Ny teknik kan rädda bilister ur knipa i halkan – men det är bra att veta hur fordonet då kan bete sig


Det blir två helt olika upplevelser då antisladdsystemet är påkopplat eller inte aktiverat. Foro: Stefan Holmström
Det är inte lätt, det märker Åbobon Ismo Käkönen då han försöker åka runt, runt i den snötäckta rondellen på körövningsbana i Pemar.
– Släpp inte gasen, låt automatiken ta kontroll, säger Petri Laine, försäljare på Keskusautohalli i Åbo.
Möjligheten att i går testa nya bilar på körövningsbanan hade ordnats av bilaffären Keskusautohalli och Volvo. Det som testades var fyrhjulsdrivna bilar.
Det svåra är om man inte vet hur och när automatiken fungerar, säger Laine, som satt med i bilen för att ge tips. Hur fungerar antisladdsystemet och vad händer då man kopplar bort det?
– Fysikens lagar kan man såklart inget åt.

Ismo Käkönen väntar på sin tur till ”rondellen” på halkbanan. Foto: Stefan Holmström
Käkönen är en erfaren förare och lär sig snabbt vara aktsam med gas och ratt. Så bär det vidare till slalombanan och väjningsbanan. Det finns alltid något nytt lära sig, säger Käkönen.
– Jag kör första vintern med friktionsdäck och det går hur bara som helst. Men det konstiga är att jag inte ännu har förtroende för dem, säger han.
Ny teknik tar sin tid att köras in, på många sätt. Laine och Käkönen minns då de första låsningsfria bromsarna kom.
– De kunde ha ett hårt klok-klok-klok-ljud som fick många bilister att tro att något gått sönder.
– Jag kommer ihåg Ford Scorpio på 1980-talet. När man bromsade på grus så såg man att den hade låsningsfria, spåret blev hackigt.

Dubbdäck eller friktionsdäck? Båda har egna begränsningar. Foto: Stefan Holmström
Körövningsbanan i Pemar och företaget V-S Ajoharjoittelurata har verkat i trettio år. Den har tre platser som är särskilt hala: rondellen med asfalt som har specialbehandlad yta, en väjningsbana där ytan är metall – och som görs extra svår med såpa sommartid – samt en slalombana med hal epoxi-plastyta.
Konstgjorda men utmanande förhållanden redan i låga hastigheter, med andra ord.
– Nu när det är full vinter så är det såklart helt perfekt. Nu lät vi också bli att ploga, säger vd Kalle Berg.
Banan grundades då halkbanebesök blev obligatoriska för dem som skulle ta körkort. Så är inte längre fallet, säger Berg något oroad.
– Nu räcker det med simulator.
Automobilförbundet var – kanske något oväntat – en aktör som ville slopa kravet på halkbana. Förbundet motiverade det här med bilarnas nya teknik.
”Halkbanorna byggdes på 1990-talet för bilar som var gjorda på 1970–1990-talen. I dag möjliggör inte banorna sådana hastigheter som krävs för att man kan lära signågot av en bil med antisladdsystem”, lydde förbundets utlåtande för ett år sedan.

Mari Toivonen och Mikael Mildh från Pargas knep chansen att öva på bana i perfekt vinterväder. Foto: Stefan Holmström
I bakgrunden fanns också krav på billigare körkort. Det har gett en lättare bilskola och den vägen minskad efterfrågan på halkbanelektioner.
– Det finns banor som är på väg att stänga, säger Berg.
Han är inte oroad bara för unga bilister som inte får testa hur moderna bilar fungerar på halt underlag.
– Den nya tekniken kan vara mest utmanande för de mest erfarna. De har lärt sig tvära och snabba grepp för att parera en sladd och det kan motverka automatiken.
I stället är det bra med små rörelser och låta bilen sköta resten.
I en av bilarna – med igenpyrd bakruta efter många varv på banan – sitter Mikael Mildh och Mari Toivonen från Pargas. De har testat nästan alla de olika modellerna.
– Vi köpte nyligen bil och fick då höra om möjligheten att köra på bana, säger Mildh.
Snön var ett extra lockbete, säger Mildh, det blir inte samma känsla som att köra på en yta som har gjorts hal på ett konstgjort sätt.
– Jag var på en halkbana 1997 då jag tog körkort, säger Toivonen, och tillägger:
– Nog tycker jag nog att det här är något som alla bilister borde göra regelbundet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.