Störst risk för plåtskador då du parkerar – så många gånger smällde det på en p-plats i Åbo under ett år

Parkeringsplatser är riskfyllda områden för den som kör bil.
Antalet olyckor – större eller mindre – som sker på parkeringsplatser är häpnadsväckande stort.

År 2020 registrerades 1561 trafikskador på en parkeringsplats någonstans i Åbo.
Det betyder mer än fyra incidenter per dag.
Varför är det så svårt att köra säkert på en p-plats?
Den främsta orsaken är att man tvingas backa.
– Av någon anledning verkar det orsaka mycket problem, säger Elias Ruutti , kontaktchef på Trafikskyddet i Åbo.

Vi står på Saluhallens p-plats i centrala Åbo. Det är tidigt på morgonen och antalet bilar är ännu litet.
Dagtid är Saluhallens p-plats livligt trafikerad. Resobon Tomi Rosenberg, som jobbar i Saluhallen, backar vant in sin Mercedes i en p-ruta. Han får beröm av Elias Ruutti.
Att backa in i p-rutan i stället för att köra in med nosen före minskar klart risken för olyckor. Man har bättre översikt då man backar in i rutan än då man backar ut.

Rosenberg säger att han alltid backar in i p-rutan. Däremot är han bekymrad över ett annat, nutida p-platsproblem: matleverantörernas bilar.
– De kan ställa sig var som helst här på Saluhallens parkering, och blockerar trafiken, säger Rosenberg.
Elias Ruutti nickar, han känner till problemet. Kan Wolt- och Foodora-leverantörerna inte trafikreglerna, eller struntar de i dem?
– Det är svårt att säga. Men någon annan lösning än ökad övervakning finns inte på problemet, säger Ruutti.
Smäller ofta
Citymarket i Kuppis har en enorm parkeringsplats med 800 p-platser både inne och ute. Med över 100 000 kunder i sin butik i veckan, vet köpman Hannu Aaltonen att det smäller på p-platsen då och då.
Parterna reder dock oftast ut det skedda sinsemellan, det blir sällan ett ärende för butiken eller köpmannen.
– Men ibland frågar folk efter inspelningar från våra övervakningskameror. De efterfrågas också vid cykelstölder, och vi hjälper nog till, säger Aaltonen.

Också Ville Ämmälä , chef för Prisma-butikerna i Österås och Västcentrum, vet att det händer och sker på p-platserna.
– För vår del kan vi bidra till säkerheten genom att bra planering av p-platserna, säger Ämmälä.
Prisma i Västcentrum har hundratals p-platser och den större Prisman i Österås har ännu fler.
– Mycket sällan vänder man sig till oss på butiken efter en krock. I såfall handlar det om någon kundvagn som rullat mot en bil och orsakat en skråma, säger Ämmälä.

Åbobon Christoffer Fagerholm har parkerat vid Prisma i Österås vid lunchtid på måndagen. Han berättar att hans Volkswagen nyligen fick sig en törn då en annan bil stötte till sidospegeln. Det hände på parkeringsplatsen vid hans bostad. Den skyldige hade lämnat en lapp efter sig med sina kontaktuppgifter.
– Det är en så liten skada att vi inte blandar in försäkringsbolagen. Jag beställer en ny spegel från Tyskland för några tior och motparten ersätter direkt åt mig, säger Fagerholm.

Åbobon Marianne som också parkerat vid Prisma berättar att hon haft körkort i nästan trettio år men först för en dryg månad sedan gick det för första gången på tok. Hon skulle backa ut från parkeringsrutan på jobbets p-plats då det smällde.
– Jag märkte helt enkelt inte att det kom en annan bil körande, säger Marianne.
Hennes Seat fick en skråma och det fick också motpartens bil. Mariannes försäkringsbolag ersätter båda skadorna. Kostnaden blir självrisken på 200 euro men lyckligtvis förlorar Marianne inte sin bonus.
– Det är tack vare att jag inte råkat ut för nånting alls tidigare, säger hon.

Seija-Liisa Ritakallio som är på väg in i Prisma har två bra tips till den som vill undvika p-platsincidenter:
– Jag parkerar alltid långt ifrån ingången, där finns mer svängrum. Och så undviker jag att handla under rusningstid, då det är färre bilar på parkeringsplatsen, säger hon.
Polisen sällan inblandad
Polisen blandar sig inte längre i plåtkrockar på parkeringsplatser. Enligt den nya vägtrafiklagen undersöker polisen inte längre plåtkrockar där man inte misstänker brott.
– Parterna reder oftast ut det skedda sinsemellan och via försäkringsbolaget. Polisen behövs inte, säger Anna Saarenoja, kommunikationschef på Polisen i sydvästra Finland.

Men ofta kommer också den skyldige undan.
På försäkringsbolaget If betalar man varje år ut ersättning för upp till 8000 bilskador som skett på parkeringsplatser, utan att man vet vem som orsakat skadan.
– Lyckligtvis finns det på allt fler p-platser finns också övervakningskameror, som kan vara till stor nytta, säger Peter Roselius, produktchef på If.
Hela 20 procent av alla kaskoersättningar för kollisioner hänför sig dock just till situationer, där en bilägare noterar att en annan bil orsakat skada på den egna bilen – utan att ge sig till känna eller lämna kontaktuppgifter.
Roselius säger att If numera byggt om sina bilförsäkringspaket till att inkludera parkeringsskadeskydd.
Parkeringsskyddet innebär att man inte förlorar sin bonus, då den egna bilen tillförts skada och den skyldige förblir okänd.

Dessutom har man förändrat bonussystemet så att det inte längre krävs 13-14 år av skadefritt körande för att uppnå full bonus, utan 5 år.
– Det minskar på konflikterna då till exempel plåtskador uppkommit till följd av att två bilar krockat på en p-plats, säger Roselius.
Att backningskameror blivit allt vanligare på dagens bilar är nästan bara av godo.
– Men med all ny fin teknik på stötfångarna både bak och fram blir också reparationerna dyrare efter en kollision, säger Roselius.
Så undviker du krock på en p-plats
Backa in i parkeringsrutan. Att svänga in i en p-ruta med nosen före ökar betydligt risken för olyckor när man sen ska backa ut.
Att kontrollerat backa in på en p-ruta i stället för att backa ut från den, minskar olycksrisken.
Kommunicera. Använd blinkers och visa tydligt vad du tänker göra. Ögonkontakt med andra förare minskar risken för missförstånd.
Kom ihåg högerregeln. Den gäller också på p-platser, om där inte finns skilda trafikmärken.
Följ anvisad körriktning på p-platsen. Ta inga genvägar utan följ körreglerna.
Du har väjningsplikt då du kör ut från en p-plats. Detta gäller i förhållande till all annan trafik.
Källa: Elias Ruutti, kontaktchef på Trafikskyddet i Åbo
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.