Striktare från och med tisdag –coronapasset läggs på hyllan för tre veckor, restaurangerna måste stänga tidigt

På tisdag inleds nästa runda av nationella restriktioner för att stoppa spridningen av coronaviruset i allmänhet och den senaste omikronvarianten i synnerhet.
Regeringen beslöt den 21 december att stänga ner delar av samhället för att skydda hälsovårdssystemets bärkraft.
Omikronvarianten upptäcktes i slutet av november av sydafrikanska vetenskapsmän. Varianten har spridit sig snabbare än andra varianter och har blivit den dominerande varianten på flera håll i världen. De existerande vaccinen ser ut att bita på omikron och andelen dödsfall per smitta har varit lägre än under tidigare varianter.
Användningen av coronapasset pausas
På tisdag kommer regeringen att stoppa användningen av coronaintyget för tre veckor i hela landet, det vill säga fram till den 17 januari. Coronaintyget har gjort det möjligt för restauranger och andra serviceföretag att hålla öppet så gott som normalt trots pandemin. Intyget har också möjliggjort olika slags kulturevenemang och festivaler.
Från och med tisdag måste utskänkningen på barer och restauranger upphöra klockan 17. Barerna måste stänga klockan 18 och restaurangerna klockan 20. Även antalet kundplatser begränsas.
Beslutet att stoppa användningen av coronaintyget kommer i praktiken också att stoppa alla teatrar och kulturevenemang. Beslutet om att företag och arrangörer måste kräva coronaintyg fattas av regionförvaltningsverken, vilket innebär att viss variation kan förekomma.
Dåligt för psykisk hälsa
Regionförvaltningsverken fattar också beslut om restriktioner som gäller gym, simhallar och andra offentliga lokaler. Flera regionförvaltningsverk har redan meddelat om nedstängningar. Till exempel Södra Finlands regionförvaltningsverk kommer att stänga dylika lokaler fram till den 10 januari.
Regionförvaltningsverken fattar också beslut om första och andra stadiets utbildning. På de flesta håll i landet kommer närundervisningen att fortsätta. Skolornas jullov har i vilket fall som helst stoppat den fram till början av nästa år.
Högskolorna och universiteten kommer däremot att återigen övergå till distansundervisning – ett beslut regeringen kan fatta på egen hand. I praktiken har en stor del av undervisningen varit på distans sedan början av epidemin. Distansundervisningen har kritiserats för att den har negativ effekt på deltagarnas psykiska hälsa.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.