Storägaren Jakob Johansson om att fortsätta växa i Viking Line: Jag är här för att stanna

Viking Lines enskilt störste ägare, Jakob Johansson, kunde för första gången närvara fysiskt på en bolagsstämma, och han passade på att samtala med så många aktieägare som möjligt.
– Många av aktieägarna har varit med väldigt länge och jag har varit med väldigt kort tid. Så det är kul att vara i Mariehamn, men tråkigt att det inte var fler på plats, säger han.
Han var också den som fick gå in med mest pengar i 52-miljonersemissionen förra året – och har fortsatt att köpa aktier efter det och därmed ökat sin andel i rederiet.
– Det var självklart att stödja bolaget och delta fullt ut i emissionen. Sen tycker jag att priset har varit attraktivt kontra risken. Det har alltid varit en röd tråd i mitt sätt att göra affärer. Det är oftast för sent att komma in när allting går bra och snurrar på.

Ben Lundqvist, med Lundqvistrederierna och sitt eget och andra familjemedlemmars innehav i ryggen, representerar ännu en större andel i bolaget. Han säger att samarbetet med Jakob Johansson fungerar ”fantastiskt fint”.
– Även om det sett ut så utåt har vi aldrig haft inriktningen att vi ska ta en majoritet i det här bolaget. Vår business är tankbusiness, säger Ben Lundqvist.
Är du rädd att han ska bli större än dig?
– Inte det minsta – och han får gärna bli det.
Så frågan går till Jakob Johansson om han nu ser sig som en kandidat till ordförandeposten?
– Det får framtiden utvisa. Det är styrelsen som beslutar och nominerar, men jag är här för att stanna i alla fall, säger Johansson.
Representerar fler storägare
Förutom sitt helägda holdingbolag Maelir representerar Jakob Johansson börsnoterade Transferator där han själv är klart störste ägare. Transferator tillhör i dag Viking Lines tio största ägare och tog sin del i emissionen.
Hur resonerar du kring Transferators ägarskap?
– Mina styrelsekolleger i Transferator tycker det här är en spännande möjlighet. De vet att jag jobbar aktivt med det, så det är ingen extra arbetsbelastning.
Transferator har en historia av att dela ut aktier i olika innehav till sina ägare, dels som ett sätt att skapa ökat intresse kring en aktie. Kan det bli aktuellt med Viking Line-aktierna?
– Vi har gjort det vid flera tillfällen, mest i samband med noteringar. Men nej, jag ser inte något sånt scenario. På vår stämma kommer vi ta beslut om en stor utskiftning av 10 miljoner euro till aktieägarna, men det blir kontant.
Liksom Ben Lundqvist tycker Jakob Johansson att det ser bättre ut än på länge för Viking Line
– En oro är absolut den geopolitiska situationen. Vi har asiatiska och ryska kunder som vi inte längre ser på våra fartyg som varit ett betydande inslag – och vi har väsentligt högre bunkerpriser.
– Därför är det viktigt att vara finansiellt stark så vi kan ta initiativet. Det här är utmaningar som rör alla våra konkurrenter. Av den anledningen är det väldigt viktigt att man är stark.
Vilka förnyelser står du för i styrelsen?
– Jag har ju så klart idéer och kommer med mina inspel. Ibland tycker man lika och ibland tycker man olika. Det är en demokratiskt tillsatt process.
Tycker du till exempel att Viking Line bör satsa mer på frakt?
– Allt som kan öka intjäningen har varit intressant. Vi har sett att frakt varit väldigt betydelsefull under den här perioden. I grund och botten tror jag att kombinationstrafiken som varit på Östersjön har varit väldigt sund. Framförallt när man ska möta klimatmålen som IMO och EU satt upp, så behöver man ha effektiva enheter på Östersjön. Det är också viktigt för den finska importen och exporten med hög frekvens. Utbytet mellan Sverige och Finland är väldigt viktigt och kommer bli än viktigare.
Stabilt fastighetsimperium
Det kommer signaler om att fastighetsmarknaden i Sverige kan stå inför en nedgång. Men Jakob Johansson ser inga risker för egen del – och i förlängningen något som kan påverka hans ägande i Viking Line.
– Vi står oerhört stabilt och har inga höga risker och jobbar med eget kapital och långsiktig bankfinansiering. Som fastighetsägare är egentligen inflationen din bästa vän, så jag ser bara möjligheter. De som jobbat med för tunna marginaler kan kanske få det kortsiktigt tuffare, men de har bara sig själva att skylla.
Du har fått frågan ända sedan du blev storägare i Viking Line 2019, men hur kommer det sig att du som varit så inriktad på fastigheter gav dig in i rederinäringen?
– För mig som haft en stor exponering i fastigheter och i svenska kronor under lång tid har jag sökt en diversifiering. Vilket gjort att under de senaste sex-sju åren har jag gjort en del affärer inom shipping. Det har varit torrlastare och car carrier där jag fortfarande har ett delägande. Så jag har gjort en del fartygsaffärer och det ena har lett till det andra.
– Jag kom fram till att Viking Line är ett bolag med betydande potential som levt ett liv lite i skymundan. Det är ett åländskt bolag, men har sin primära marknad i Finland och delvis i Sverige, så jag har tyckt det varit viktigt att komma in med det svenska perspektivet. Särskilt med Glory som är en kvällsbåt riktad mot den svenska marknaden så har jag tyckt det varit jätteroligt att komma in som en motpol till allt det här finska och åländska, säger Jakob Johansson.
Han berättar att han hunnit åka med alla fartyg i flottan utom Gabriella. Till bolagsstämman anlände han med Cinderella och åkte hem med Grace.
— Det är njutbart. Man kan jobba, man kan handla, äta och göra en massa saker. Ska jag flyga så sitter jag i transfer halva tiden. Så jag föredrar att åka båt och träffa personalen. Jag vill förstå vad man kan hitta på och hur man kan utvecklas.
Har du en personlig favorit bland fartygen?
– Svår fråga. Grace och Glory är fantastiskt fina fartyg, man kan inte säga något annat. Men som svensk jag skulle nog säga Cinderella. Det är ett fartyg som vi ser ofta och utgår från Stockholm och är svenskflaggat. Det är en utpräglad nöjesprodukt, så det är alltid kul att vara ombord för det händer mycket grejer.
Björn Nylund/Nya Åland
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.