Storfynd under Geta-utgrävning – ”Ett av de bästa fynden under min karriär”

Utgrävningarna av en stenåldersboplats i Geta fortsätter bära frukt.
Det är nu tredje sommaren i rad man gör utgrävningar vid samma stenåldersboplats. Precis som tidigare år är fynden många och en del av dem sensationella.
Bara timmar innan Nya Ålands besök på tisdagen gjordes ett fynd som fick arkeologen Jan Fast, som leder utgrävningen, att häpna. En lerfigur med tydliga kvinnliga drag som likt boplatsen är runt 4 700 år gammal hade hittats.
– Jag har forskat i stenåldern i 40 år nu och den här kvinnolika figuren ett av de två bästa fynden under hela min karriär, säger han.

Trodde det var en sten
Figuren hittades i en del av boplatsen som man redan förra sommaren började gräva i, och där man då såg särskilt starka färgningar i jorden. Man valde därför att inte helt täcka över det partiet utan i stället fortsätta gräva ut det i år.
Det var kursdeltagaren Gabriella Remmer som först hittade figuren.
– Först trodde jag faktiskt bara att det var en sten. Men jag knackade lite på den och tyckte det lät lite som sten och lite som keramik, men hade ingen aning vad det faktiskt var. Jag är ganska lugn annars men då blev jag faktiskt lite till mig.

Den nyfunna lerfiguren tillsammans med tidigare fynd hjälper arkeologerna att teckna en tydligare bild av stenåldersmänniskans liv och tro på Åland och i Sverige för nästan 5 000 år sedan.
– Det intressanta är att man hittat en av de här kvinnofigurerna i flera kontexter. En i Åsgårda i Saltvik, en i Tråsätra i Sverige och en i Jettböle i Jomala. De här kvinnofigurerna verkar ha en speciell funktion, säger Jan Fast.
Baserat på bland annat fynd av mängder av brända sälben, bitar av stora lerkärl och leridoler börjar arkeologerna nu utveckla en teori om vad platsen kan har använts till.
– Det är mycket sannolikt att man har använt det här området som en plats för någon form av ritual som kanske har att göra med jaktmagi. En annan möjlighet är att man haft en stor eld här och offrat föremål och rester av djur i samband med ritualerna.
Amatörer med
Utgrävningen är som under tidigare år även en möjlighet för amatörer att genom en kurs vid medborgarinstitutet få vara med och gräva.
– Det är jättetrevligt sällskap och superintressant. Man lär sig väldigt mycket, mycket mer än vad jag gjorde i skolan säger deltagaren Gabriella Remmer.
På fredag avslutar man utgrävningarna för den här sommaren, men nästa år är det dags igen. Man har nämligen ännu bara grävt i utkanterna av boplatsen.
– Nu har vi det bästa kvar. I år har vi fått en översiktsbild av vad vi har att göra med och vad vi ska göra nästa år. Då kommer vi med många olika tvärvetenskapliga metoder och andra arkeologer och amatörer från Finland, Sverige och Danmark gå in i centrum av kultplatsen. Utgrävningen arrangeras i form av ett ”Nordiskt amatörarkeologiskt utgrävningsläger” och vi hoppas givetvis att även Medis är med då, säger Fast.
Ivar Jansson/Nya Åland
LÄS OCKSÅ
Nu ska Brunskärs historia synas grundligt – provgrävningar på gamla husgrunder gav spännande fynd
Arbiskursare gräver fram Åboregionens 6 000 år gamla historia – Jäkärläkulturen var kortlivad men unik
Bronsåldersfynd ledde till överraskning från stenåldern – arkeolog mer än nöjd med utgrävningar i Dragsfjärd
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.