Förflytta dig till innehållet

Stugmarknaden blomstrar fortfarande – bilväg, el och västerläge önskas

Linus Lindholm / Arkivbild
Små stugor i skärgården
Små stugor i skärgårdenLinus Lindholm / Arkivbild

Lantmäteriverket uppskattar att stugköpen ökat med 40 procent jämfört med förra året. Foto: Linus Lindholm

Stugmarknaden gynnas fortfarande av coronapandemin. Det är fastighetsmäklare som SPT talat med överens om.

–  Jag upplever att också hösten har varit livligare än tidigare år. Folk ringer fortfarande och vill titta på stugor ute på holmarna, säger Rabbe Holmberg, fastighetsmäklare och ägare till Åbolands fastigheter i Pargas.

Redan i maj upplevde Holmberg att efterfrågan ökat då SPT talade med honom. Trenden ser ut att fortsätta.

Enligt Holmberg är det ofta svårare att sälja objekt i skärgården på hösten då dagarna blir kortare och människors vardag fylls med annat.

Köpare har visat ett större intresse för holmar än tidigare år, säger Rabbe Holmberg. Foto: Privat.

Rabbe Holmberg säger att uppsvinget har varit betydelsefullt för landsbygden och skärgården.

–  Vi har varit med om sämre tider och vi är glada över att marknaden har varit bra i år. Det här betyder att man också själv kan investera i sin verksamhet. Det finns en framtidstro, säger Holmberg.

Ökat med 40 procent

Det är inte bara mäklarna som upplever ökningen. Taisto Toppinen, registerchef på Lantmäteriverket, säger att han i somras uppskattade att stugköpen ökat med 40 procent.

Redan i slutet av maj när SPT talade med Toppinen, kunde han berätta att betydligt fler fritidsfastigheter såldes under perioden januari-april i år än under samma period 2018 eller 2019.

–  Man kan konstatera att stugor med bra läge intresserar. Det innebär att stugan ligger högst en timme bort med bil och gärna i anslutning till ett stort vattenområde, säger Toppinen.

Enligt Toppinen är det också populärt med stuga i närheten av ett växande centrum på landsbygden.

Holmarna intresserar

Holmberg upplever att fler än vanligt har varit intresserade av objekt ute på holmar. Det är han inte ensam om. Även Gert Dalkarl, fastighetsförmedlare och ägare av Kustens fastighetsförmedling, påpekar samma sak.

–  Det finns riktigt bra ställen på holmar som kostar hälften av motsvarande objekt på fastlandet, säger han.

Dalkarl säljer objekt kring Vörå, Maxmo, Oravais och Korsholm. Överlag tycker han att det har varit ett livligare år jämfört med de två föregående åren.

Holmar i all ära, men de allra flesta spekulanter är ändå intresserade av bilväg, västerläge och el. Dalkarl säger att målgruppen också har utökats, nu visar även ungdomar intresse för sommarstugor.

Dalkarl tror och hoppas att trenden att köpa sommarstuga fortsätter. Just nu ser det åtminstone ut så.

–  I år har man kanske haft mer tid att tänka efter och fatta sådana beslut eftersom man har haft mindre program och inte gjort några utlandsresor. Eventuellt har man också sparat lite pengar.

Vilja att fly staden

Kenneth Hansson, fastighetsmäklare vid Östra Nylands Fastighetsförmedling, har märkt att folk känt ett större behov att komma bort från staden.

Under årets första två månader var marknaden lugn, men speciellt sedan distansarbetet blev vardag har det enligt Hansson rullat på. Fastighetsförmedlingen får många förfrågningar.

–  Coronan är ett obehagligt fenomen. Folk letar efter fritidshus och andra hem utanför det så kallade betonghelvetet, där det finns mera lugn och utrymme, säger han.

Hansson säger att det finns väldigt få sommarstugor i Lovisanejden. En orsak är enligt honom att få från huvudstadsregionen var intresserade att köpa fritidsbostad öster om Helsingfors efter kriget.

Däremot har man sålt många egnahemshus. Den största målgruppen är barnfamiljer.

Lång behandling på banken

Både Hansson och Lea Adolfsson vid fastighetsförmedlingen Adolfsson i Ekenäs säger att bankerna många gånger varit de som satt käppar i hjulen för köparna, på grund av långa tider för kreditbehandling och kreditbesked.

–  I en undersökning som Finlands Fastighetsmäklareförbund utfört framkommer det att det finns många spekulanter, men många banker beviljar inte lån, säger Adolfsson.

Ett annat problem är enligt Adolfsson att kunderna helt enkelt måste vänta för länge på att få träffa banken.

–  Om kunderna måste vänta tre veckor för att få en tid till banken, kan det hända att andra intressenter dyker upp som redan har finansieringen klar, säger hon.

Däremot har Adolfsson inte själv lidit av problemet. Hela sommaren har både stugor och egnahemshus gått åt bra. Dessutom har yngre personer börjat visa större intresse, vilket har bidragit till att efterfrågan på sommarstugor i vissa prisklasser har varit större.

–  Men nu har stugmarknaden mattats av. Det finns helt enkelt inga sommarstugor att sälja, säger Adolfsson.

40 procent fler stugköp

Enligt Taisto Toppinen, registerchef på Lantmäteriverket, har stugköpen nationellt ökat med 40 procent i jämförelse med i fjol.

Jämfört med perioden januari-augusti i fjol ser man i Pargas en ökning från 62 stugköp till 96 under samma period i år.

Motsvarande ökning i Lojo är 67 till 87 och i Kuopio 87 till 132.

Sofie Fogde/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter