Svårt att driva lönsam camping i Nagu – kunderna campar hellre gratis vid Framnäs

Turismchef Benjamin Donner i Pargas är väl medveten om problemen kring husbilar och husvagnar som inte riktigt vet vart de ska ta vägen i den västra skärgården. Problematiken är i sig inget nytt, men lösningarna saknas fortfarande.
– Jag vet att det här är ett problem i flera byar och samhällen. Samtidigt handlar det inte om att folk nödvändigtvis vill parkera på fel ställen, utan om att det inte riktigt finns alternativ, säger han.
Donner ser också att det finns en kundpotential här för högklassiga parkeringar med behövlig infrastruktur som toaletter, duschar och septitankstömning.
– Det finns definitivt husbils- och husvagnsbesökare som vill ha service och är beredda att betala för den. Det är glädjande att allt fler företagare erbjuder någon form av ställplatser i samband med sin övriga inkvarteringsverksamhet, men den kapacitet som finns i dagens läge fyller inte behovet.
Ingen övervakning vid Framnäs ungdomsgård och badstrand
På Kyrkbacken i Nagu är det Framnäs med omgivning som vållar flest gråa hår. Skyltar som förbjuder camping på området finns, men ingen övervakar att folk inte slår läger kring ungdomsgården och badstranden. Nya skyltar som också förbjuder övernattning är på gång, men om ingen heller övervakar det förbudet kommer knappast någon förändring att ske.

Bland annat just Framnäs i Nagu finns utmärkt på den högst inofficiella kartan över ”gratisparkeringar” för husbilar, puskaparkit.com.
– Det är ett faktum att stranden i Framnäs är ett problem och det är många som tagit traditionen att campa eller parkera där. Vi har funderat på olika lösningar, men staden äger inte särskilt mycket mark i Nagu. Vi har också utrett grusplanen i Södra hamnen, men den parkeringen klarar inte av tyngre fordon i och med att den delvis ligger på muddermassor. Den parkeringen går inte att utvidga, säger Donner.
Dessutom väntar frågan om Kyrkbackens busshållplats ännu på sin permanenta lösning.
Donner säger att man har en företagare på lut som visat intresse för ställplatser, men att det av olika orsaker inte skett något konkret på den fronten än så länge.
– Det säger också sig självt att det i så fall måste handla om en långsiktig plan. Infrastrukturen som krävs betalar inte tillbaka sig på en eller två somrar. Om ingen privat aktör är beredd att på riktigt ta tag i behovet, kan det bli aktuellt för staden att agera. Det finns företag som bygger områden av den här typen och tar ut en provision. Det är en möjlighet, medger Donner.
Gott om husbilar på Gammelgård
Samtidigt säger företagare som erbjuder ställplatser i anslutning till sin ordinarie verksamhet i Nagu att man haft en del övernattare, men att man definitivt kunde ha flera.
På Villa Vintage Bed & Breakfast konstaterar Erica Helin att man inte marknadsfört ställplatserna särskilt aktivt, men att man ändå är nöjda med att man valde att satsa på platserna.
– Vi är nöjda och glada med situationen som den är och har inga planer på att vidareutveckla den biten, säger hon.
Hon konstaterar däremot att det inte finns någon ekonomisk lönsamhet i en campingplats i Nagu i nuläget.
– Ingen campingplats kan erbjuda hela den upplevelsen som man i nuläget får i Framnäs, helt utan att betala för den. Så länge ingen övervakar att folk inte campar och övernattar där, går det inte att driva en camping i Nagu.
På Gammelgård berättar Veera Sulosaari att man haft helt okej med husbilar på sina ställplatser.
– Vi har fem platser med el för husbilar och hade så gott som fullt hela juli, men övriga tider hade det kunnat vara flera. Vi har planer på att utvidga den biten och har en del strandlinje också, men än så länge är de tankarna på idéstadiet och det är inte alls säkert att det blir av ännu till nästa sommar, säger hon.
Turismenheten i Pargas jobbar på att sammanställa en någotsånär heltäckande förteckning över företagare som erbjuder camping- eller ställplatser för husbilar och husvagnar.
– Den största pressen är i Nagu, men med tanke på utvecklingsplanerna för området där Sollidens camping i Pargas ligger, kan det bli knepigt också i Pargastrakten i framtiden, menar Donner.

Någon exakt och tillförlitlig statistik på hur många husbilar och husvagnar som rör sig längs Skärgårdens ringvägar finns inte. Det är endast på M/S Antonia mellan Houtskär och Iniö som man räknar caravanarna skilt. Men väljer man att inte ta den rutten, utan i stället håller sig till landsvägsfärjorna, bokförs de inte.
Fordon på M/S Antonia (2021)
Fordon totalt: 9 800
varav husbilar och husvagnar: 1 744
källa: Pargas stads turismenhet. Statistiken för 2022 blir klar sannolikt i oktober.
Enligt besöksstatistiken som är tillgänglig via webbplatsen visitory.io som sammanställer information från bland annat Statistikcentralen, Business Finland och Airdna ligger antalet övernattningar och besökare i Pargas för juni och juli i år ungefär på samma nivå som 2019. Åren 2020 och 2021 var exceptionella i och med coronaläget och det enorma suget efter inrikesturism.
@Ola Lindholm
Det är nog så att många caravanare vänder vid Mossala och åker tillbaka. Det är lätt att konstatera ombord på Mossalafärjan. Vill inte stämpla någon men bland de återvändande är en påfallande stor del märkta med D som nationalitetstecken.
”Men väljer man att inte ta den rutten, utan i stället håller sig till landsvägsfärjorna, bokförs de inte.”
Hur tänker sig redaktörn det här? Jag förstår att ifall Caravanarna endast bokförs på M/S Antonia, så är det så. Men min gissning är att mer än 90% av Caravanare på Antonia åker hela Ringvägen – inte vänder de om på Mossala. Dvs dessa Caravanare har nog åkt på åtminstone tre landsvägsfärjor, och jo, oräknade.