Förflytta dig till innehållet

"Studerande ska känna att de är på rätt plats" – krisgrupp vid Åbo yrkesinstitut möttes för att diskutera tragedin i Kuopio

Man står i lektionssal

Det som skedde i Kuopio är väldigt sorgligt och beklagligt, säger utbildningschef Olli Pietilä. Foto: Stefan Holmström


Vid Åbo yrkesinstitut är man redo att reagera och erbjuda stöd i det fall tragedin i Kuopio väcker starka reaktioner bland studerande.
– Vi har informerat studerande och föräldrar men inte märkt av någon egentlig oro. Det kan såklart finnas de som reagerar efter en tid.
Det säger Olli Pietilä, utbildningschef för data och handel vid Åbo yrkesinstitut. Skolan erbjuder svenskspråkig utbildning av datanomer och merkonomer vid så kallade ”Lilla Hanken”.
Skolan har en särskild krisgrupp som har mötts för att diskutera attacken i yrkesskolan i Kuopio.
En person dödades och tio personer skadades i våldsdådet på måndagen.
– Det är en väldigt sorglig och beklaglig händelse, säger Pietilä.
Det viktigaste för trygghet och välmående i skolan är att de unga känner att de är på rätt plats.
– Den känslan är A och O och utgör 95 procent av tryggheten.
Åbo yrkesinstituts yttervägg med skylt och flaggor

Åbo yrkesinstitut har en särskild krisgrupp som möttes för att diskutera det som skedde i Kuopio. Foto: Stefan Holmström


Åbo yrkesinstituts beredskap och resurser att hjälpa dem som behöver mer stöd är bra, bedömer Pietilä.
– Skolpsykologer och kuratorer behövs för dem som uppvisar olika symptom, som depression eller ångest.
Den svenskspråkiga skolpsykologen vid Åbo yrkesinstitut sade upp sig i början av hösten men den posten tillsätts snart igen, säger Pietilä.
– De studerande har också en egen grupp som möts för att diskutera trivsel i skolan.
Pietilä kommer med en intressant observation om hur man i yrkesinstitutet ser samma utveckling som i arbetslivet. Förr var arbete och fritid sammanlänkade på ett annat sätt: människor som jobbade tillsammans möttes oftare också på fritiden. På samma sätt träffades studerande förr oftare i samband med fritidsaktiviteter som ordnas av skolan.
– Om skolan i dag skulle ordnar ett motionsjippo skulle knappast någon dyka upp. I dag åker alla studerande iväg till sina egna klubbarr och hobbyer.
Trots att det därför kanske finns ett visst avstånd så är utbildningen i kärnan för att de unga ska må bra, säger Pietilä.
– De ska känna att de studerar rätt ämne och har rätt lärare.

Axxell jobbar systematiskt med trygghet

Dagens program ändrades för Axxells enhetschefer som en följd av attacken i yrkesskolan i Kuopio.
– En sådan ändring gjorde vi att enhetscheferna i dag stannade på sina egna enheter för att vara närvarande för dem som vill tala om det som hänt, säger Axxells rektor Lena Johansson på centraladministrationen i Ekenäs.
Enhetscheferna brukar ha en egen träff inför ledningsgruppens möte, som var inprickat i dag, men den träffen inhiberades. Närvaro på de egna enheterna var viktigare, säger Johansson.
Frågor om säkerhetspraxis är viktiga på Axxell, som erbjuder både yrkes- och folkhögskoleutbildningar i Pargas och Kimito. Johansson var själv nyligen på en fortbildning och bekantar sig som bäst med färska uppgifter från Hälsa i skola-undersökningen, som görs av Institutet för hälsa och välfärd THL.
– Inom Axxell jobbar vi systematiskt med trygghet, bland annat med utrymningsövningar. Fortbildning väcker alltid också diskussioner, säger Johansson, som räknar med att man inom Axxell säkert inom kort har ett möte som ska behandla just trygghet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter