Förflytta dig till innehållet

Största möjliga transport kom landvägen till Pargas — marginalen var några cm när det var som smalast

långtradare med specialtransport i Pargas i nattbelysning

långtradare med specialtransport i Pargas i nattbelysning

Segelrondellen var en utmaning för jättetransporten. Foto: Rantala-yhtiöt


I veckan kom största möjliga transport, som kan komma till Pargas landvägen, till Finnsementti i Skräbböle.
Som minst var marginalen tre centimeter på vardera sidan om långtradaren, som kom med Finnsementtis nya slaggsilo i stål.
Det var när jättetransporten under torsdagsnatten kom till korsningen mellan Skärgårdsvägen och Lielaxvägen, som det blev riktigt trångt, säger Marko Ojala, transportchef vid Rantala-yhtiöt.
– Där var det riktigt knepigt att komma förbi. Också rondellerna i Pargas är ganska snäva och inget att leka med för en långtradare som är 40 meter lång.

Hundra ton

Transporten var 6,8 meter bred, 7,3 meter hög och vägde 100 ton.
Man måste plocka ner trafikskyltar ovanför vägen för att långtradaren skulle komma under, och sätta upp dem igen när transporten hade passerat.
– Hade transporten varit ännu större hade vi varit tvungna att riva stolpar och andra konstruktioner längs vägen, säger Ojala, som var med som hjälpkarl och som ett extra par ögon för chauffören.

enorm stålgrej på en långtradare

40 meter lång, nästan sju meter bred och över sju meter hög. Foto: Rantala-yhtiöt

En extra följebil för att varna andra

Då vägtrafiklagen kräver att en ovanligt stor transport ska ha två följebilar med varningslampor före och en efter hade torsdagsnattens transport tre följebilar framför och en bakom.
Ojala betonar samarbetet och säger att de som arbetar i teamet kring så här stora transporter måste kunna lita på varandra.
Det finns inga dataprogram som berättar hur smal passagen är på de smalaste ställena, men en person har utrett rutten i förväg, så att man vet att transporten kommer fram – med några centimeters marginal.

specialtransport på en långtradare bakifrån

570 kilometer på tre nätter – och inte raka vägen. Foto: Rantala-yhtiöt

570 km på tre dygn — men inte raka vägen

Finnsementtis nya slaggsilo är tillverkad av JL Metals i Kuortane.
Den startade sin färd på måndagskvällen från Kuortane och nådde Finnsementtis fabriksområde i Skräbböle klockan 2 natten till torsdag.
– Tre nätter tog transporten, men att förbereda rutten tog fyra veckor, säger Ojala.
Sammanlagt har silon åkt 570 kilometer. Eftersom det handlar om en specialtransport, som påverkar övrig trafik kan den inte köras raka vägen, utan kördes först till Vasa och Björneborg, sedan till Forssa och därifrån via Lundo till Pargas.
– Att köra från Lundo till Pargas tog flera timmar, trots att det bara handlar om trettio kilometer, säger Ojala.
Och den gamla utslitna Rävsundsbron höll för transporten på 100 ton?
– Ja, vi fick lov av NTM-centralen, som också hade en övervakare på plats. Delar av Skärgårdsvägen var stängd för annan trafik medan transporten pågick.

”En enorm leverans”

Finnsementtis fabrikschef Tommy Ranta säger att det handlade om en enorm leverans, men att den nya silon inte alls ser så stor ut när den är på plats, som den såg ut när den kom på landsvägen.
– Ofta är silorna i den här storleksklassen platsgjutna i betong. Vi har haft verksamhet i Pargas i hundra år och stålsilor är inte så vanliga.
Den nya silon är en av de större investeringarna som Finnsementti har gjort på många år, säger han, och är en del av företagets miljöarbete.

bred långtratadrtransport

Små marginaler när stålsilon kördes till Pargas. Foto: Rantala-yhtiöt

För miljövänligare cement

– Den ska användas för att förvara slagg som vi behöver för vår produktion. Vi får färdigmald slagg från stålindustrin i Brahestad, som vi använder för att göra miljövänligare cement. Den används främst på de stora byggena i huvudstadsregionen.
Patrik Andersson, Plant Service Co-ordinator vid Finnsementti, säger att det är sällsynt att så här stora transporter kommer landvägen till fabriksområdet.
– Våra underleverantörer får fria händer. Oftast bygger man på plats, men den här gången byggdes den på annat håll. Meningen är att den ska tas i bruk i september. Det var ganska spänt när transporten kom, men de klarade det nog bra.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter