Förflytta dig till innehållet

Stort antal gråsälar inomskärs oroar yrkesfiskare – ”Nu delar jag på fångsten med sälarna”

Maria Carling
Börje Öhman såg ett stort antal vuxna sälar på klippor i Erstan. Det är oroväckande eftersom att de i vanliga fall håller till längre ut i skärgården den här tiden på året.

Antalet sälar i innerskärgården ökar och det skapar oro bland fiskare. Börje Öhman från Nagu observerade förvånat ungefär 50 gråsälar på två grynnor på Erstan mellan Västra och Majholmen den 1 maj. Längre västerut uppskattar han att det fanns åtminstone lika många till.

– Nu delar jag på fångsten med sälarna. Det var stora hanar jag såg nu och de äter mycket, säger Öhman till ÅU.

Arkiv/Susanna Landor
Börje Öhman och Maria Carling i fiskbutiken i Nagu. Öhman ser inga konkreta möjligheter att hindra sälen att äta upp hans fångst.

Öhman fiskar med ryssjor och enligt honom är sälarna listiga djur som har lärt sig att utnyttja ryssjorna för att hitta mat.

– De är mycket klipska och de vet hur de ska göra. Ibland fastnar de i ryssjan men det sker sällan.

Konsekvensen blir att fångsten blir liten.

Vad anser du att man kan göra åt problemet?

– Det är svårt att jaga dem. För att få tillstånd att jaga sälen måste man ha lov av vattenägare, och det är svårt här inomskärs. Kan vi inte jaga dem kan vi bara att konstatera att sälarna är här. Det finns skrämmor som ska håla sälarna borta men de är mycket dyra.

Airisto-Velkuan kalatalousalue
Sälen äter fiskarnas fångst från ryssjor och nät. På bilden en gädda som sälar ätit från en ryssja.

Nytt fenomen att vuxna sälar finns inomskärs i maj

Kaj Mattsson, verksamhetsledare på Åbolands Fiskarförbund, säger att det är ett helt nytt fenomen.

– Det är oroväckande och överraskande. Vi ser nu vuxna sälar som kommer upp på klipporna för att ömsa päls. De brukar söka sig längre ut i skärgården för att göra det. Att ha vuxna sälar i Erstan den här tiden är nytt, det har jag inte sett under mina tjugo år i branschen.

Arkiv/Fredrik Häggman
Kaj Mattsson, verksamhetsledare på Åbolands Fiskarförbund, säger att det är ett nytt fenomen han inte sett under sina tjugo år i branschen.

Försommaren, när gråsälen i vanliga fall befinner sig längre ut i skärgården, brukar vara en tid för yrkesfiskarna att kunna fiska i fred utan sälen, berättar han.

– Det här betyder att yrkesfiskarnas redskap inte får vara i fred. Sälen är fiffig och tar mat där den enklast får tag i den. Då är näten ett smörgåsbord för sälen.

Förutom att sälen påverkar fångsten finns det möjliga andra konsekvenser som oroar Mattsson.

– Gösen kommer snart in inomskärs för att leka. Kommer sälen då att ta gösarna som leker? Det finns en risk att fiskleken kan ta skada. Här kan vi endast spekulera, men det är oroande.

Airisto-Velkuan kalatalousalue
Utsikten från Rimito, norr om Erstan, söderut. Antalet sälar oroar yrkesfiskare, som väntar sig att fiskfångsten blir mindre.

Varför söker sälen sig inomskärs nu?

– Det vet vi inte. Kanske finns det för lite mat längre ut i skärgården eller så är det kanske för trångt på klipporna i yttre skärgården så att de söker sig hit.

Vilka möjligheter ser du att göra något åt det?

– I Nådendal har Naturresursinstitutet testat att använda sälskrämmare för att skapa områden där fisken får vara i fred. Det har varit lyckade experiment, men det måste vara en vik eller smalare sund där man enkelt kan förhindra att sälen kan ta sig in. Vi har fört samtal om möjligheten att testa något liknande i Åbolands skärgård också.

Ett annat alternativ är fiskeredskap som skrämmer bort sälen.

– Det finns olika mobila skrämmare som fiskare kan använda med sina redskap. Men de är mycket dyra, upp till 10 000 euro. Här krävs i så fall stödmedel från samhället för att fiskare ska kunna skaffa den utrustningen, det finns ingen lönsamhet för dem att köpa utrustningen själva.

Yle Åboland var först med nyheten om Öhmans sälobservationer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter