Svensk kommunikatör och mera finska för invandrare, nej till spårvagn och för dyrt musikhus – här är Åbopartiernas önskelistor

När politikerna i Åbo stadsfullmäktige möts den 14 november ska partierna i princip vara överens om budgeten för nästa år.
Det kan dock bli ett långt möte ändå, beroende på hur många egna förslag de politiker som står utanför borgmästaravtalet kommer med.
Under veckoslutet fortsätter förhandlingarna inom borgmästaravtalets ramar, med partiernas egna önskemål om satsningar.
SFP:s gruppordförande Nicke Wulff säger att partiets lista är relativt lång.
– I borgmästaravtalet har man målat med stor pensel. Nu fyller vi i detaljerna med smalare pensel. För oss som är ett litet parti handlar det främst om att få in skrivningar inom de ramar som finns. Om vi önskar många saker, kanske vi kan argumentera för att få andra att gå med på något.

En svensk kommunikatör med fokus på den svenska skol- och välfärdssektorn, liksom mer resurser för översättning från finska till svenska, finns på SFP:s lista.
SFP lyfter också fram Wulffs motion från tidigare om mellanmål för dem som ska vara i skolan tre timmar efter skollunchen. Partiet påpekar att förslaget ökar kostnaderna, men att det skulle få barn och unga att må bättre.
Tätt byggande för studentbostäder
Partiet föreslår bland annat också hybridbostäder i Kuppis- och Österåsområdet, med högt och tätt byggande och studentbostäder.
– Vi vill gärna påverka staden som helhet och det som gagnar Åboborna oberoende om man talar svenska eller finska, säger Wulff.
Ungdomarnas välmående lyfts fram av många partier. SFP och De gröna betonar bland annat behovet av uppsökande ungdomsarbete.
Tjänster för unga är viktiga
De grönas gruppordförande Sofia Engblom säger att tjänster för ungdomar är något som man inte vill tumma på.
– För oss är det också extremt viktigt att staden kan genomföra naturens biodiversitetsprogram inom utsatt tid och på en tillräckligt hög nivå, vilket kräver resurser.
De gröna vill bland annat att det grundas ett naturskyddsområde i Kuninkoja-Mälikkälä på gränsen till Reso.

Partiet motsätter sig också att man på grund av sparkrav skulle minska på personal inom skolsektorn, som elevassistenter. Förutsättningarna för elever som behöver särskilt stöd får inte heller försämras.
SDP talar om permanenta tillägg på 100 000 euro till ungdomsverksamhet som Rock Academy och bidrag till ungdomsorganisationer, eftersom de jobbar med förebyggande arbete.
– Vi godkänner inte nedskärningar som riktas till tjänster för barn och unga, konstaterar Taru Pätäri, SDP:s gruppordförande.
Nej till för dyrt musikhus
Däremot är partiet strikt när det gäller det nya musikhuset. Det ska hållas inom budgetramarna på 82,7 miljoner euro och några överskridningar kommer SDP inte att tillåta.
– Byggprojektet måste planeras så att det inte blir några överskridningar, är SDP:s budskap.

SDP föreslår också att man ska se över hur arbetstiden inom småbarnspedagogiken används så att den utnyttjas så effektivt som möjligt.
De barn och unga som går i skola i tillfälliga lokaler ska så fort som möjligt få lokaler som är anpassade till verksamheten.
– Att antalet barn och elever eventuellt ökar måste beaktas i budgeten.
SDP har också ett förslag på en gårdskarlsmodell, där man på försök skulle ha stadens egen personal som skulle stå för fastighetsskötseln i vissa byggnader.
”Trygghet i vardagen”
Samlingspartiet, som är Åbo fullmäktiges största parti, talar om att se till att det finns en trygghet i vardagen. Det ska vara tryggt att röra sig i staden oberoende av tid på dygnet och oberoende av ålder.
– Att identifiera problemen i ett tidigt skede och att med fast hand gripa in om problem uppstår förhindrar dem från att växa sig större.
Samlingspartiet vill också samarbeta med idrottsföreningar för att förhindra att barn och unga slutar med sina hobbyer.
– Hobbyerna är viktiga för att förhindra social utslagning och för människors välbefinnande, är partiets ståndpunkt.
Ja till regionala närtåg
Partiet vill också att Åbo stad jobbar för regionala närtåg i Egentliga Finland, till exempel från Åbo till Reso, Nystad, Loimaa och Salo.
– Det är en miljövänlig transportform som också skulle fungera som matartrafik till entimmeståget, anser Samlingspartiet.
Samlingspartiet vill också att staden ska utreda skolpersonalens arbetsbelastning och om personalen inom småbarnspedagogiken skulle orka bättre om det fanns fler assistenter.
För att se till att personalen speciellt inom småbarnspedagogiken orkar är en strävan att gruppstorlekarna ska kunna minskas.

”Höj löner inom småbarnspedagogiken”
Vänsterförbundet vill höja lönen för personalen inom småbarnspedagogiken, så att den motsvarar lönen i grannkommunerna.
– Åbos ekonomi ska tjäna folk och natur, inte tvärtom, skriver partiet i sitt ställningstagande inför förhandlingarna.
Partiet talar om energieffektiva investeringar och om att bygga en klimatsmart stad. Närservicen är viktig, också för att utjämna ojämlikhet mellan olika områden.
Partiet betonar investeringar för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik.
Låna mindre och säg nej till spårvagn
Sannfinländarna vill att staden minskar sitt låntagande. Om några år vill partiet att skuldbördan per invånare ska ha minskat från 3 390 euro i dag till högst 3 000 euro.
Partiet oroar sig för minskade statliga pengar till städer och kommuner.
– Det är mycket troligt att staten sträcker ut handen efter kommunernas plånböcker när man ska samla ihop pengar till välfärdsområdet. Därför vill vi att man antingen slopar tanken på spårvagnstrafik eller lägger den på is, anser Juha Anttila, Sannfinländarnas gruppordförande.
Partiet föreslår också att invandrare borde få mer och effektivare undervisning i finska.
– Det skulle minska behovet av tolkservice och tolkar, minska segregationen och förbättra integrationen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.