Förflytta dig till innehållet

Stort kulturutbud på Kimitoön denna höst — mer än 30 program att välja mellan

Gruppfoto.

Några av dem som arrangerar program på Kimitoön i höst: Kristiina Tiainen (barnkulturkoordinator vid Sagalunds museum), Roope Holmén (biblioteksfunktionär), Iida Manninen-Ionin (bibliotekarie), Tuomo Tammenpää (Mörkö-engagerad), Hanna Mehtonen-Rinne (kultursekreterare) och Sari Kippilä (Mörkökoordinator). Foto: Emilia Örnmark


För den som vill ha sysselsättning i form av konserter, teater, sagoberättande, volontärarbete, eller umgänge kring en kopp kaffe är Kimitoön rätta stället att bo. En del av programmen håller kommunens kultursekreterare Hanna Mehtonen-Rinne i trådarna för, men det finns fler andra instanser och privatpersoner som drar sitt strå till stacken.

Sverigebesök på torsdag

Först ut av höstens konserter i Villa Lande är svenska Cecilia Kyllinges hyllningskonsert till Björn Afzelius torsdagen den 10 oktober. Hon har precis släppt sin andra skiva med Afzelius låtar och styr sin turné mot Finland och Kimitoön. Här har hon uppträtt förut, både med Afzelius-låtar och med turnén ”Visor på väg”. Att turnera på små orter och i små konsertlokaler tycker Kyllinge är mysigt och stämningsfullt.
— Eftersom den här konserten är en hyllning till Afzelius är det vissa låtar som måste finnas med, som till exempel ”Sång till friheten”, ”Ikaros” och så ”Tusen bitar”, säger Kyllinge.
Hon uppskattar Afzelius i hans roll som språkrör för de svaga i samhället.
— Klyftorna i samhället blir allt större. De som inte har pengar, eller känner rätt personer blir inte hörda. Afzelius såg till bland annat ensamstående kvinnor, barn, tiggare och invandrare – de som inte hörs. Den människosynen tycker jag om.

artist sjunger

Cecilia Kyllinge. Pressbild.


Kulturhösten i Villa Lande går vidare med filmförevisningar – till exempel nyheten månadens dokumentär startar i oktober med Astor Piazzolla – samt teater. Pjäser som ges i Kimito är ”Josefina 70+ ger inte upp sitt glitter” (10.11), ”Mamma Mu och Kråkan firar jul” (14.11) och Åbo Svenska Teaters ”Allt som är underbart” (28.11). Mehtonen-Rinne tipsar gärna om mer filmrelaterat som är på gång: Upload – filmfestivalen för barn och unga (22–24.11) och en finsk temafilmdag (17.11). En annan konsert som erbjuds är den med 19-åriga Philip Järvenpää från Jakobstad, vars talang blev upptäckt av Thomas Enroth.

Sagoläsning i Kimitobibban

På biblioteket i Kimito erbjuds regelbunden sagoläsning. Sagoskoj är öppet för alla och då är det ofta någon utomstående i temautklädsel som läser.
— För barn i familjedagvård ordnar vi en Sagokarneval, där högstadieeleverna läser sagor, berättar biblioteksfunktionär Roope Holmén.
Om fredagarna brukar Kimitobiblioteket fyllas av ungdomar, som det en gång i månaden ordnas en konsol- och brädspelsdag för. På kommande i biblioteket är också en it-dag för seniorer och ett författarbesök i Dalsbruk med Kärraboksförfattaren Hedda Kainz.

Volontärverksamhet pop i Sagalund

I Sagalunds museum fortsätter man med de populära volontärträffarna i Kimito, och också med de nystartade volontärgrupperna i Björkboda och Dalsbruk.
— Volontärerna umgås, gör produkter till försäljning eller identifierar personer på gamla fotografier, berättar Sagalunds barnkulturkoordinator Kristiina Tiainen.
Hon tillägger att museet också ordnar till exempel familjecafé, hantverksbad för småbarn och för första gången ett öppet café för seniorer fredagen den 18 oktober.

Mörkö i Kimito i år

Under evenemanget Mörkö firar man mörkret. I år går detta av stapeln den 16 november i Sagalund med ett spöktema. Inspiration har man hämtat från spökhistorier och berättelser om folktro ur boken ”Det mörka Åboland”och dess uppföljare.

Bild från en mörkerfestival: Lampor pryder en fontänbassäng

Mörkö arrangerades i fjol och året innan i Dalsbruk. I år går turen till Sagalund i Kimito. Foto: Tuomo Tammenpää


Barn och unga i olika klubbverksamheter bygger tittskåp, så kallade dioraman, med inspiration ur böckerna. På Sagalunds museiområde arrangeras en spökjakt.
Mörkökoordinator Sari Kippilä berättar att evenemanget bägge tidigare år besökts av 100-200 personer och har varit populärt bland barnfamiljer.

Luckan öppen bara en dag i veckan

För tillfället finns det ingen anställd som sköter Luckan i Villa Lande i Kimito. Tills man har anställt en ny verksamhetsledare finns Anne Lindroos i Luckan varje torsdag kl. 12-18. Övriga dagar håller Luckan stängt. Vid Luckan kan man bland annat köpa biljetter till konserter och andra evenemang på Kimitoön.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter