående diskuterat i sin populära podd Rödavitarosen.
– Jag ska strax gå ut och så i mina odlingslådor. Jag ska prova på spenat, rosenskära och luktärter, säger Victoria.
Först ruffar man upp den frusna jorden med kratta innan man sår precis som vanligt. Med god tur och beroende på vårvädret får man sedan skörda redan i april eller maj.
– Jättespännande! Det här är helt nytt för mig, säger Victoria.

Började med potatis i Houtskär
Trädgårdsodling är hon hur som helst proffs på. Hennes kunnande och pedagogiska ansats har lyft henne till att bli en av Sveriges klarast lysande trädgårdsprofiler. Hon ger gröna tips i TV 4:s Nyhetsmorgon varje vecka och den senaste given, podden Rödavitarosen, har långt över en miljon lyssningar.
– Det fantastiska med trädgård är att man aldrig blir fullärd. Man kan alltid förfina odlandet, utveckla och förkovra sig, säger Victoria.
Sina första odlingserfarenheter har hon från Houtskär: där var potatisen viktigast av allt.
– Men det odlades också mycket bär. Jag sommarjobbade på jordgubbsodlingar i Träsk och lyckades förhandla min lön från 1 mark per plockad liter till 1,50 mark, skrattar Victoria.
Entreprenörsblodet strömmade redan i ådrorna.
Tog över pappa, Folke Mattssons, handelsträdgård
Pappa, trädgårdsarkitekten Folke Mattsson hade utbildat sig i Åbo men precis som många andra flyttade han på 1960-talet till Sverige. År 1975, då Victoria var 7, tog han tillsammans med sin hustru över handelsträdgården Zetas i Huddinge utanför Stockholm.
Efter en omväg via utbildning och flera års arbete inom vården hamnade också Victoria på Zetas. År 1997 tog hon över handelsträdgården med sin dåvarande man Rikard Skoglund. Numera är hon ensam ägare.
Victoria Skoglund
Född: 1968
Familj: make Johan och två vuxna söner
Bor: i hus med sjötomt utanför Stockholm
Tillbringade alla barndomssomrar i Houtskär, där pappa Folke Mattson är född och uppvuxen
Aktuell: senast med trädgårdspodden Rödavitarosen tillsammans med programledaren Jenny Strömstedt
Äger: handelsträdgården Zetas i Segeltorp, Huddinge strax utanför Stockholm
Syns: som trädgårdsexpert i TV4:s Nyhetsmorgon
Bloggar på: zetas.se
På Instagram: över 225 000 följare
Har gett ut: tre trädgårdsböcker, senast ”Min trädgård vid sjön” (2016)
Förr stängde handelsträdgården över vintern. Inte längre – trädgård, växter och odling är numera en del av ett livsstilskoncept som engagerar året om. Zetas julmarknad i november lockade tusentals.

Varför har trädgård och odling blivit så trendigt?
– Till en del handlar det nog om intresset för klimatfrågorna. Som odlare är man en del av kretsloppet och säkrar en del av sin egen mat, säger Victoria.
Sociala medier inspirerar och inredningsintresset har svällt ut till att också omfatta rummet utomhus.
– Men många är ointresserade av köp-och-släng idag. Man tänker till och återanvänder. Vi har också lärt oss att för att lyckas med sina odlingar handlar det om att börja i jorden: att förbättra den kan vara avgörande för slutresultatet, säger Victoria.
Victorias följare vet att kompostjord, bokachi och guldvatten är oslagbara knep för hemmaodlaren.
– Det är också klokt att undvika sådana grödor som inte passar i vårt klimat. Många vill numera helst köpa svenska växter i vår handelsträdgård, säger Skoglund.
Arvet från farmor Helene
Victoria är född och uppvuxen i Stockholmstrakten men somrarna i Houtskär och de finska generna har satt spår. Arvet från farmor Helene är också svaret på hur hon orkar med sin hektiska vardag, nästan ständigt arbetande och uppkopplad.
– Man gnor på och ger inte upp. Samlar sig och ger sig hela tiden ut på jakt efter något nytt att fatta tag i. Att sitta overksam är obekvämt, säger Victoria.
Sitt sommarhus har hon numera på Öland och där gör sig konkreta lärdomar från Houtskär sig påminda. Victoria har livliga minnen av tillvaron under torra somrar med den vattenbrist som kan känneteckna skärgården.
– Om jag vaknar av att det regnar vid 4-snåret någon morgon på Öland gör jag precis som farmor Helene: ger mig ut i nattsärken och ställer ut hinkar, spannar och såar för att samla upp vattnet, säger Victoria Skoglund.
Sålde huset i Houtskär
Det är drygt ett år sedan hon senast var i Houtskär. Pappa Folke har blivit så gammal att det var dags att sälja farmors gamla gård i Järvis. Varken Victoria eller hennes syster hinner dessvärre ta hand om stället.
– Det kändes vemodigt. Men jag har släkt och vänner kvar, så jag känner mig alltid välkommen tillbaka, säger Victoria.
Finlandskopplingen går dock in på ett helt nytt spår i vinter. Victorias företag Zetas ska öppna webbshop också i Finland.
– Julafton, juldagen och annandagen ska jag vara ledig men i mellandagarna ska jag jobba med Finlandsprojektet. Vi hoppas kunna öppna nätbutiken i januari, säger Victoria Skoglund.

Enkelt är bäst inför jul
Det blir varken glitter eller glamour då Victoria pyntar inför jul.
– Det blir fint på ett enkelt sätt vid trappan eller terrassen med en stor kruka med blandade kvistar av barrträd: gran, tall, enris. Kanske hittar du kvistar med frusna, vilda nyponrosor?
Victoria tipsar också om att göra fint på fågelbrädet.
– Granris är dekorativt och förhindrar dessutom spridning av smuts och virus, säger hon.
Den som vill sticker äpplen i trädens grenar som mat åt trastarna.
– Men en välplanerad trädgård som har inslag av vintergrönt behöver inte så mycket pynt, den ska vara vacker i sig.
Då gäster är på antågande tänder Victoria massor av ljus och lyktor.
– Det blir fint då det glittrar till lite varstans.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.