Förflytta dig till innehållet

Svar till insändaren: Ungas röst ska höras!

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det är glädjande att diskussionen om ungdomsfullmäktige och deras rätt till representation nu öppnats upp i en insändare (18.11.2020 Alexandra Wegelius, FSS) som summerar målsättningarna i ungdomsfullmäktige verksamheten.

Som före detta projektledare för ett projekt som siktade på att öka ungas delaktighet i beslutsfattande har jag varit med och jobbat för just de målsättningarna.

Även som medlem av svenska sektionen för fostran och undervisning i Åbo har jag fått följa med ungdomsfullmäktigeledamöters arbete. Vi har nämligen en representant från ungdomsfullmäktige med på sektionens möten.

Svenska sektionens huvudsakliga samtalsämne är, och har varit redan en längre tid, situationen med de svenskspråkiga skolorna i denna stad. Vad är mer passande än att en ungdomsfullmäktigeledamot deltar i den diskussionen? Jag själv är mycket tacksam över att vi sektionsmedlemmar har fördelen av att vid beslutsfattandet kunna konsultera en erfarenhetsexpert om hur det känns att vara en svenskspråkig skolelev idag.

Ungdomsfullmäktige i Åbo som organisation fyller sju år nästa år och det skall bli spännande att se hur den här lagstadgade påverkansgruppens position potentiellt förändras i och med att stadens förvaltningsstadga ändras som följd av en övergång till borgmästarmodellen.

I Turun Sanomat kunde vi 13.11.2020 läsa en insändare som försvarade ungdomsnämndens fortsatta existens. Tydligen har det förekommit ett förslag i stadgeändringen om att ungdomsnämndens uppgifter i framtiden fördelas mellan ungdomsfullmäktige och kulturnämnden.
Det förslaget har det inte hörts något mycket om sedan dess men det tål att tänka på eftersom ett nytt förslag kommer att bli aktuellt i något skede.

Ungdomsfullmäktige i Åbo handhar redan utdelningen av projektpengar menade för ungas egna projekt. Varje år delar de ut projektmedel upp till 10 000 euro. Det är inte omöjligt att ungdomsfullmäktige kommer att tilldelas fler uppgifter inom stadens beslutsfattande i framtiden.

Situationen och verksamhetsförutsättningarna för ungdomsfullmäktige ser dock inte likadana ut i alla kommuner. Det vore väl om alla ungdomsfullmäktige hade samma möjligheter, annars finns det väldigt stora skillnader mellan unga i olika kommuner och deras möjlighet att påverka och bli hörda i det kommunala beslutsfattandet.

Därför är Alexandras poäng om närvaro- och yttranderätt i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och nämnderna mycket relevant.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter