Förflytta dig till innehållet

Svårt läge för privata tjänsteproducenter inom äldreomsorgen – planerade nedskärningar inom äldreomsorgen oroar

Klara Fält
En man och två kvinnor står på en trappa framför en gammal stenbyggnad.
Barkbackens servicehus. Gubbhemmets styrelseordförande Henrik Solin, Barkbackens styrelseordförande Märta Marjamäki och vd Susanne Karlsson vill erbjuda en hemlik miljö till invånarna på servicehemmet.

Barkbackens servicehus fick i september en ny vd i Susanne Karlsson . Karlsson vill bland annat satsa på intervallvården.

– Vårt samhälle är helt beroende av närståendevårdare som gör ett tungt jobb och borde få mer stöd.

Intervallvård betyder att äldre personer som ännu bor hemma får komma in för heldygnsomsorg för kortare perioder. Det kan erbjuda en viktig paus för en närståendevårdare som kanske själv är en äldre person som behöver vila och ta hand om sin egen hälsa.

Sparåtgärder oroar

Karlsson och Barkbackens styrelseordförande Märta Marjamäki är oroade över sparåtgärderna som nu planeras i olika välfärdsområden och som drabbar äldreomsorgen.

Till exempel i Egentliga Finlands och Västra Nylands välfärdsområden planerar man att minska på antalet platser för heldygnsomsorg och ordna dagverksamhet för seniorer på distans. Också välfärdsområdena i Birkaland, Satakunta och Södra Österbotten planerar att minska på vårdplatser.

– Tanken är att man ska bo hemma allt längre, men tyvärr vet vi att det finns stora utmaningar inom hemvården, säger Marjamäki.

På Barkbacken märks det här i och med att medelåldern för invånarna på servicehuset stadigt har stigit under de senaste åren, den ligger nu på 89 år, och omsättningen av invånare är betydligt snabbare.

– De äldre är redan i dåligt skick då de flyttar in, säger Karlsson.

En gammal stenbyggnad. I bakgrunden skymtar Åbo Domkyrka.Klara Fält
Barkbackens servicehus ligger ett stenkast från Åbo centrum.

I Barkbacken har man alltid satsat på att ha mycket aktiviteter. Servicehuset som både omfattar heldygnsomsorg samt stödboende för seniorer har tre aktivitetsledare som ordnar program för invånarna.

Man satsar på aktiviteter som stöder invånarnas rörelse- och kommunikationsförmåga, samt utomhusaktiviteter och kultur.

En del handarbetsaktiviteter har man ändå varit tvungen att sluta med i och med att invånarna numera är i så dåligt skick att de inte klarar av det.

Varha betalar lägre pris

Enligt Karlsson och Marjamäki är situationen för privata tjänsteproducenter inom äldreomsorgen utmanande. Enligt en utredning av Välmåendebranschen Hali rf, producerar privata aktörer heldygnsomsorg över 30 procent billigare än offentliga sektorn i Åbo.

Varha köper tjänster av bland annat Barkbacken, som är ett aktiebolag som inte strävar efter att göra vinst.

– Varha betalar ett lägre dygnspris än andra välfärdsområden. Att producera samma lagstadgade tjänster för 30 procent lägre pris är utmanande då 70 procent av kostnaderna är personalkostnader. Lönerna har stigit, precis som alla andra kostnader i samhället, säger Marjamäki.

Personalrekrytering utmanande

Hon konstaterar att det är utmanande att rekrytera personal och svårt att konkurrera med löner.

– Vi försöker istället satsa på arbetsmiljön och göra den så bra som möjligt.

Ett annat probelm med Varha är att räkningarna inte betalas i utsatt tid, utan med några dagar eller en veckas fördröjning.

– Systemet fungerar inte. På våren svalde vi det och tänkte att det med omorganiseringen tar tid att få allt att fungera, men nu är vi redan i november, säger Marjamäki.

Hon säger att betalningsproblemen skapar problem också för småföretagare som till exempel taxichaufförer. Också på Barkbacken har löneutbetalningsdagen flyttats framåt på grund av Varhas försenade betalningar.

Gemenskapsboende som lösning övertygar inte

Marjamäki och Karlsson hoppas att samarbetet med välfärdsområdet blir smidigare i framtiden, men de är oroade över utvecklingen med att vårdplatser dras in runtom i landet. De är också skeptiska till diskussionerna om att utvidga gemenskapsboenden som en lösning.

Gemenskapsboende innebär att man bor självständigt i en hyresbostad och att man i bostadsenheten ordnar gemensamma aktiviteter och får hjälp med bland annat mat och städning.

Det är ett billigare alternativ till vårdplatser på äldreboenden, ämnat för personer som ännu klarar sig utan heldygnsomsorg. Men i en situation där de äldre som får plats på äldreboenden redan är i väldigt dåligt skick är det svårt att se att lösningen skulle kunna ersätta de vårdplatser som dras in.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter