Förflytta dig till innehållet

Stort pris till barncancerläkare på ÅUCS

Pressbild
två kvinnor och en man
Ett nytt stort pris har delats ut för första gången. Från vänster docent Päivi Lähteenmäki, specialist i barnsjukdomar och barnhematologi, ordförande för ÅUCS-stiftelsens styrelse Mikko Pietilä och ÅUCS-stiftelsens verksamhetsledare Minna Lukkarinen.

Jarmo Karppi-priset som går till en förtjänstfull cancerforskare tilldelades docent Päivi Lähteenmäki, specialist i barnsjukdomar och barnhematologi.

Hon är särskilt meriterad i forskning och utveckling av psykosocialt stöd för personer som insjuknat i cancer som barn. Lähteenmäki har utvecklat uppföljningen och vården av de sena effekterna av unga canceröverlevare.

Lähteenmäki har arbetat på ÅUCS som avdelningsöverläkare i hematologi och -onkologi för barn sedan 2008. För närvarande leder hon bland annat ett EU-projekt som utvecklar metoder för att förbättra livskvaliteten för unga canceröverlevare via digitala tjänster.

– Tyngdpunkten i hennes undersökning ligger på långtidsuppföljning av barn med cancer efter behandlingar, säger Minna Koskenvuo, direktör för serviceområdet ÅUCS-Varhas barnhematologi och -onkologi, i pressmeddelandet.

15 000 euro är summan

Priset beviljas en meriterad cancerforskare för ett betydande forskningsarbete inom cancersjukdomar. Stiftelsens styrelse delade nu ut priset för första gången och dess värde är 15 000 euro.

– ÅUCS-stiftelsens styrelse är stolt över att kunna dela ut det första Jarmo Karppi-priset till Päivi Lähteenmäki som utför banbrytande utvecklingsarbete och forskning vid ÅUCS. Polikliniken för sena effekter för barn som insjuknat i cancer vid ÅUCS ger hjälp till unga vuxna som tidigare fått mindre uppmärksamhet. Med nya digitala öppningar kan vi i det svåra ekonomiska läget vidareutveckla våra tjänster, säger ordförande för ÅUCS-stiftelsens styrelse Mikko Pietilä.

I synnerhet då de växer upplever två tredjedelar av de som insjuknat i cancer som barn många slags fysiska eller psykosociala sena biverkningar, som ofta framträder först i vuxen ålder.

Canceröverlevare har problem med utbildning, sysselsättning, allmän ork och utmattning.

– Problemen är de samma globalt. Enligt den internationella rekommendationen ska alla som riskerar sena effekter erbjudas livslång uppföljning av expertteamet inom den specialiserade sjukvården. Detta kräver resurser i ett redan överbelastat hälso- och sjukvårdssystem: behoven av psykosocialt stöd och fortsatt vård uppfylls sällan och tillgången till tjänster är ojämlik, inte bara mellan länderna utan också inom länderna. Därför måste man bygga upp olika stödformer, såsom EU-projektet e-QuoL, som utvecklar verktyg för den digitala servicestigen, säger Päivi Lähteenmäki.

I Finland insjuknar årligen cirka 550 barn, unga och unga vuxna (under 30 år) i cancer.

För närvarande klarar sig 80 procent av dem i minst fem år, men intensiva cancerbehandlingar ger dem överlevare sena hälsoeffekter och försämrar ofta deras livskvalitet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter