Stormen drog hårt fram över Pargas — också nybyggda hus har fått vattenskador av regnet


Folkhögskolan i Pjukala, där ett av Pargas stads daghem finns, fick plåtskador av stormen. Foto: Anja Kuusisto
Veckoslutets stormväder har slagit hårt till mot delar av Pargas och skadat plåttak och husväggar på ett flertal fastigheter.
Peter Lindström, vd vid T Plåtslageri Lindström i Pargas, säger att firman efter veckoslutet har fått tiotals nya uppdrag.
— Vi har inte tagit in någon extra personal, utan är två karlar som jobbar med stormskadorna, men vi har fått skjuta på en del uppdrag som inte är lika brådskande. På måndagskvällen gjorde vi de sista arbetena för den dagen i ficklampssken på Attu.
Andra områden som verkar ha drabbats av de hårda vindarna är bland annat Skräbböle och Pjukala.
Kantplåt lossnade vid dagis
Folkhögskolan i Pjukala, där också ett av Pargas stads daghem finns, hör till de byggnader som har skadats.
Folkhögskolans disponent Magnus Sundman säger att en kantplåt på taket mot sydsidan föll ner på grund av de sydliga stormvindarna.
— En kantplåt ovanför dagiset vek sig uppåt och slets loss på natten. Ingen skadades. Men huset är stort med stora takplåtar och därför utsatt.
Han säger att taket förnyades 1992.
— Det tycks vara så att skruvarna kan ha lossnat också på 30–40-åriga plåttak. Också plåttak som inte är så gamla borde gås igenom.
På det gamla folkhögskolehuset skadades också ett fönsterbleck av trä mellan två fönster. Det ska nu bytas ut mot plåt, som trots allt håller bättre när väder och vind piskar mot väggen, säger han.
— Vi ringde direkt till plåtslagarna som kom och mätte för att få en ny kantplåt till taket. Vi lägger en ny plåt direkt.

En kantplåt på taket vid daghemmet som finns i Pjukala folkhögskola skadades. Foto: Anja Kuuisto
Också regnet ställde till med problem
Trots att stormarna har gett plåtslageriet många nya uppdrag, säger Peter Lindström att de flesta jobben är förhållandevis små.
— Det är takplåtar och kantplåtar som har flugit iväg. Men de flesta uppdrag är små och tar mellan en halv timme till två timmar att åtgärda.
Han säger det är just byggnader vid öppna områden där stormen har rivit hårt.
— Många hus har inte bara drabbats av stormskador utan också skadats av det kraftiga regnet, som kom samtidigt. Så vi letar samtidigt efter vattenskador, där regnet har trängt in i väggarna.

Stormskadat. Den senaste tidens stormar har gjort att vatten läckt in i flera hus i Pargas. Foto: privat
Regnskador, där vattnet har trängt upp i väggarna nedifrån
Det är speciellt hus vid stranden som har drabbats av regnskador, när det blåser från syd, sydväst.
— Det handlar om nya hus, kanske 5–10 år gamla med stora fönster mot söder. Regnet har blåst så hårt mot väggarna att vattnet söker sig in nya vägar till exempel vid fönstren. Både vågrätt och också nedifrån har vattnet klämts uppåt in i väggarna.
Han säger att situationen är riktigt illa i två eller tre hus, som han har kommit i kontakt med sedan veckoslutet. I ett hus har vattnet trängt upp i väggarna nedifrån ungefär en halv meter uppåt.
I ett annat hus har vattnet trängt in i väggarna nedifrån ungefär tjugo centimeter uppåt.
Stormar blir vanligare. Har du något tips om hur man kan förebygga den här typen av storm- och regnskador?
— Taket borde alltid vara större än själva huset för att skydda mot regn. Moderna lådor, där taket är lika stort som huskroppen är utsatta för regn som slår hårt mot väggarna. Vattnet söker sig nya vägar och hittar in också nedifrån.
Vid Pjukala folkhögskola uppmanar disponenten Magnus Sundman alla att se om sina hus.
— Vi har gått igenom träden vid folkhögskolan regelbundet, bland annat med tanke på att förhindra att de fälls i stormar, eftersom det finns barn på daghemmet. Den här stormen fällde inga träd där.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.