Svag is är orsaken till många snöskoterolyckor – olyckor inträffar ofta i bekant miljö

De flesta snöskoterolyckor som kräver människoliv sker på is, bekräftar Trafikskyddets nya utredning. I utredning har man granskat terrängtrafikolyckor med dödlig utgång som undersökts av undersökningskommissionerna mellan åren 2014 och 2018.
Materialet bestod av 56 olyckor, varav 41 var snöskoterolyckor. Att röra sig på för svag is syns i materialet som den vanligaste orsaken till olyckor. Två av tre dödsfall inträffade på isen. I de flesta fall hade snöskotern sjunkit ner i isen.
– I många fall har olyckan inträffat i en relativt bekant miljö för lokalbefolkningen. Det här tyder på att lokalbefolkningen ofta tar för stora risker på isen och att man till exempel inte har isdubbar med sig, säger Trafikskyddets forskningschef Juha Valtonen i ett pressmeddelande.
Isläget har varit mycket svagt även denna vinter och på många ställen har man inte kunnat märka ut några snöskoterleder på isen. Trafikskyddets kontaktchef Petri Niska betonar att man inte ska köra på isen om man inte kan vara hundraprocentigt säker på dess hållbarhet. Man ska känna till de förrädiska strömningsställena, sunden och broarna med tanke på isens bärkraft.
– Om snöskoterlederna inte är markerade på isen betyder det att det inte lönar sig att prova på isens bärkraft, påminner Niska.
I åtminstone var tredje terrängtrafikolycka som granskades i utredningen gjorde sig föraren skyldig till rattfylleri.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.