Förflytta dig till innehållet

Strävan efter klimatsmart logistik för samman Pargas och Kimitoön i nytt projekt – företagen ska nu engageras

Emilia Örnmark
Vägskylt med kilometerangivelse för Pemar, Bjärnå och Dalsbruk.
Gemensamt för Kimitoön och Pargas är att avstånden är långa. Därför hör logistiken till de största utsläppskällorna.

Logistiken hör till de största utsläppskällorna i Åbolands skärgård på grund av de långa avstånden. Inom det nya regionala Next Level – ett projekt som stöder företag att nå hållbar tillväxt, kommer logistiken just därför att stå i fokus för Pargas och Kimitoön.

– Nu ska vi göra intervjuer med företagen för att hitta idéer om hur vi tillsammans kunde utveckla logistiken, säger Piia Santti, som fungerar projektledare för Kimitoön och Pargas.

Vilka logistikmodeller som kunde bli aktuella eller vad pilotprojektet för Åbolands del helt konkret kunde ge är så här långt oklart. Projektet är först nu i startgroparna här.

Steg ett: information och engagemang

Ett av de inledande stegen är att informera och engagera företag. I Pargas sker det i samband med ett företagarkaffe den 15:e september och på Kimitoön den 17:e oktober via företagarföreningen. Efter det kommer verkstäder att ordnas.

Man kommer också att ta del av lärdomar från Kimitoöns Skärimat-projekt, där gemensam transport av närproducerade produkter till restauranger och butiker i Kimitoöns glesbygd ordnades under sommaren.

Dam utomhusEmilia Örnmark
Piia Santti leder Next Level-projektet i Kimitoön och Pargas, där tyngdpunkten ligger på logistiska lösningar för klimatet.

Inte enbart logistik

Next Level vill dock engagera fler branscher i samarbetet och omfattar även andra teman än logistik: minskat klimatavtryck, energifrågor, kvalitet, lagstiftning, cirkulär ekonomi och motståndskraft mot förändringar.

I projektet söks lösningar i samarbete med företagen utgående från den information som samlats in från dem. Man vill skapa sig en så bra bild som möjligt av utmaningarna.

Kriser kräver flexibilitet

Den stora bilden för projektet är den tid av omställningar vi lever i. Bland annat coronakrisen, elkrisen, klimatkrisen och kriget i Ukraina har tvingat och tvingar konstant företag att tänka om.

Samtidigt väller kraven om en hållbarare och mer klimatneutral verksamhet in från EU-håll. I sinom tid når kraven också små företag på lokalt plan, bland annat då de fungerar som underleverantörer till större företag.

– Ju mindre ett företag är, desto mindre tid finns för att fundera på dessa frågor. Därför vill projektet erbjuda hjälp som kräver en liten tidsinsats, säger Santti.

Hon påpekar att åtgärderna för en mera klimatsmart framtid i ett företag inte behöver vara stora, det kan exempelvis handla om uppvärmning eller belysning. Projektets roll är här långt att ändra tänkesättet hos företagen och se möjligheter i samarbete, vilket kan spela en roll för att klara sig i konkurrensen.

Enkätsvar som utgångspunkt

Som utgångspunkt för projektet finns signaler från näringslivet, bland annat i form av tidigare utförda enkäter. Genom dem har man vetskap om bland annat att över hälften av företagen redan har gjort åtgärder för att bli mera klimatneutrala, samt att den allra största utmaningen bland företagen i hela regionen just nu är att hitta sakkunnig arbetskraft.

– Projektet ska stödja företagen med verktyg, sparring och kommunikation, säger Katariina Torvinen från projektkoordineraren Ukipolis.

Next Level – med sikte på resilient och hållbar tillväxt

  • Projektet heter ”Next Level – nokka kohti muutosjoustavaa ja kestävää kasvua”, ungefär: Next Level – nosen mot förändringsflexibel och hållbar tillväxt.
  • Kimitoöns kommun genomför projektet i Åboland i samarbete med Pargas stad.
  • Projektet genomförs i samarbete med Ukipolis, Åbo yrkeshögskola och Yritysalo i hela Egentliga Finland. Projektet koordineras av utvecklingsorganisationen Ukipolis medan var och en av parterna driver projektet i sitt eget område.
  • Utbildning, coachning, verkstäder och företagsbesök som erbjuder nätverksmöjligheter och ömsesidig inlärning ordnas runt om i regionen. Att delta i evenemangen är kostnadsfritt för företag.
  • Projektet startade i januari och pågår till 28.2.2025.
  • Projektet (budget: cirka 730 000 euro) delfinansieras av EU:s ERUF-fond. Kommunernas gemensamma andel är 30 procent.
  • Gäller företag inom alla branscher i Salo, Kimitoön, Pargas, Nystad, Letala och Åboregionen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter