Förflytta dig till innehållet

Svart dag i Nådendal då Neste lägger ned raffinaderiet och satsar på förnybart i Borgå – Nådendal förlorar miljoner i samfundsskatt

SPT/EMMA STRÖMBERG
en hamn
Neste säger upp 230 personer i Nådendal. Bara 45 anställda blir kvar för att sköta om hamn- och terminalverksamheten.

Raffinaderibolaget Neste har avslutat sina samarbetsförhandlingar. Det var en allvarsam företagsledning som på måndagen meddelade om beslutet att lägga ner Nådendals oljeraffinaderi som verkat på orten sedan 1957.

— Efterfrågan på fossilt bränsle minskar globalt och coronapandemin har bara förstärkt den utvecklingen, säger Marko Pekkola, chef för oljeproduktionen vid Neste.

Arbetet med att köra ner raffinaderiet i Nådendal börjar genast och ska vara avslutat i mars nästa år. I fortsättningen kommer Nådendal att ha bara terminal- och hamnverksamhet.

Samtidigt kommer Neste att fortsätta utveckla sitt raffinaderi i Borgå. Målet är att öka andelen förnybara och återvunna råmaterial i bränsleproduktionen med sikte på att verksamheten ska vara helt koldioxidneutral 2035.

Förändringarna innebär att bolaget kommer att säga upp sammanlagt 370 anställda. Bara 45 anställda blir kvar i Nådendal för att sköta om hamn- och terminalverksamheten.

Resten av personalen, 230 personer, sägs upp.

Emma Strömberg/SPT
Marko Pekkola, chef för oljeproduktionen vid Neste, säger att efterfrågan på fossilt bränsle går ner och därför måste raffinaderiet anpassa sin verksamhet.

Neste hade i början av samarbetsförhandlingarna gått ut med att upp till 470 arbetstillfällen är hotade.

Vid raffinaderiet i Borgå kunde dock 100 arbetstillfällen räddas tack vare förslag som arbetstagarna kom med under samarbetsförhandlingarna. Där försvinner 140 arbetstillfällen.

Tillsammans ska åtgärderna ge årliga besparingar på kring 50 miljoner euro i fasta kostnader.

Finska staten är Nestes största ägare med nästan 36 procent av aktierna. Nestes ledning var under helgen i kontakt med flera ministrar för att diskutera läget och meddela om resultatet av samarbetsförhandlingarna.

Kritiserar nedläggningen

Huvudförtroendemannen vid Nådendals oljeraffinaderi, Kimmo Aho, kritiserar beslutet att lägga ner hela raffinaderiverksamheten i Nådendal.

— Ledningen hade redan från början en stark vilja att stänga raffinaderiet. Vi anser att bolaget skulle ha ekonomiska resurser att hålla raffinaderiet i gång under en övergångstid.

I stället för att i snabb takt köra ner hela verksamheten skulle Nådendal också ha kunnat inbegripas i Nestes vision om att vara en världsledande producent av bränsle av återvunna och förnybara energikällor, anser Aho.

Neste har gjort vinst under de senaste åren och förra året var vinsten 1,6 miljarder euro.

Emma Strömberg/SPT
Hannele Jakosuo-Jansson, som är personalchef på Neste, berömmer arbetstagarnas insatser under samarbetsförhandlingarna. Tack vare goda förslag från personalen kunde hundra arbetstillfällen räddas i Borgå.

Ekonomiskt bakslag för Nådendal

Nådendals stadsdirektör Jouni Mutanen säger att beslutet att lägga ner raffinaderiet i Nådendal är ett hårt beslut, inte minst för alla som förlorar jobbet i och med nedläggningen.

För Nådendals ekonomi är den hårdaste smällen bortfallet av samfundsskatten som Neste betalat till Nådendal.

— Vi talar om miljontals euro, säger Mutanen.

Han konstaterar att bortfallet i intäkter från kommunalskatter som uppsägningarna medför är av mindre betydelse för Nådendals ekonomi eftersom många som arbetar på Neste bor i grannstäderna Åbo och Reso.

Mutanen säger att det kan bli nödvändigt med smärre höjningar av kommunal- och fastighetsskatten i Nådendal.

— Men jag betonar att det handlar om måttfulla åtgärder. Nådendals ekonomi vilar på en så stadig grund, det finns inget behov att börja tala om några sparlistor, säger Mutanen.

Dyrt att riva anläggningen

Arbets- och näringsministeriet har tillsatt en person, Panu Routila, som ska utreda framtidsutsikterna inom regionens industri. I samband med denna utredning avgörs också ödet för raffinaderianläggningen i Nådendal.

Neste kommer nu att börja utreda om anläggningens utrustning kan användas för något nytt ändamål, eller om man måste riva raffinaderianläggningen.

— En rivning är en egen omfattande process som också innebär stora kostnader, säger Pekkola som i det här skedet inte vill gå närmare in på hur stora belopp det handlar om.

Neste erbjuder ekonomiska stödpaket för dem som sägs upp och också en skild startpeng som uppsagda anställda kan använda för att till exempel starta ett eget företag eller för att utbilda sig.

Nestes oljeraffinaderi i Nådendal var det första oljeraffinaderiet i Finland.

Dela artikeln

En kommentar: “Svart dag i Nådendal då Neste lägger ned raffinaderiet och satsar på förnybart i Borgå – Nådendal förlorar miljoner i samfundsskatt

  1. Kari Niemi skrev

    De blir aldrig riktigt nya arbetsplatser mera ty först slutar ett företag som Neste O sen skaffar man jobb åt dom uppsagda ?Så plus minus men inga 30000 nya arbetsplatser!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter