Förflytta dig till innehållet

Stort intresse för undervisning i islam i Vasa – Islam är en viktig sak i min familj, säger Aminata Sesay-Tlahyoni, 11 år

– Allt eleverna behöver veta finns i skolböckerna. De är systematiska och bra. Det enda jag behöver göra är att hitta på övningar som hjälper eleverna med inlärningen. Jag älskar att undervisa i islam, säger lärare Fatima Kargbo.

”Det finns en viss islamofobi i samhället och andra skadliga fenomen som gör att de behöver veta vad islam är men också vad islam inte är, för att kunna försvara sig och sin religiösa identitet men också för att inte vilseledas.”

Fatima Kargbo, lärare i islam

Elefantens år, det vill säga året då profeten Muhammad föddes, och de fem pelarna inom islam. Det står på dagordningen när lärare Fatima Kargbo inleder veckans lektion i islam i Isolahden koulu i Vasa.

— Använd era fingrar. Vilka är de fem centrala sakerna inom islam? Trosbekännelsen, bönen, allmosor, fastan och vallfärden, säger Kargbo.

Undervisningsspråket är finska. Eftersom en del elever kan begreppen på arabiska hemifrån behöver de sammankopplas med motsvarande begrepp på finska.

Aminata Sesay-Tlahyoni, 11, har deltagit i Kargbos lektioner sedan december.

— Det är roligt att äntligen få undervisning i islam och lära mig mer om min religion. Det var tråkigt innan undervisningen fanns. Islam är en viktig sak i min familj.

Det är inte förrän i årskurs 4 som eleverna börjar lära sig mer om Koranen, och de får delar av den översatt från arabiska till finska.

För Kausar Badaradin Mohammed, 8, är det arabiska språket ändå viktigt.

— Jag har kompisar som talar arabiska. Jag kan inte tala arabiska men vill lära mig för att kunna leka också med dem, säger Badaradin Mohammed.

Namarik Badaradin Mohammed, 10, tycker att det är bra att lära sig mer om sin religion medan Kausar Badaradin Mohammed, 8, ser fram emot att lära sig mer arabiska. Foto: Jeanette Östman/SPT

Många muslimska elever i Vasa

Intresset för att få undervisning i islam växte snabbt efter att Vasa stad började ordna undervisning inom den finskspråkiga grundläggande undervisningen i slutet av fjolåret.

Under hösten hade nio vårdnadshavare tagit kontakt och bett om islamundervisning, och i mitten av november startade den första gruppen.

Någon månad senare finns det tre grupper med totalt 40 elever från åtta skolor.

Undervisning i islam tryggas av lagen

  • Kommunal undervisning i islam har erbjudits sedan 1990-talet.
  • Enligt lagen om grundläggande utbildning måste kommunen ordna undervisning i elevernas egen religion om det handlar om minst tre elever, som inte deltar i undervisningen i evangelisk-luthersk eller ortodox religion.
  • Undervisningen är avsedd för elever som hör till det aktuella religionssamfundet eller för vilka religionen i fråga utifrån deras kulturella bakgrund och den fostran som de fått motsvarar deras religiösa åskådning.
  • Undervisningen ges på skolans undervisningsspråk och följer de nationella grunderna för läroplanen beträffande undervisning i islam.
  • Utbildningsstyrelsen har finskspråkiga läromedel för undervisningen i islam.
  • Svenskspråkiga läromedel finns för årskurs 1–6. Läromedel för årskurs 7–9 är under planering.
  • Undervisningen ges på vårdnadshavarnas särskilda begäran. Anmälan sker via rektorn i den egna skolan och föräldrarna informeras direkt via Wilma.

Källa: Vasa stad, Utbildningsstyrelsen

Undervisningen ordnas i Isolahden koulu och Onkilahden yhtenäiskoulu, med två grupper för elever i årskurs 1–6 och en grupp för årskurs 7–9.

— Vi anade att intresset kunde bli stort eftersom vi har många muslimska elever, säger Johanna Olsson, områdesrektor vid Vasa stad.

— Den största utmaningen är att hitta lärare som förstår att eleverna kan ha väldigt olika kulturell bakgrund. Vi har elever som vuxit upp i Norden, Pakistan eller Turkiet. Samtidigt bidrar olikheterna till att kärnan i islam blir det centrala. Läraren ska också behärska undervisningsspråket, säger Olsson.

 Inom islam tror vi på en Gud och många profeter, och att det som händer oss ligger i Guds händer. Jag vill komma nära vår Gud och därför är undervisning i islam viktigt, säger Aminata Sesay-Tlahyoni, 11. Foto Jeanette Östman/SPT

Att ta in ett nytt läroämne mitt i terminen, då elevernas scheman redan var klara, var också en utmaning.

— Vi har fått pussla en del men vi tycker att vi har lyckats bra, säger Olsson ser fram emot att planera höstens undervisning bättre.

— Svenskspråkig undervisning i islam skulle också ordnas också om det fanns minst tre elever som deltog och vårdnadshavarna bad om det.

Olika förkunskaper om islam

Fatima Kargbo, som tidigare jobbat som lärare i Saudiarabien, anser att olikheterna berikar gruppen.

— Eleverna lär sig tolerans och acceptans och att det finns olika slags muslimer i världen, säger Kargbo.

— Det finns också en viss islamofobi i samhället och andra skadliga fenomen som gör att de behöver veta vad islam är men också vad islam inte är, för att kunna försvara sig och sin religiösa identitet men också för att inte vilseledas.

Ali Hassan (i mitten), här tillsammans med Adam Abdulgafur och Nadeen Alfahmawi, 8, har siktet ställt på Mecka. – Mecka är en viktig plats för oss, en vacker plats där man ber. Jag har sagt till mamma och pappa att jag skulle vilja åka dit men de har sagt att vi får se. Foto Jeanette Östman/SPT

Den största utmaningen, enligt Kargbo, är att eleverna har olika mycket förkunskaper.

— En del vet ingenting om islam medan andra kan massor. Religionen spelar olika stor roll i olika familjer.

Kargbo följer den nationella läroplanen för islamundervisning och använder Utbildningsstyrelsens litteratur.

— Allt eleverna behöver veta finns i skolböckerna. De är systematiska och bra.

Fler undervisas i islam

År 2012 gick antalet elever som får undervisning i islam i årskurs 1–6 förbi antalet som får undervisning i den ortodoxa tron.

Enligt undervisningsrådet Kati Mikkola vid Utbildningsstyrelsen beror det dels på att antalet muslimer ökat, dels på att undervisning ordnas.

— Tidigare deltog muslimska elever kanske inte i någon religionsundervisning i skolan.

– Oavsett religion är principen densamma inom den grundläggande utbildningen och gymnasiet. Undervisningen ska ge eleverna en bred allmänbildning i religion och livsåskådning och vara religiöst obunden, säger undervisningsrådet Kati Mikkola vid Utbildningsstyrelsen. Foto Jeanette Östman/SPT

Vårdnadshavare som önskar ortodox undervisning för sina barn behöver inte be om det, utan skolan ska erbjuda det automatiskt om det finns minst tre elever i kommunen som vill delta.

— Är eleverna färre än tre brukar den ortodoxa kyrkan betala för att en kompetent lärare undervisar eleven. Inget hindrar att kommunen också ordnar undervisning i islam för färre elever än tre, men är de tre och vårdnadshavarna ber om det är kommunen förpliktigad enligt lag.

Fler undervisas i islam än den ortodoxa läran

Fördelningen av elever som delta i religionsundervisning och livsåskådning inom den grundläggande utbildningen (2018):

Evangelisk-luthersk religion: 479 337

Livsåskådningskunskap: 42 357

Islam: 13 416

Ortodox religion: 8 553

Deltar i lektioner kopplade till andra lärokurser i religion än de ovannämnda: 2 862

Elever som inte deltar i skolans undervisning om åskådningsämnen (till exempel ordnas inte undervisning i den egna religionen): 3 960

Källa: Utbildningsstyrelsen

Kompetenskraven är desamma som för andra lärare, uppger Mikkola.

— Möjligheten att få lärarkompetens i islam vid Helsingfors universitet har förbättrat situationen avsevärt i Helsingforsregionen. På annat håll kan det vara en utmaning att hitta behöriga lärare. Lärare som fått sin examen i ett annat land kan ansöka om erkännande av examen från Utbildningsstyrelsen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter