Svensk närvårdarutbildning för både unga och vuxna ordnas i Åbo i höst


Axxell börjar utbilda närvårdare på svenska i Åbo i höst, i samarbete med Åbo yrkesinstitut. Här skålar, från vänster, Marko Winter, kurator vid yrkesinstitutet, institutets utbildningschef Kalle Ojanen, Axxells rektor Lena Johansson och Axxells utbildningsledare Johanna Lind.
Hösten 2019 inleds en svensk närvårdarutbildning i Åbo. Det är första gången på närmare 20 år som en sådan kommer att finnas i staden.
Axxell, som inleder utbildningen i samarbete med Åbo yrkesinstitut, utbildar redan närvårdare (vuxenutbildning) i Pargas.
Den har inte alltid varit fullsatt och därför väljer man att satsa på Åbo också.
Det finns åtta kompetensområden inom utbildningen. I Åbo utbildas man inom kompetensområdet för vård och rehabilitering av äldre.
Den genomförs i Åbo yrkesinstituts lokaler, men i Axxells regi. Läroavtal är möjligt.
Lång väntan
Diskussionerna om en möjlig utbildning har pågått länge – ”så länge jag kan minnas”, säger Axxells rektor Lena Johansson.
Det har varit en dragkamp medan vem som ska dra i gång utbildningen. Axxell har inte ansett det vara lönsamt, bland annat eftersom åtta av tio svenska unga väljer gymnasiestudier i Åbo.
– I och med yrkesskolereformen blev det möjligt att ordna gemensam ungdoms- och vuxenutbildning, och det gör vi alltså nu. På det viset hoppas vi att det blir lättare att få ihop gruppen, säger Johansson.
Kalle Ojanen, utbildningchef vid Åbo yrkesinstitut, konstaterar att alla parter nu är glada över samarbetet eftersom bristen på svenska närvårdare är konstant.
Samma konstateras av Gunilla Fröberg, som ansvarar för Folkhälsans äldreomsorg i Åboland.
Det är oklart exakt hur stor bristen är, och Folkhälsan är inte den enda aktören i regionen. Men Fröberg berättar att man alltid saknar en eller två utbildade närvårdare i Åbo.
– Men samma hör vi nog också från Helsingfors, det gäller även på andra ställen.
Bättre med närvaro i Åbo?
Marko Winter, kurator vid Åbo yrkesinstitut konstaterar liksom de andra att behovet av svenska närvårdare är stort.
– Vi kan inte få flera svenskspråkiga till regionen än det redan finns här, men jag tror att den nya utbildningen öppnar dörrar både i Åbo och Pargas, säger han.
Axxells utbildningsledare Johanna Lind påpekar att största delen av eleverna arbetar vidare på de arbetsplatser där de genomfört sina praktikperioder, och att det därför är bra om utbildningen är lokal.
Den nya yrkesskolelagen innebär att eleverna ska lära sig allt mera via praktik ute på arbetsfältet.
24 platser
Varje år krävs nytt tillstånd för att få ordna en viss utbildning. Att Axxell och Åbo yrkesinstitut får fortsätta ordna närvårdarutbildning på svenska kräver därmed elevunderlag. Men oavsett antalet sökande för den nya utbildningen i första omgången kommer den att inledas.
Utbildningen är mellan två och två och ett halvt år lång, beroende på vilka kompetenser studeranden har sedan tidigare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.