Studentkörerna sjunger julsånger med munskydd –konserterna i Domkyrkan ordnas på fredag och lördag

En betydligt mindre publik, direktsändning och munskydd för publiken hör kanske till de väntade åtgärderna inför Florakören och Brahe Djäknars (BD) gemensamma adventskonserter i helgen.
Endast cirka en tiondedel av publiken släpps in i Domkyrkan, under 150 personer jämfört med de kring tusen som brukar rymmas med. Körernas styrelsemedlemmar ställer upp som funktionärer för att leda in publiken.
Munskydd eller visir är inte ett frivilligt val för publiken, utan ett krav.
Konserterna strömmas live och kan ses gratis av dem som ändå inte känner sig bekväma med att dyka upp i kyrkan, eller som helt enkelt inte vill bära munskydd.
– Det är en så stark tradition för många, vi ville absolut ge folk hopp och en paus i vardagen, säger Sebastian Sandström, BD:s styrelseordförande.
Inga instrument
En stor skillnad för i år är att Åbo Akademis Akademiska Orkestern inte alls är med. Utebliven orkester innebär betydligt mer utrymme för de 60 koristerna att sprida ut sig och hålla avstånd till varandra.
Det har också inneburit mer flexibilitet i övningarna, eftersom fler övningar då kunnat ordnas i kyrkan än vanligt, utan att behöva koordinera logistiken kring en hel orkester med instrument. Ändå tycker Klara Nyberg, Florakörens styrelseordförande, och Sandström, att det känns ledsamt att uppträda utan dem.
Några fler musikstycken har lagts till för att de två konserterna ska nå samma längd som med orkestern. Utöver två nummer som kompas med en orgel, blir det alltså Acapella hela vägen.
Men det mest unika för årets konserter lär oundvikligen bli koristernas utstyrsel.

Efter att ha vägt beslutet fram och tillbaka, kom bägge körer fram till att de med gott samvete, och med tanke på hur pandemin utvecklar sig, inte kan uppträda inför en munskyddsbeklädd publik utan att själva bära skydd.
Därför kommer koristerna i år att sjunga sina entimmes konserter, utan orkester, med munskydd.
– Först var det bara tänkt att vi skulle öva med dem, men vi vill ogärna utsätta publiken för risken, säger Nyberg.
Under hela säsongen har bägge körer noggrant både följt myndigheternas restriktioner, och infört egna. Sex konserter har inhiberats.
Inte ett enda sjukdomsfall har uppstått inom någondera kören, varken corona eller vanlig ”hönsflunsa”.
– Så något rätt måste vi ju ha gjort, säger Sandström.
Mycket andningsövning
Redan på sensommaren skaffade körerna visir åt alla medlemmar. Så småningom började folk hitta sin preferens och nu har många skaffat eget munskydd istället.
Sandström föredrar själv visir, Nyberg är vanare vid munskydd som hon använt mycket i kollektivtrafiken.
– Jag tycker inte man hör de andra koristerna så bra bakom ett visir, eftersom det fångar upp din egen röst. Däremot är det lite svårare att andas i ett munskydd, Men efter mycket övning har vi vant oss, säger Nyberg.
Hörs ert sjungande sämre från bakom munskyddet?
– Säkert inte lika bra som utan, men ändå överraskande bra. Hur som helst är det ett etiskt val, säkrare för oss och alla, säger Sandström.
Konserterna ges i Domkyrkan på fredag och lördag den 27 och 28 november klockan 19. Enstaka biljetter finns ännu kvar till båda konserter.
Direktsändningen, som sköts av Kuja Media, kan ses på körernas hem- och Facebooksidor.
Utöver några mindre orgelkonserter, blir de de första konserterna som ordnas i kyrkan sedan pandemins början.
Här hittar du länken till konserten!
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.