Svårt att få taxi på glesbygden trots nya taxilagar


Glest med taxibilar i glesbygden trots nya taxilagar. SPT
Antalet taxibilar har ökat med en fjärdedel sedan juli i fjol då taxireformen trädde i kraft.
Största delen av taxina är personbilar. Antalet personbilar har stigit med 2 000. Det finns också 600 fler större bilar med taxitillstånd jämfört med innan reformen.
— Det är ändå oklart om de större registrerade bilarna används som taxin. Trots att de nya lagarna tillåter olika sorters bilar, så sköts taxiverksamheten fortfarande till största delen av personbilar, säger Marko Sillanpää vid Traficom i ett pressmeddelande.
Antalet taxin har ökat mest i Nyland, Lappland och i Egentliga Finland. Antalet har inte minskat i en enda region, enligt Traficoms utredning.
Svårt med taxi på glesbygden
Den tidigare hårt reglerade taxibranschen släpptes fri i och med en lagändring i juni i fjol. En av de största förändringarna var att prissättningen blev fri. Priset kan variera beroende på tidpunkten, platsen, företaget och eventuella extra tjänster.
Taxiföretagen har inte heller längre jourtjänst vilket har gjort det svårare att få en taxi på landsbygden. Dessutom har det förekommit stora problem med taxiresorna med FPA–stöd.
Trots alla problem som avregleringen har skapat vill få taxibolag gå tillbaka till det gamla systemet, men flera taxichaufförer anser att lagstiftningen behöver uppdateras.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.