Förflytta dig till innehållet

Sugen på att åka till södern? — åk till Botaniska trädgården istället, nu blommar tiotals orkidéer!

Calanthe Sedenii trivs i svalt. Foto: Monica Forssell


Världens mest komplicerade, mångsidiga och världens mest utvecklade växtart.
– Ingen annan växtgrupp har lyckats härma orkidéerna, säger biolog Janne Aho och fortsätter: De kan narras och när de gör det gör de det listigt. Både mord och erotik kan ingå.
Vi befinner oss i Åbo universitets botaniska trädgård på Runsala.

Angrecum sesquipedale, Betlehemsstjärnan eller Madagaskarstjärnan samlar sin nektar i långa rör som bara en viss sorts nattfjäril med en väldigt lång tunga kommer åt. Foto: Monica Forssell


Oskyldigt tittar Betlehemsstjärnan (Angraecum sesquipedale) ner på mig från sin ampel vid den lilla dammen i växthuset och Rhyncostylis gigantea sträcker ner en frodig svans av skära blommor.

Zygopetalum maculatum från Brasilien. Foto: Monica Forssell


Listiga lurendrejare och förföriska skönheter, men också utrotningshotade. Orkidéerna är känsliga för förändringar i klimatet. Minsta förändringar i luftfuktighet, ljus, mossor och trädbestånd kan göra slut på en art.
Arkiv/Monica Forssell

Paphiopedikum villosum har en präktig läpp som den fångar pollinerare i. Foto: Monica Forssell


– De cirka tretusen botaniska trädgårdar som finns på olika håll i världen är orkidéernas fristäder, säger Aho och berättar att det i Botaniska trädgården i Åbo faktiskt finns en orkidé från Madagaskar som inte längre påträffas i naturen.
Botaniska trädgården i Åbo vil profilera sig som en orkidékännare och för att komplettera sin orkidésamling som i dag består av cirka 350 olika arter har man beställt nästan 50 nya från Ecuador.
De kommer med flygplan och ska först delta i en orkidéutställning i Frankrike och efter det resa vidare till Åbo.

Biolog Janne Aho är fascinerad av orkidéer. Foto: Monica Forssell


– Vi är väldigt spända på att se om alla är i skick när de kommer fram, säger Aho som om några veckor inleder ett stort arbete med att plantera ut tiotals orkidéer i ett sprillans nytt galleri i växthuset.
Orkidéerna planteras på ekstammar från Runsala och ska bilda ett slags skyltfönster av blommor som cafébesökarna ska kunna beundra.
Det nya galleriet ska stå klart i april och samtidigt färdigställs också en prunkande orkidévägg och ett molnskogslandskap med orkidéer.
 

Maxillaria luteoalba. Kommer från Ecuador. Foto: Monica Forssell


Men lurendrejare? Jag har svårt att tro att Paphiopedikum villosum med sin präktiga läpp skulle kunna vara något annat än vacker.
Men Aho förklarar:
– Det ser ut som om det fanns ägg av bladlöss på blomman. En viss slags liten fluga brukar låta sig luras av äggen och tro att de är mat åt dess larver. När flugan försöker komma åt ”äggen” stiger den på en hal sköld och trillar ner i orkidéns läpp. Bakom läppen finns en liten korridor som flugan försöker ta sig ut ur och när den gör det fastnar det pollenbollar på flugan. Dem för flugan sedan vidare till nästa blomma och på så sätt ser orkidén till att föröka sig utan at ge något i gengäld åt flugan.
– En ganska vild art eller hur? säger Aho.
Monica Forssell

Botaniska trädgården är öppen tisdag-söndag klockan 10-17. Foto: Monica Forssell


Korrigering 28.1 kl 10:53: Botaniska trädgården är också öppen på söndagar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter