Stuga i stan är extra bra i coronatider — Siv Sandberg köpte sin kolonistuga ifjol


Siv Sandberg köpte sin kolonistuga i Peltola i fjol och är glad över det beslutet. Foto: Anja Kuusisto
När Siv Sandberg i Åbo åker till stugan går det på mindre än en halv timme med cykel, eller på några minuter med bil.
Att ha en stuga i stan har många fördelar, men just coronatidens fördelar kunde inte Sandberg gissa sig till, då hon förra våren köpte sin röda stuga på Hallonstigen i Peltola koloniområde i Åbo.
För många med hemmet i ett höghus är stugan med trädgården ett viktigt andningshål.
– Sommarsäsongen är inte igång här ännu, men jag märker och märkte speciellt vid påsk, att väldigt många besöker sina kolonistugor.

Soliga vårdagar får koloniträdgårdens stugägare på fötter. Foto: Anja Kuusisto
Talkon och andra gemensamma sysslor är inställda
Hittills handlar det om besök för dagen. Övernattningar i koloniområdet är i regel tillåtna från april, men sommarvattnet kopplas på först i månadsskiftet april-maj.
Hur det blir med övernattningar i sommar återstår att se.
– En av de gemensamma toaletterna har varit öppen hela vintern, men övriga fyra plus dusch och bastu är stängda.
– Förra sommaren lärde jag mig att de gemensamma vår- och hösttalkona kan samla omkring 200 personer och då städas gemensamma utrymmen, man räfsar gemensamma områden med mera. Allt sådant är förstås uteslutet nu.
På området finns gemensam volleybollplan, lekstugor, samlingslokal med mera.
Att äga en stuga och hyra en lott betyder automatiskt att man är medlem i koloniområdets förening. Alla har skyldigheter delta i talkon, alternativt måste man betala bort sin andel.

En röd stuga med egen trädgård. Foto: Anja Kuusisto
Första sommaren var det röjning på tomen och renovering i stugan
Förra sommaren gick mycket av Siv Sandbergs tid åt till att röja upp, både inne i stugan och på tomten.
– Stugan renoverades invändigt och fick bland annat nytt golv. Det värsta jobbet var tömningen av källaren.
Stugan består av ett rum och en kokvrå plus en glasveranda, totalt cirka 30 kvadrat.
Tomten är 360 kvadrat men man kunde tro den är mycket större med tanke på vad allt här finns: Äppelträd, plommonträd, körsbärsträd, röda, vita och svarta vinbärsbuskar, krusbärsbuskar, hallonbuskar, jordgubbsland, potatisland, och så förstås odlingslådor och kompostlådor.
– I sommar får jag det mera såsom jag vill, säger Siv, som har flyttat på vissa blommor och buskar, skaffat nya odlingslådor med mera.
I dem ska hon ha morot, zucchini, rödbetor, sallad, spenat och potatis – i sådana mängder som hon konsumerar, säger hon.

Just nu är det scillan som sätter färg. Foto; Anja Kuusisto
Blomsterprakt sommaren lång i olika färger
– Ifjol växte här vitlök precis över allt och det var lite vildvuxet överlag. Men jag är glad att någon tidigare trädgårdsvän har planerat blomsterföljden så väl, det blommar hela sommaren och färgskalan går från blått till gult, till orange, rött och slutligen lila.
Nu täcks marken av mängder av scilla. Att få upptäcka vilka alla perenner som glädjande kommer igen hör till fröjden med att ta över en gammal trädgård, funderar Siv Sandberg.

Fönstret strålar vår. Foto: Anja Kuusisto
– Steg för steg blir platsen min egen. Jag har fått bra vibrationer hela tiden, jag är uppvuxen i ett frontmannahus med trädgård och det är mycket som jag återkallar när jag är här.
Till och med vinrankorna gav skörd i fjol och Siv Sandberg kokade saft av dem.

Odlingslådor förenklar skötseln av vissa grödor. Foto: Anja Kuusisto
Avsaknaden av arbetsresor förändrade våren
– Det goda med den här märkliga våren är att jag har ätit ur mina förråd, jag har varit så mycket mer hemma än normalt, säger Siv Sandberg, som vi vanligen möter i medierna som kommunforskare.
Hon undervisar liksom övrig ÅA-personal på distans och jobbar för fullt. Men jobbresandet inom Norden och inom landet – något som vanligen präglar hennes vår – har tagit coronapaus.
– Jag är glad över det här stället. I vår har jag lyckats planera mer systematiskt, när jag ska göra vad, säger hon som till exempel satte potatis i söndags.
– Och det är viktigt att inte bara jobba i trädgården, utan också att njuta av stunderna på glasverandan med en bok.

Peltola koloniträdgård ligger fem kilometer från Salutorget i Åbo. Foto: Anja Kuusisto
Peltola koloniträdgård
Grundad 1947.
Adressen är Ilpoisvägen 26 i Åbo.
Totalt finns här 220 kolonistugor. De ägs privat, och eftersom de också kan gå i arv är inte precis alla ägare Åbobor, men största delen bor i Åbo.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.