Förflytta dig till innehållet

Svåra beslut väntar Kimitoöns församling – rykten går om rivningshot i Västanfjärd

Emilia Örnmark
lågt L-format församlingshem
Rivas? Så säger ryktet, men åtminstone än så länge finns inga beslut om det.

Det är mer än två år sedan Västanfjärds församlingshem togs ur bruk på grund av att det fanns hälsovådliga mikrober där.

Det här uppdagades i och med en mera omfattande fastighetsgenomgång som Kimitoöns församling lät göra.

I sammandraget från fastighetsbesiktningen framgår att byggnaden har öppnats på flera ställen för att ta materialprov.

Av de tolv laboratorieproven visar nio på riklig förekomst av mikrober. I samma veva uppdagades att det även i Västanfjärds nya kyrka finns problem med inomhusluften.

Dock säger församlingens ekonomichef Pernilla Gustafsson att det för kyrkans del handlar om enbart sakristian, medan hela församlingshemmet är drabbat.

Ljus kyrkaEmilia Örnmark
Även i Västanfjärds kyrka finns problem med inomhusluften.

Rykten går om att församlingshemmet skulle vara rivningshotat, men enligt Gustafsson har inga sådana beslut fattats.

Orsaken till att beslut om framtiden dröjer för församlingshemmets del hänger enligt henne ihop med att man ville ha information om de båda drabbade byggnaderna i Västanfjärd innan man går vidare.

För tillfället beräknar en ingenjörsbyrå vad åtgärderna skulle kosta.

Problem även i Dalsbruk och Dragsfjärd

Problemen tar dock inte slut här, utan även i Dalsbruks kyrka finns det mikrober. Att råda bot bara på mikrobproblemet skulle kosta flera hundratusen euro. I kyrkan finns också andra renoveringsbehov.

kyrka byggd i slaggtegelArkiv/Emilia Örnmark
Dalsbruks kyrka, byggd av slaggtegel.

Inte heller Dragsfjärds församlingshem är besparat från problem med inomhusluften. Här gäller det dock främst källarvåningen.

Hösten 2022 flyttade dåvarande secondhandbutik ut från källaren eftersom personalen hade fått symptom som troligen berodde på inomhusluften.

Sakkunniga konstaterade då att där fanns fukt och en unken/mikrobiell lukt.

Här skrider Kimitoöns församling till åtgärder. Enligt kyrkorådets protokoll från mötet i juni ska det dräneras runt hela byggnaden i höst.

låg byggnadArkiv/Emilia Örnmark
Församlingshemmet i Dragsfjärd.

Maskinentreprenör Ben Lindström har valts för uppgiften. Företagets offert ligger strax under 50 000 euro, men församlingen reserverar ytterligare 13 000 för eventuella tilläggsarbeten.

Utöver det reserveras medel för en gemensam terrass vid ingångarna.

Strategi ska ge svar om framtiden

Församlingen inledde under senvåren arbetet med en fastighetsstrategi. Den ska slå fast vilka byggnader församlingen ska behålla och vilka man ska göra sig av med.

– Vi står inför stora beslut gällande församlingens fastigheter, säger Gustafsson.

Församlingens fastigheter

  • 6 kyrkor (Hitis, Västanfjärd gamla och nya, Dalsbruk, Kimito, Dragsfjärd).
  • 4 församlingshem (Dragsfjärd, Hitis, Kimito, Västanfjärd).
  • Dragsfjärds kapell.
  • Prästgård i Hitis.
  • Fritidsgården i Dalsbruk.
  • Mindre ekononomibyggnader.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

En kommentar: “Svåra beslut väntar Kimitoöns församling – rykten går om rivningshot i Västanfjärd

  1. Anders Fredrik Ginlund skrev

    Det är värre än ledsamt då nya hus som tex församlingshemmet i Västanfjärd fick sådana problem, ändå så nytt, takonstruktionen och för dålig ventilation birdrog säkert till nuläget, bättre har det ju inte blivit sedan 2022 då det påträffades dessa mikrober, visst av tolv prov var 10 sådana som visade på mikrober. Summa sumarum ledsamt det påverkar all t som tex församlingens verksamhet av olika slag, varit ett vackert församlingshem, där jag började mitt församlingsarbete, om inget kan göras ja då är det väl ockkså kostsamt att ytterligare göra prov i en tid då församlingarna överlag lider av ekonomiska brister. Bra med info som många saknat.Nångång läste jag, att riva församlingshemmet blir för kostsamt liksom att renovera det, att erbjuda det gratis åt någon är väl lika omöjligt som två tidigare givna förslag.Bara som en kommentar till den fina artikeln i ÅU.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter