Förflytta dig till innehållet

SU:are på kongress i Åbo kompromissar inte om mänskliga rättigheter och svenskans ställning

Kim Lund
Svensk Ungdom är samlad till förbundskongress i Åbo.

Samtidigt som regeringsförhandlingarna pågår för fullt i Ständerhuset i Helsingfors samlas Svensk Ungdom till förbundskongress i Åbo.

Ungdomsorganisation har varit kritisk till att SFP överhuvudtaget är med i förhandlingarna och vi står fast vid vår åsikt, säger förbundsordförande Julia Ståhle .

– Vi har från början gjort klar att SFP inte borde delta i förhandlingarna, men nu är vi är där gäller det försöka få ett så bra resultat som möjligt utan att ge avkall på våra värderingar. Om vi inte lyckas med det, är det bättre att vi avslutar förhandlingarna och går i opposition.

Arkiv/Kim Lund
Julia Ståhle.

Ståhle sitter själv med vid förhandlingsbordet men får inte yppa något om stämningarna eller om hur förhandlingarna framskrider. Klart är i alla fall att de största meningsskiljaktigheterna är mellan SFP och Sannfinländarna.

Knäckfrågorna som partierna har svårast att enas om är bland annat klimatpolitiken, svenskans ställning och invandringen.

– Alla har ett människovärde och vi får till exempel inte skära i biståndsanslagen eller minska på flyktingkvoten. På grund av klimatförändringen kommer det säkert att komma fler flyktingar till Europa och vi måste dra vårt strå till stacken för att hjälpa dem, säger Ståhle.

Hon betonar också vikten av att det inte får göras några nedskärningar inom utbildningen och hälsovården.

Tre ungdomar står bakom ett bordArkiv/Kim Lund
Sabina Olin, Julia Ståhle och Filip Schauman kompromissar inte i frågor som gäller mänskliga rättigheter och svenskans ställning.

Åbobon Filip Schauman som ställde upp i riksdagsvalet som SFP:s yngsta kandidat är en av deltagarna på kongress. Han säger att SFP har en tuff sits vid förhandlingsborden, men att det trots allt är bra att partiet är med.

– Jag tror att vi kan vara en balanserad faktor mellan liberalism och konservatism. Om vi sedan ska gå med i regeringen beror helt och hållet på regeringsprogrammet.

Han får medhåll av Sabina Olin , ordförande för SU i Egentliga Finland.

– Först tänkte jag att vi inte alls ska delta i förhandlingarna, men nu tänker att det kanske ändå är bra att vi är med och för fram våra åsikter.

Vilka är knäckfrågorna för er?

– Vissa saker kan man inte förhandla om. Det gäller frågan om mänskliga rättigheter och att svenskan måste bevaras som ett nationalspråk i Finland. I de här frågorna kan vi inte kompromissa.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter