Stora utskottet: Finland säger nej till EU:s taxonomiförordning

Senast den 8 december måste EU-länderna ha tagit ställning för eller emot det nya klassificeringssystemet för hållbara investeringar, det så kallade taxonomiförslaget.
Riksdagens stora utskott beslutade likt regeringen att säga nej till EU-kommissionens taxonomiförordning på fredagen.
Rösterna i utskottet föll 21-4.
Det innebär att Finland kommer att rösta nej till förslaget då det behandlas gemensamt av EU-länderna i december. Också Sverige har hittills meddelat att man inte kommer att godkänna förslaget, men ett motstånd enbart från Finland och Sverige räcker inte för att fälla hela paketet.
Taxonomiförordningen skulle innebära ett nytt klassificeringssystem för hållbara investeringar. Systemet skulle ha en central roll i EU:s kamp mot klimatförändringen, och det skulle styra vilka branscher som har möjlighet att få klimatfinansiering.
Riksdagens stora utskott ansvarar för behandlingen av alla EU-frågor. Stora utskottets avgöranden går inte till omröstning i plenum, utan de bildar riksdagens slutliga linje i en EU-fråga.
Enighet saknas i regeringen
Likt stora utskottet delar frågan även regeringen. Socialdemokraterna, Centern och Svenska folkpartiet säger nej till förslaget, medan Vänsterförbundet och De Gröna stödjer det.
Meningsskiljaktigheterna fick det att hetta till inom regeringen förra veckan, speciellt då Centerns ordförande Annika Saarikko gick ut i medierna med ett uttalande om att statsminister Sanna Marin (SDP) hade misslyckats med att ena regeringen i frågan.
Saarikko bad senare ändå Marin om ursäkt för sitt ordval.
Så motiveras Finlands nej
Orsaken till att en del av regeringspartierna är kritiska till förslaget är att man anser att kriterierna som gäller skogarna lämnar stort utrymme för tolkning.
Det kunde enligt regeringen leda till att skogsbruket hamnar utanför taxonomin och att möjligheterna att få finansiering för skogsbruksinvesteringar därmed försämras.
Enligt Finlands linje är det medlemsländerna själva och inte EU som ska bestämma om skogsbruket. Samtidigt anser regeringen att vattenkraft och bioenergi borde klassas på samma sätt som övriga energiformer med låga utsläpp. Finland vill också att kärnkraft ska inkluderas i taxonomin, vilket inte är fallet i förslaget.
De Gröna och Vänsterförbundet som inte sväljer regeringens linje anser däremot att ett nej till förslaget innebär ett bakslag för kampen mot klimatförändringen.
”Det är sorgligt om Finland motarbetar taxonomin på grund av skogsindustrins kortsiktiga intressen. Varje parti som har lyft fram klimatkrisen och den biologiska mångfalden i sina festtal, och nu går emot sina egna löften, behöver se sig själv i spegeln”, skrev De Grönas nu moderskapslediga ordförande Maria Ohisalo på Twitter efter att regeringen beslutat att säga nej till förslaget.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.