Förflytta dig till innehållet

Stor vapenhärva på Åland – Polisen har beslagtagit över 200 vapen och vapendelar

Nya Åland/Stefan Öhberg
En man sitter bakom sitt skrivbord
Ett omfattande arbete väntar undersökningsledaren Christoffer Ahlfors efter att en man häktats för misstänkt skjutvapenbrott.

Över 200 vapen och vapendelar har beslagtagits i utredningen kring misstänkt skjutvapenbrott där en person sitter häktad.

– Det är en väldigt omfattande utredning med många kopplingar till olika personer, säger undersökningsledaren Christoffer Ahlfors vid polisen i Mariehamn.
– Vi har gjort ett stort beslag och varje tillståndspliktig del har en egen historia. Och det betyder att det finns ett flertal vittnen och andra som hörs i utredningen.

Mannen som misstänks för grovt skjutvapenbrott häktades i fredags för att han inte ska kunna försvåra utredningen ”genom att påverka vittnen eller undangömma eller göra sig av med egendom som ska tas i beslag”.

– Vapen har hanterats vid sidan av en laglig näringsverksamhet där man haft rätt att hantera vapen, säger Ahlfors.

Hanteringen har i stor utsträckning stridit mot bestämmelserna i skjutvapenlagen.

Vapen har hanterats vid sidan av en laglig näringsverksamhet där man haft rätt att hantera vapen.

– Det är den stora bilden. Det har pågått under flera års tid. Skjutvapenlagen har ändrats med åren och blivit hårdare. Och om man är näringsidkare bör man anpassa sig till nya regler vilket inte är fallet här.
Hur har lagen skärpts?
– Enligt den tjugofemte paragrafen i skjutvapenlagen ska man anmäla identifieringsuppgifter på skjutvapen, effektiva luftvapen, gassprayvapen, delar och så vidare, namnet på överlåtaren och förvärvaren, och namn på den som har gett i uppdrag att reparera eller modifiera ett föremål.
– Delvis handlar det om att man förmedlat vapen för reparation och hanterat vapen i affärsverksamheten, och underlåtit att följa bestämmelserna i paragrafen.

Utredningen om skjutvapenbrott är tudelad, säger Ahlfors.

– Dels är det förmedlingen till sådana som inte har rätt att inneha vapen, och så är det underlåtelse att inom tio dagar meddela till vapenregistersystemet att en överlåtelse gjorts.

Mannen är också misstänkt för brott mot lagen om explosiva varor.

– Det baseras på att man förvarat patroner i strid med bestämmelserna.

Häktningsbeslutet i Ålands tingsrätt på fredagen gäller två veckor. Om häktningen omprövas och fortgår ska åtal väckas senast den 28 februari. Om personen som nu är häktad släpps fri men är fortsatt misstänkt kan åtal väckas vid ett senare skede.

Kan det bli aktuellt att häkta någon annan person i anslutning till utredningen?
– Det tänker jag inte kommentera överhuvudtaget, säger Ahlfors.

Nya Åland/Patrik Dahlbom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter