Svårt för rörelsehindrade att nå Kimito polisstation – äldre dam föll och skadade sig i trappan

Vill man uträtta ärenden vid polisstationen i Kimito visar det sig att det går det bäst om man är i relativt gott skick så att man klarar trappor.
För Pemarbon Riitta Lindqvist, som för ett passärende valde polisstationen i Kimito, gick det illa då hon skulle ta sig ner för trapporna från stationen. Eftersom hon inte kunde nå ledstången tappade hon balansen och föll omkull.
Lindqvist fick ett sår nära ena ögat, ett brott i vristen och dessutom gick glasögonen sönder. Olyckan skedde i början av maj, och gipset blev Lindqvist nyligen av med. Ett bestående ärr har hon vid ögat.
– Jag hade inte bokat tid i Kimito om jag vetat att det är svårt för rörelsehindrade att komma åt stationen, säger Lindqvist.

Två alternativ, men bägge involverar trappor
Kimito polisstation finns i byggnadens övre våning. Huset finns i gamla centrum i Kimito.
Två trappor i var ända av bygganden leder upp till kansliet: en brantare betongtrappa med ledstång längre in på innergården och en flackare sådan av betongplattor, där ledstången mer liknar ett plank och är placerad en bit i från trappan. Lindqvist beskriver den andra trappan som ojämn med gräs mellan plattorna, som tjälen har dragit sneda.
Lindqvist är en bit på sjuttio år gammal och kan gå nästan normalt, men i trappor behöver hon stöd av en ledstång eftersom balanssinnet är dåligt.
– Då jag skulle gå ner tillbaka till bilen tänkte jag att den flackare trappan kunde vara lättare för mig, men så var det alltså inte.

Lindqvist blev liggande och kunde inte komma upp själv. Tur i oturen var att en ambulans råkade vara i närheten och personalen hade sett vad som hände. Lindqvist fördes vidare till hälsostationen i Kimito, och är tacksam för den vård hon fick där.
En ambulansresa till blev det dock följande dag, på grund av huvudvärk, svindel och skakningar, och vid ÅUCS konstaterades hjärnskakning.
Lindqvist har skickat e-post både till Kimitoöns kommun och till Polisinrättningen om olycksfallet.
Polisen utreder och försöker åtgärda
Polisinrättningen i Sydvästra Finland svarar ÅU att man mottagit en skrivelse om händelsen i fråga.
Så här står det i e-postmeddelandet ÅU fått: ”Polisinrättningen har informerat hyresvärden, Senatsfastigheter, om händelsen samt kontaktat kvinnan i fråga per brev. Polisinrättningen kommer att internt utreda ärendet i samråd med hyresvärden för att försöka förbättra tillgängligheten, så att inte dylika olyckor sker i framtiden.”
Mikael Eggert är den som äger fastigheten. Han säger att han inte har fått någon information om olyckan eller om att tillgängligheten borde förbättras.
Ingången utan trappor är för personalen
Enligt personalen vid Kimitostationen finns det en väg in till stationen utan trappor, men det är en personalingång, som inte är tänkt för allmänheten.
Dock har man hjälpt in rullstolsburna den vägen, men det förutsätter förstås att kunden känner till dessa arrangemang på förhand och att någon som kan stå till tjänst då finns på plats i stationen.
Skyldighet att erbjuda service i tillgängliga utrymmen
ÅU kontaktade i frågan SAMS – en intresseorganisation som arbetar för de finlandssvenska riksomfattande funktionshinderorganisationerna.
– Myndigheterna har en skyldighet att erbjuda service i tillgängliga utrymmen. Också information om tillgängliga lösningar är en viktig del av tillgängligheten; utan kännedom om till exempel lämplig ingång kan ju inte folk använda det här tilltänkta alternativet, säger Elias Vartio, juridiskt ombud vid SAMS.
Kriminalkommissarie Maria Sainio vid Polisinrättningen i sydvästra Finland bekräftar att även rörelsehindrade, som till exempel rullstolsburna, måste kunna ta sig till polisens serviceställe.
Elias Vartio påpekar att FN:s funktionshinderskonvention förutsätter att personer med funktionsnedsättning har samma tillgång till exempel till den fysiska miljön och tjänster som de andra.
Riitta Lindqvist säger att det förstås inte längre hjälper henne att dela med sig av sin berättelse, men hon tänker på andras säkerhet.
– Det är omöjligt för den som har svårt att röra sig att komma åt stationen, säger hon.
FN:s funktionshinderskonvention har varit lagligt bindande lagstiftning i Finland sedan 10 juni 2016. Syftet med konventionen är att garantera lika rättigheter för personer med funktionsnedsättning utan diskriminering.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.