Förflytta dig till innehållet

Stormen drar in över landet på söndag – så här kan du förbereda dig

Arkiv/Kim Lund
Vågor på ett stormande hav med en mörk horisont i bakgrunden.
Stormigt havArkiv/Kim Lund

Foto: Kim Lund

Enligt Meteorologiska institutet kan vindstyrkor på upp till 25 meter i sekunden förekomma på havsområdena under natten mellan söndag och måndag.
Stormen, som fått namnet Dennis i Storbritannien, kommer att påverka så gott som hela landet, med undantag för norra Finland.
— Vindhastigheten kommer att nå 21 till 23 sekundmeter på så gott som alla havsområden, säger jourhavande meteorolog Hans Valta vid Meteorologiska institutet.
I Österbotten väntas stormbyar på upp till 25 sekundmeter. På övriga stormområden rör man sig närmare 20-strecket.
— Vinden är alltså farligt hård.
Det är inte endast på havet som det kan bli farligt, stormbyarna letar sig också upp på land. Enligt Valta finns det stor risk för stormskador. I södra delarna av landet kan det vara fråga om enstaka fall, medan det i Österbotten kan vara frågan om mer omfattande skador.
— Det blir eventuellt fallna träd, strömavbrott och bortblåsta takplåtar, säger Valta.

Viktigt att vara redo

Vid Österbottens räddningsverk har man förberett sig på stormen. Jourhavande brandmästare Vesa Berg säger att ledningen och planeringen har intensifierats.
— Vid behov kan vi kalla in ledig personal, men vi larmar om det först när det behövs.
Han säger att den vanligaste stormskadan är fallna träd.
— Vi kan inte uppmana någon att röja undan träd själv, det finns ju risker med det också. Men på glesbygden är man ofta van att agera själv.
För att förbereda sig på stormen säger Berg att det är bra att se över saker man har utomhus. Att se till att takplåtarna sitter fast är förstås en fördel.
— Förvarar man saker utomhus så gäller det att se till så att presenningar och dylikt sitter fast ordentligt.
Det är också bra att se till att det finns förnödenheter och ljus hemma om det blir längre strömavbrott. Har man en spis kan det vara bra att bunkra upp med ved, ifall det blir långvariga avbrott i värmeförsörjningen.
— På det viset är det ju bra att vi inte har en så kall vinter, säger Berg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter