Supercells Linda Åström: Varje marknad kräver sin egen PR-strategi


Hans-Peter Siefen (tv) är en av grundarna bakom Nordic Business Forum och Linda Åström är kommunikationschef för Supercell. De deltog i en paneldebatt vid företagarmässan i Åbo på lördagen. Foto: Anja Kuusisto
När Linda Åström fick jobb som PR-koordinator vid Supercell-teamet våren 2013 var Clash of Clans-spelets framgång i startgroparna.
Spelet hade publicerats året innan, men det var till julmarknaden 2013 som satsningarna på den amerikanska marknaden var som störst och spelet nådde nya höjder – liksom också Supercells framgångskurva.
– Vi visste att för att lyckas på den amerikanska marknaden ska vi sköta marknadsföringen därifrån, med lokala proffs. Att styra den från Finland skulle inte ha lyckats. Vi pumpade in massor med pengar på PR då, i dag är marknadsföringsbudgeten mycket mindre.
Marknadsföringsstrategier intresserar på paneldebatt på företagarmässan
Kommunikationschefen Linda Åström (det jobbet har hon haft sedan 2015) berättar på lördagen i Åbo om Supercells marknadsföringsstrategier i en paneldebatt och även de andra panelisterna är nyfikna på lärdomarna som Supercell delar med sig.
– Det hjälper inte hur mycket pengar du sätter på marknadsföring om inte produkten är bra, det är förstås grundregeln. Men sen ska också marknadsföringen se olika ut på olika marknader.
”Japanerna är som födda med mobilspelandet i sin DNA”
– Först när vi kom till Japan begrep vi inte hur mycket pengar japanerna sätter på spel. Det är som om de var födda med spelandet i sin DNA.
– Vi hade vägledning av Soft Bank och vi trodde kanske att vi visste hur vi skulle agera, men vi måste lära oss hur Japans marknad fungerar och vi måste samtidigt behålla vår egen företagsprofil.
– Sen ska man inte tro att Asien är en enhetlig marknad, vi insåg att Koreas marknad är annorlunda än Japans, och som bäst försöker vi vi bli bättre på att förstå Kinas marknad.
”Mångkulturell arbetsmiljö inspirerar”
Personligen anser hon att det mest inspirerande med jobbet hon har är den mångkulturella arbetsmiljön.
Hon betonar också den mångkulturella arbetsgemenskapens fördelar för idéskapandet på jobbet:
– Folk av olika slag föder idéer på ett annat sätt, man ska akta sig för likriktning. Överlag försöker vi rekrytera med eftertanke, vi vill verkligen att de som anställs blir en del av vårt team.
Nyanställda preppas inte bara i företagskulturen
Inom Supercell lär det i begynnelsen ha förts en diskussionen om vilket arbetsspråket i företaget ska vara, säger Åström, men snabbt kom man fram till att det måste vara engelska. I dag är det självklart.
– Numera har vi speciell personal i Helsingfors som har till uppgift att integrera nyanställda till inte bara jobbet utan till livet i Finland. Också när vi rekryterar till vissa poster utomlands får de först komma till Helsingfors för en introduktionskurs. Det här gör man för att företagets egna värderingar är viktiga att implementera.
– För oss är inte våra värden några fina ord som tas fram en gång i året och visas upp. Våra värden är det vi ska jobba enligt, det vi är och gör. Till exempel när vi tycker någon på jobbet har gjort något som rimmar extra bra med våra värderingar tas det fram, vi lyfter fram dem och berättar internt om vad som gjorts.
Efter paneldebatten i Åbo mässcentrum skyndar Linda Åström iväg hem, till Helsingfors. Någon galamiddag med företagare blir det inte på lördagen, utan en privat födelsedagsfest med kompisar. Hon talar inte svenska även om rötterna är finlandssvenska, säger hon, redan på farfars tid blev släkten finskspråkig.
I paneldebatten om internationell etablering deltog också Jungle Juice Baris grundare Noora Fagerström, Nordic Business Forums grundare Hans-Peter Siefen samt klädkedjan the other danish guy:s grundare Tommi Lähde.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.