Strejkerna fortsätter ytterligare en vecka – Eloranta: ”Regeringen är hårdhjärtad”

De politiska strejkerna fortsätter ännu efter påsken.
Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC och dess medlemsförbund har i dag, onsdag, beslutat att strejken fortsätter oavbrutet i en vecka till. Fackens politiska strejker inleddes den 11 mars och pågår fram till den 7 april.
Strejken gäller sammanlagt ungefär 7 000 arbetstagare inom Industrifacket, Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT, Servicefacket PAM, Byggnadsförbundet, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL samt Elektrikerförbundet.
FFC är den största fackliga centralorganisationen med 21 fackförbund. Strejkerna riktar sig mot regeringen Orpos arbetsmarknadsreformer och nedskärningar i den sociala tryggheten.
– Regeringen är hårdhjärtad och ohörsam gentemot vanliga människors bekymmer. Den 1 april träder följande kraftiga försämringar i socialskyddet i kraft. Som en följd av detta andra nedskärningar kommer andelen fattiga i Finland öka med 100 000 vuxna och 17 000 barn, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta i ett pressmeddelande.
FFC:s styrelse gör en ny bedömning av läget efter påsken.
– Vi har bett om rättvisa och måttfullhet av statsminister Petteri Orpos regering, men regeringen lyssnar inte utan ämnar genomföra otaliga målsättningar inom näringslivet som påverkar de anställda negativt. Flera av dessa har ingen inverkan på sysselsättningen eller statskassans balans, säger Eloranta i pressutskicket.

Fackförbundet JHL lyfter fram i sitt pressmeddelande att regeringen försöker driva igenom den så kallade exportmodellen, där allas löneförhöjningar skulle bindas till exportbranschernas.
Regeringen har uttryckt vilja att förhandla endast om denna fråga.
JHL menar att det är svårt att förhandla enbart om exportmodellen, om lagstiftningen samtidigt exempelvis försämrar villkoren för lokala avtal och förtroendemännens ställning.
– Man måste även i fortsättningen beakta arbetstagarnas behov i förhandlingarna om anställningsvillkoren i Finland. Om regeringen tvingar igenom sina reformer, kan följande avtalsrörelse bli historiskt svår, säger JHL:s ordförande Håkan Ekström i pressmeddelandet.
Även Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT:s ordförande Ismo Kokko uttalar sig om läget.
– Om förändringarna genomförs är de oåterkalleliga. Arbetstagarens position försämras permanent.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.