Förflytta dig till innehållet

Stort behov av stödfamiljer — SOS-Barnbyar vill tredubbla antalet stödfamiljer i landskapet

Hus och en infotavla.

SOS-barnbyn i S:t Karins är som vilken liten by som helst.


På en av trappavsatserna i den färgglada trappan i SOS – Barnbyars kontor i S:t Karins, har en liten, liten dörr dykt upp. En dörr, en stege, en mus, ett par träskor och en pytteliten julgran.
I fönstren hänger kransar med julbelysning och precis som i andra hem prasslas det med papper och paketkort bakom stängda dörrar.
En trappa med en miniatyrdörr, liten leksaksmus och julgran.

Skojig julprydnad i trappan. Foto: Monica Forssell


För sexton år sedan, då barnbyn skulle byggas, var det många i stadsdelen Koristo som lade pannan i djupa veck. Hur skulle ett barnhem påverka fastighetspriserna i grannskapet? Skulle det bli väldigt stökigt i området?
– I dag är vi en helt naturlig del av det här bostadsområdet och det är väldigt sällan det hörs något knorr från grannarna, intygar Sari Carlsson som är chef för S:t Karins SOS– barnby.
Genom byn, som består av sammanlagt 10 hus går en liten väg som ofta utnyttjas av till exempel hundägare. Precis som andra bostadsområden kan vem som helst besöka byn, åka skridsko på skridskobanan eller klättra i parcourparken.
– Vi vill vara en naturlig del av samhället, förklarar Carlsson.
Leende kvinna.

Sari Carlsson är chef för SOS-Barnyars enhet i S:t Karins.


Under åren som gått har byn vuxit. Antalet anställda är 23 och tiotals barnfamiljer utnyttjar på olika sätt den verksamhet som barnbyn erbjuder (se faktaruta längts ner i artikeln). I barnbyn finns fosterfamiljer, stödfamiljer, en enhet för rehabilitering av hela familjer och ett barnhem.
Barnbyn driver också ett familjecafé som är öppet för vem som helst med barn och barnbyns gymnastiksal och andra allmänna utrymmen utnyttjas av olika föreningar.

Många barn far illa

Att alla barn i Finland inte har det bra, är ingen nyhet. Ungefär vart tionde barn i Finland behöver hjälp från barnskyddet och enligt SOS-Barnbyar finns det 18 500 finländska barn som inte kan bo hemma.
För att ett barn inte ska behöva omhändertas finns ändå många små steg som kan vidtas.
– Att barnen regelbundet får hälsa på i en stödfamilj kan vara helt avgörande för hur hela familjen orkar, säger Carlsson och tillägger att det skulle behövas tredubbelt fler stödfamiljer i Egentliga Finland.
I dag har SOS-Barnbyar tio stödfamiljer i Egentliga Finland.
– Om ett år hoppas vi ha trettio stödfamiljer som kan ta emot barn från olika håll i landskapet, säger Carlsson.

Bli en stödfamilj?

Utbildandet av nya stödfamiljer börjar i januari och Carlsson uppmanar alla som känner på sig att de är tillräckligt bra på föräldraskap och kan förbinda sig att ta emot ett eller flera barn under till exempel ett veckoslut i månaden, att ta kontakt.

S:t Karins SOS – barnby

  • Familjecafé en gång i veckan. Öppet för vem som helst och samlar 30-40 personer varje gång. Föräldrar erbjuds kamratstöd och barnen får leka i byns gymnastiksal.
  • Utbildar och handleder stödfamiljer. Stödfamiljer tar emot barn och unga under till exempel ett veckoslut per månad för att avlasta deras familjer. Rekryteringen av nya stödfamiljer är i gång och utbildningen börjar i januari.
  • Familjerehabiliteringsenhet med sju hem. Familjerna bor i genomsnitt 6-8 månader i något av husen i byn. I S:t Karins finns också stora familjehem som kan ta emot till och med 8 personers familjer. Familjerehabiliteringen bygger på frivillighet och meningen är att familjen klarar av att fortsätta som familj efter rehabiliteringen. Det finns personal på plats dygnet runt. I bakgrunden till familjernas kriser kan finnas mentala problem, missbruk, trauman, problem i parförhållandet.
  • Fosterfamiljer. Just nu finns 11 fosterfamiljer och 18 barn som är placerade i familjerna på olika håll i Egentliga Finland. Fler behövs.
  • Barnhem med 7 platser för barn i åldern 7-17 år. Yngre barn stävar man efter att placera i fosterhem. Alla barnen har en egen vuxen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter