Studie: Sömnmedicin skrivs ofta ut till äldre med bristande anvisningar

Dosanvisningarna är bristfälliga i en stor del av de sömnmedelsrecept som läkare skriver ut för äldre. Det visar en färsk studie som FPA och Helsingfors universitet har gjort.
I anvisningen saknas ofta information om hur länge läkemedlet ska användas och hur man ska sluta med användningen. Det förekom också problem i fråga om valet och dispenseringen av läkemedlen, skriver FPA i sitt pressmeddelande.
Studien undersökte dosanvisningarna och dispenseringssättet för sömnmedel som ersätts från sjukförsäkringen och som förskrivits för 75-åringar och äldre.
”Oroande resultat”
Studien visade att läkarna ofta skriver dosanvisningar där det saknas någon eller flera av de uppgifter som ska ingå.
För de sömnmedel som såldes på apoteken innehöll dosanvisningen i 98 procent av fallen uppgift om hur mycket av läkemedlet patienten ska ta, 83 procent uppgift om vid vilken tid på dagen läkemedlet ska tas och 57 procent uppgift om hur länge patienten ska använda läkemedlet.
Endast 5 procent innehöll anvisningar om hur man ska sluta använda läkemedlet och 3 procent innehöll varningar gällande användningen.
– Bristerna är oroande. Jag hoppas att vår studie fungerar som en påminnelse för läkarna, säger specialforskare Terhi Kurko vid FPA i pressmeddelandet.
Borde användas endast kortvarigt
De tre vanligaste läkemedlen som såldes mot sömnlöshet var zopiklon, mirtazapin och zolpidem. De täckte tillsammans 87 procent av alla läkemedelsexpedieringar i kategorin.
I behandlingen av äldre borde de här tre läkemedlen ordineras endast efter övervägande eller för kortvarigt bruk, skriver FPA i pressmeddelandet.
I nästan hälften av alla de läkemedelsexpedieringar som granskades i studien användes maskinell dosdispensering. Den är avsett för patienter som under lång tid använder många läkemedel som ska tas regelbundet.
I dosdispenseringen expedierades ändå en avsevärd mängd läkemedel som i regel borde användas bara under en kort tid och tillfälligt, visar studien.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.