Svävande tält en av nyheterna för Kimitoöns turistsäsong


Det kan bli bara bättre. Turismchef Benjamin Donner är nöjd, särskilt som han precis fått från tryckeriet ”Kimitoön 365” som på 62 sidor visar allt från traktorkavalkad till tornerspel. Ön har så mycket sevärt att vanliga små broschyrer inte räcker.
Visserligen har Kimitoöns turismchef Benjamin Donner långa arbetsdagar framför sig – vid resemässan i Helsingfors nästa vecka ska han försöka sälja Kimitoön åt så många som möjligt.
Men det finns så mycket att sälja och föra fram att han är jättenöjd. Ön har välkända dragplåster som Örö, Bengtskär, Kasnäs och Söderlångvik men också helt nya saker att se och göra.
Till exempel kan man i maj åka till Bengtskär för att se cirka 300 häckande ejderhonor.
Eller övernatta i svävande tält, i Dalsbruk eller på Högsåra.
Annat nytt är chans att på en stor båt ta cykeln med sig från Hangö till Kasnäs-Örö med fortsättning kanske till Korpoström, eller cyklande över Kimitoön till Nyland.
Hop on-bussen mellan Helsingfors och Hitis fortsätter, inte bara på veckosluten och tisdagar utan också torsdagar. Man kan stiga på var som helst längs sträckan och tillika med bussbiljetten boka exempelvis en dag i Kasnäs.
Och snowboardmästaren från Kimito, Niklas Hollsten, ordnar bergsklättring – Kimitoön är ett av landets häftigaste klätterställen. Terrängcykling ordnar han också.
Sådana här nyheter finns med i ”Fritidsmagasin för Finlands finaste skärgård” som Donner precis har fått från tryckeriet. ”Kimitoön 365” har kostat 30.000 euro, tryckts i lika många exemplar, ska delas ut vid resemässan och finnas också på ön, för både bofasta och för dem som kanske inte alls vet något om ön.
– Det här behövs, det finns så mycket att föra fram att vanliga små broschyrer inte räcker till, säger Donner.
Att samarbetet med turismföretagarna är jättebra är ytterligare ett plus. Men hur många besökare som ön har per år, det kan Donner inte säga.
– Det finns helt enkelt ingen tillförlitlig mätare. Statistik över antalet övernattningar beaktar bara inkvarteringsställen med mer än 12 bäddar ifall det finns tillräckligt många lika stora på samma ort. Så den statistiken fungerar inte alls för oss. Vi får bara gå efter vad turismföretagarna säger, och många av dem hade en toppensäsong i fjol trots blåsigt väder, säger Donner.
Nästa vecka kommer han att under måndag och tisdag visa folk från resebyråer i Schweiz, Litauen, Estland, Kina och Ryssland runt på ön. Det är frågan om resebyråer som har visat intresse för just sådant som ön har. Till exempel möjlighet för unga friluftsälskare att se sig omkring i naturen.
– Apropå det så borde vi ha flera guidade vandringar i naturen. Också flera rutter ute till havs skulle vi behöva. Till exempel segling eller kyrkbåtar, säger Donner.
På onsdag kommer han att i Helsingfors träffa 30 andra resebyråer, och på tjugo minuter per byrå försöka hitta exakt det som byrån söker.
Sedan öppnar resemässan för allmänheten på torsdag, och pågår till och med söndag. Fyra av öns företag deltar i kostnaderna för mäsståndet med kommunen, och erfarenheterna hittills har övertygat om att det är mödan värt.
Turismen är säkert öns snabbast växande bransch. Till det nya hör att bussbolaget Launokorpi nu profilerar sig som internationell resebyrå. Bland annat kommer man att plocka upp turister vid kryssningsfartyg eller flygfält i Helsingfors för en dagsfärd till Kimitoön.
I Dalsbruk satsar Ville Laitinen på Tentsile-tält som spänns upp mellan träden. De här svävande tälten har blivit en stor succé och fanns i fjol i Finland första gången. Nu har Laitinen beställt tio stycken och ordnat med lov att spänna upp dem på kommunens mark vid Masugnsträsket i Dalsbruk och på Forststyrelsens mark på Högsåra vid Sandvikens strand.
– Tälten går att spänna upp på sådana ställen där man inte kan ha vanliga tält. Naturupplevelsen blir helt annorlunda, säger Laitinen.
Han är också verksamhetsledare för kulturfestivalen Norpas och tänkte egentligen att tälten skulle ge flera övernattningsplatser åt festivalbesökarna. Då tältimportören inte hade tid att erbjuda någon sådan service så beslöt Laitinen att göra det själv, och på samma gång hyra ut allt man behöver för en sådan här tältupplevelse.
Och ejdrarna på Bengtskär då?
Ja, de är en sevärdhet i sig. Några smarta ejderhonor märkte för flera år sedan att de fick vara i fred för havsörnarna om de häckade på Bengtskär. År efter år har kolonin växt. Ejdrarna verkar helt orädda för besökarna. Till och med i blomrabatten vid ingången finns ruvande ådor.

Tät bosättning. Längs fyrens väggar finns det gott om ruvande ejderhonor. Bengtskär har blivit deras favoritplats. I maj kan man med Wilsons Charter åka ut för att se dem.
Ja…turister hit och turister dit!Nej, vänta..bara till skärgården, och till dom mest sårbaraste ställen man kan tänka sig. Varför inte dra turisterna till Kimito åkrarna eller till Amosparkens stora idrottsanläggning eller till torget i Kimito? Donner , vad bjuder Kimito centrum alla turister som du ska dra hit från Helsingfors? Månne inte det kan bli ganska klent….om dom nu inte söker plats på alla öns åldringanstalter eller sjukvård på det nya fina hälsostationsjukhuset.