Svårt för yrkesstuderande att hitta praktikplats – i Åbo och Pargas gör man sitt bästa för att ungdomarna ska få sin examen i tid

För de studerande som är inne på målrakan av sina studier är det just nu aktuellt med att söka en praktikplats som krävs för att man ska få sin examen. Coronan har gjort att det har varit extra utmanande, säger Johanna Rosenqvist som är examenshandledare för kockar, kosmetologer, elektriker och byggarbetare vid Axxell i Pargas.
– I synnerhet för kockarna har det varit knepigt nu när det är så mycket restriktioner och restaurangerna är stängda. I vissa fall har man gjort individuella lösningar med arbetsgivaren så att de studerande återvänder då restaurangerna öppnar igen. Också bygg- och elstuderandena har haft svårt att hitta en plats och för en del kan det betyda att examineringen skjuts upp.
Skolan flexar vid behov
Studieplanerna är ändå flexibla och för dem som inte lyckas få en praktikplats har Axxell ordnat så att de studerande trots det är sysselsatta. De kan till exempel avlägga en examensdel med en annan årskurs, eller läsa kurser som har blivit ogjorda.
– Vi gör upp individuella studieplaner och plockar in kurser i obligatoriska ämnen som finska och modersmål som de studerande kanske inte har hunnit delta i. Det går också bra att läsa teorin i det ämne som ingår i yrkesexamen.

Glädjande nog har alla sex andra årets kosmetologstuderande hittat en praktikplats, säger Rosenqvist.
– Kosmetologerna är egenföretagare som får ha öppet och som är beroende av sina kunder. Därför kan de också ha praktikanter och det är jättefint att de vill ta emot våra studerande.

Cecilia Monthén är examenshandledare för närvårdarstuderandena och för dem som studerar till barn- eller ungdomsledare. Också inom hennes branscher har coronan satt sina spår.
– Det är klart att det är utmanande och att det skapar oro och osäkerhet bland våra studerande. Men vi försöker pussla ihop det så att man till exempel kan flytta på sin praktikperiod eller koncentrera sig på andra studier.
– Det kräver flexibilitet och lite omarrangemang, men vi försöker vårt bästa och kämpar på så gott det går.

De studerande har lyckats få praktikplatser med varierande framgång och en del har varit tvungna att byta arbetsplats på grund av coronan. Ifall bristen på praktikplatser gör att studietiden förlängs vet vi inte ännu, eftersom tidpunkten för praktiken varierar och vissa inleder sin praktik först senare i vår, säger Monthén.
– Det är också svårt att säga vad som påverkar studietiden. Det kan vara coronan eller någon annan orsak, eller så är det en kombination av båda.

Vid Åbo yrkesinstitut och Lilla Hanken säger lektorn i handeln och data, Eija Laine att praktikläget ser mycket bättre ut än vad hon trodde tidigare i vintras, och det är hon glad för.
– Våra merkonomstuderande har hittat ganska bra med inlärningsplatser eftersom handeln pågår och mat- och klädaffärerna är öppna. Utmaningen har varit större inom ekonomiförvaltningen så som bokföring och redovisning då många firmor jobbar på distans och det är svårare att handleda eleverna.
Men också om man blir utan en praktikplats, ska man få sin examen i tid, säger Laine. Det är möjligt genom att eleverna visar sitt kunnande i skolan, i stället för på en arbetsplats.
– Vi kan till exempel ge eleven en större bokföringsuppgift som motsvarar det som hen skulle göra på en bokföringsbyrå. Det kräver en hel del extra arbete eftersom innehållet måste planeras och studierna övervakas, så jag är glad att yrkesinstitutet har gett oss den här möjligheten, så att alla kan utexamineras i tid.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.