Sunnanbergs Hem och Skola kritisk till uträkningarna på hur mycket Pargas sparar på att stänga skolan

Henna Ohvo-Rekilä är ordförande för Sunnanbergs Hem och Skola. Hon har varit med om att avvärja flera nedläggningshot mot skolan och nu står hon inför en ny kamp.
I den skolnätsutredning som Pargas stad har gjort föreslås att skolan dras in. Genom att slå ihop Sunnanbergs skola med någon annan skola räknar Pargas med att spara 287 000 euro under åren 2022–2026. Det är en summa som Ohvo-Rekilä vill granska noggrannare.
– Jag vill veta vad den besparingen innehåller och hur man har räknat ut den. Pargas har ett förmånligt hyreskontrakt med församlingen, senast var den 6 000 euro i året. Exakt hur mycket den är nu vet jag inte men jag har svårt att se andra alternativ än man räknar med att spara på de tre lärartjänsterna.
– Man ska förhålla sig kritiskt till alla utredningar och själv ta reda på saker.
Bra samarbete med församlingen
Sunnanbergs skola är sedan två och ett halvt år tillbaka utlokaliserad till Koupo lägergård.
– Samarbetet har varit lyckat. Skolan, barnen och föräldrarna har varit nöjda och för församlingen har det varit ett bra arrangemang då den har fått hyresinkomster under den tid på året då den inte har så mycket egen verksamhet i lägergården.
Hyreskostnaden per elev i Sunnanbergs skola är lägst i hela Pargas kommunområde, 35 euro. I Skräbböle är den 99 euro och i Malms skola 399.
Att splittra på eleverna är inget bra alternativ.
I utredningen presenteras tre alternativ för skolans framtid: en möjlighet är att eleverna omplaceras till Malms skola. Ett annat alternativ är att eleverna från Sunnanbergs skola flyttar till Skräbböle skola. Det tredje alternativet går ut på att eleverna går både i Malms skola och Skräbböle skola och att elevupptagningsområdena ändras.
Ohvo-Rekilä kommenterar alternativen.
– Att flytta till Skräbböle skola innebär att eleverna får lång väg till centrum med bibliotek och idrottsanläggningar och att de måste få skjuts dit. Hellre då att alla flyttar till Malms skola. Men det finns också de föräldrar som vill bevara småskaligheten, så någon lätt fråga är det inte. Att splittra på eleverna är inget bra alternativ.
Enligt elevprognosen minskar antalet elever i Sunnanbergs skola från nuvarande 37 till 30 läsåret 2027–2028. Det är den minsta minskningen bland Pargasskolorna och den har dessutom gjorts tiden före coronan, vilket också borde tas i beaktande, säger Ohvo-Rekilä.
– Man har inte räknat med inflyttningen. På grund av coronan har vi haft en positiv inflyttningstrend och staden borde erbjuda mera möjligheter till att arbeta på distans för att locka flera barnfamiljer.
På onsdag behandlar bildningsnämnden skolnätsutredningen. Förslaget är att man ska be om utlåtanden av både svenska och finska sektionen, områdesnämnderna, Hem och skola-föreningarna och ungdomsfullmäktige senast den 11 juni.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.